Το Δημοτικό Ωδείο του δήμου Κασσάνδρας που ανήκει στην εποπτεία της ΚΕΔΗΚ ιδρύθηκε το 1996 και είναι ίδρυμα αναγνωρισμένο από το κράτος. Ιδρύθηκε στην έδρα του δήμου με σκοπό να συμβάλλει στη μουσική παιδεία της νεολαίας και στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Γραμμή της σχολής είναι η διδασκαλία της μουσικής να γίνεται από καθηγητές με γνώσεις, ενθουσιασμό και υπομονή οι οποίοι θα είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν τους μαθητές να εξελιχθούν μουσικά αλλά κυρίως να αγαπήσουν αυτό που κάνουν.

Όπως αναφέρει στο XalkidikiPolitiki ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ωδείου Αθανάσιος Μπουλούσης  «οι σπουδές αρχίζουν από την σχολική ηλικία με ειδικά προγράμματα μουσικής προπαιδείας και ολοκληρώνονται με την απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος, ισότιμο με ΤΕΙ. Τα μαθήματα γίνονται καθημερινά στην Κασσάνδρεια και στο Πευκοχώρι».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στους 80 εγγεγραμμένους σπουδαστές. Γιατί όσοι έρχονται στο ωδείο είναι σπουδαστές, όχι μαθητές. Και η εκμάθηση της μουσικής είναι δικαίωμα όλων ανεξαρτήτως ηλικίας και στόχου», τονίζει ο ίδιος.

«Τα μαθήματα στα μουσικά όργανα είναι ατομικά. Τα υποχρεωτικά μαθήματα στα θεωρητικά της μουσικής γίνονται ομαδικά, σε ολιγομελή τμήματα», εξηγεί ο διευθυντής, ενώ αναφέρει πως τα τμήματα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στο ωδείο είναι αυτά του πιάνου – αρμονίου, κλασσικής και ακουστικής κιθάρας, βιολιού, λαϊκή ορχήστρα, βασικών θεωρητικών, ανωτέρων θεωρητικών, μουσικής προπαίδειας.

«Προσπαθούμε για του χρόνου να δημιουργήσουμε και κάποια επιπλέον τμήματα  όπως τμήμα τραγουδιού, μπουζουκιού, ντραμς κ.α.», δηλώνει ο κ. Μπουλούσης, ο οποίος εξηγεί πως «η δημιουργία επιπλέον τμημάτων φαντάζει κάπως δύσκολη, διότι οι περισσότεροι καθηγητές έρχονται από μακριά και δεν διαμένουν στη Κασσάνδρα. Παρ’ όλα  αυτά εμείς θα το προσπαθήσουμε να καλύψουμε και ανάγκες άλλων παιδιών!».

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες και τις δυσκολίες της εποχής το ωδείο της Κασσάνδρειας διατηρεί τα δίδακτρα χαμηλά κρατώντας όμως την εκπαίδευση σε υψηλά επίπεδα, προσφέροντας υψηλής ποιότητας μουσική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση μέσα από από ένα σύγχρονο πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της εποχής.

Για τη σημασία του μουσικού εκπαιδευτηρίου και για τα οφέλη στην τοπική κοινωνία ο καλλιτεχνικός διευθυντής τονίζει: «Είναι πολύ σημαντικό που λειτουργεί ένα δημοτικό ωδείο σε μια μικρή κοινωνία όπως είναι η Κασσάνδρα και μάλιστα τόσα πολλά χρόνια. Είναι ακόμη σημαντικό το ότι το ίδρυμά μας προφέρει αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών, ισότιμους με ΤΕ. Για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς διακρίνεται για την ποιότητα, το εύρος του έργου του και την προσφορά του στη μουσική παιδεία του τόπου», και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι: «από αυτό το ωδείο έχουν περάσει σπουδαστές, οι οποίοι σήμερα εργάζονται ως μουσικοί, όπως είχαμε και σπουδαστές οι οποίοι στη συνέχεια εργάστηκαν σε αυτό το ωδείο ως καθηγητές και μερικοί βέβαια συνεχίζουν να εργάζονται και σήμερα».

Όσον αφορά για τυχόν δράσεις του ωδείου ο κ.  Μπουλούσης αναφέρει: «Συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις και πραγματοποιούμε διάφορες δράσεις. Στις 21 Ιουνίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής οργανώσαμε μια πολύ όμορφη εκδήλωση με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Σκοπεύουμε να την καθιερώσουμε και φέτος να κάνουμε την 2η κατά σειρά εκδήλωση μας εκείνη την ημέρα!».

Το Δημοτικό Ωδείο της Κασσάνδρειας το οποίο εδώ και 27 χρόνια προσφέρει τα μέγιστα στην πολιτιστική και εκπαιδευτική  ζωή του τόπου, ενθαρρύνει τους μαθητές και σπουδαστές του να δημιουργήσουν στόχους και να καλλιεργήσουν την προσωπικότητα τους φέρνοντας μικρούς και μεγάλους κοντά στη μουσική!