Αν πληκτρολογήσετε “πιο πιστές ράτσες σκύλων” σε μια μηχανή αναζήτησης, θα βρείτε πολλά άρθρα που απαριθμούν τις πιο πιστές ράτσες και αναλύουν μια λίστα με τα χαρακτηριστικά τους.

Τι κάνει μια ράτσα ή έναν σκύλο πιστό και αφοσιωμένο;

Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ ποιος ήταν ο πιο πιστός σκύλος για τον οποίο γράφτηκε και ειπώθηκε ποτέ; Η αληθινή ιστορία του Χάτσικο, του πιστού σκύλου που μας περίμενε στο σταθμό του τρένου, μας συγκίνησε, αλλά πέρα από αυτό, υπάρχει και ο υποδειγματικός σκύλος της ελληνικής μυθοπλασίας, ο σκύλος του Οδυσσέα.

Τα χαρακτηριστικά ενός πιστού και αφοσιωμένου σκύλου στην ιστορία είναι εμφανή στον σκύλο που έγινε γνωστός ως ο πιο πιστός σκύλος της ελληνικής μυθολογίας.

Άργος: Ο σκύλος του Οδυσσέα

Αυτός ο σκύλος είναι ο Άργος, ο αγαπημένος σκύλος του Οδυσσέα. Μπορείτε να διαβάσετε για τις περιπέτειες του Οδυσσέα στην Οδύσσεια του Ομήρου. Ο Οδυσσέας έφυγε από την Ιθάκη για 20 χρόνια, αφήνοντας πίσω του μια γυναίκα, παιδιά και έναν τετράποδο σκύλο-σύντροφο.

Ο σκύλος του Οδυσσέα είναι ένας πολύ συμπαθής ήρωας, που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός πιστού τετράποδου ανθρώπινου φίλου. Οι σκύλοι είναι πλάσματα που δίνουν απίστευτη αγάπη στους ιδιοκτήτες τους. Αυτή η αγάπη είναι απεριόριστη και συνοδεύεται από πίστη, υπομονή και αφοσίωση.

Ο Άργος ήταν πιθανότατα κυνηγόσκυλο με λευκό τρίχωμα και μικρόσωμο ανάστημα. Ήταν ένας σκύλος ανιχνευτής με επιβλητική εμφάνιση. Ο Άργος απεικονίζεται ως ένας γενναίος, γρήγορος και ικανός σκύλος. Πράγματι, στην Οδύσσεια η γοητεία του και ο πιστός και ανθεκτικός χαρακτήρας του φαίνεται να επαινούνται εκτενώς.
Παρόμοιες εικόνες συναντώνται σε πολλούς ελληνικούς, ρωμαϊκούς και αναγεννησιακούς πίνακες ζωγραφικής. Το βασκικό πρότυπο του σκύλου ανιχνευτή παρέμεινε αξεπέραστο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι τον κάνει τον πιο πιστό σκύλο;

Ο Άργος περίμενε τον Οδυσσέα να επιστρέψει μετά από ένα μακρύ ταξίδι 20 ετών. Εκείνος ήταν πια γέρος, με το σώμα του καλυμμένο από τσιμπούρια και βρωμιά. Περίμενε να συναντήσει τον αφέντη του πριν πεθάνει, χωρίς κανέναν να τον φροντίζει. Όταν ο Οδυσσέας επιστρέφει τελικά, προσπαθεί να κρατηθεί με όση δύναμη του έχει απομείνει, κουνώντας την ουρά του και περιμένοντας να εξιλεωθεί για τα χρόνια αδιαφορίας των ανθρώπων. Παρά το βασιλικό του αίμα και το μικρό του ανάστημα, κανείς δεν νοιαζόταν γι’ αυτόν ούτε του έδινε χαρά.

Ο Άργος αναγνωρίζει τον μεταμφιεσμένο Οδυσσέα από τη μυρωδιά του και τελικά πεθαίνει. Ο Οδυσσέας επιστρέφει στο παλάτι μεταμφιεσμένος σε ζητιάνο, έτοιμος να συναντήσει τη γυναίκα του και τους φιλόδοξους μνηστήρες της. Η στιγμή της συνάντησης είναι πολύ συγκινητική: ο σκύλος είναι πλέον πλήρως προετοιμασμένος και χαρούμενος που “βγαίνει” να συναντήσει τον Οδυσσέα μετά από τόσα χρόνια.

ο σκύλος του Οδυσσέα

Παρά τη μεταμφίεση του Οδυσσέα, ο γέρικος σκύλος τον αναγνωρίζει και ανταποκρίνεται με τη χαρά του.

Οι εικόνες αυτής της συνάντησης παρουσιάζονται τόσο ζωντανά που ο αναγνώστης μπορεί να καταλάβει από τη γλώσσα του σώματος του σκύλου ότι είναι εξίσου χαρούμενος με τον Οδυσσέα, αλλά συγκρατείται από το φόβο μήπως τον ανακαλύψουν.

Και δεν είναι μόνο ο Άργος που πρέπει να σας συγκινήσει, αλλά κάθε σκύλος που περιμένει υπομονετικά να γυρίσετε από τη δουλειά για να παίξετε μαζί του ή να τον αγκαλιάσετε. Να θυμάστε ότι τα σκυλιά είναι ουσιαστικά ζώα συντροφιάς που προτιμούν να ζουν σε αγέλες με άλλα σκυλιά. Θέλουν εσείς, ο ιδιοκτήτης τους, να τα φροντίζετε. Θέλουν να είναι ο σύντροφός σας, προσφέροντάς σας όλη τους την αγάπη και τη στοργή.
Τα κουτάβια μπορούν να αναγνωρίσουν μόνο έναν άνθρωπο ως ιδιοκτήτη. Είναι μέρος του DNA ενός σκύλου που τον κάνει να αναγνωρίζει μόνο το αφεντικό του. Αν είστε ο ιδιοκτήτης, μπορείτε να περιμένετε ότι θα είναι υπάκουα και πιστά σε εσάς, ό,τι κι αν συμβεί.

Χαρακτηριστικά ενός πιστού σκύλου

Αφοσιωμένοι σκύλοι

– Τα αφοσιωμένα σκυλιά είναι πιστά στους ανθρώπους.
– Έχουν απεριόριστη αγάπη και έμφυτη στοργή για τις οικογένειές τους και τα μέλη της οικογένειάς τους, ιδίως για τους ιδιοκτήτες τους.
– Τους αρέσει να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μαζί σας, όπως τα παιχνίδια και το κυνήγι.
– Προσαρμόζουν το ρολόι του σώματός τους στους δικούς σας ρυθμούς ζωής. Ξυπνούν με τον ίδιο τρόπο που ξυπνάτε και κοιμούνται με τον ίδιο τρόπο που κοιμάστε κι εσείς. Αυτό γίνεται για να μπορούν να διασκεδάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο μαζί σας.

Μια λαμπρή , πρώτη ιστορία που μας δείχνει πόσο πιστά είναι τα σκυλάκια στους ιδιοκτήτες τους, πόσο δένονται και τι σημαίνει για αυτά.

Πηγή: petkeepers.gr