Ρεπορτάζ: Κλεόβουλος Χατζηβασιλείου

Χαμόγελα και αισιοδοξία σκορπούν στον τουριστικό κόσμο της Χαλκιδικής, οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τον όγκο των τουριστών που αναμένεται να επισκεφθούν φέτος τον νομό. Τα πρώτα συνδυαστικά στοιχείων των προκρατήσεων και των τουριστικών εκθέσεων στο εξωτερικό, αποτυπώνουν μία αύξηση του ύψους 8% με 10% σε σχέση με τo εξαιρετικό, όπως χαρακτηρίζεται, 2022.

Η εκτίμηση αυτή φαίνεται πως επικυρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μέσα από τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση του κόσμου που διοργανώθηκε μετά από 3 χρόνια φέτος στο Βερολίνο (ΙΤΒ) στις 7-9 Μαρτίου, όπου το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων και ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής.

«Υπήρξε ένα σύνολο συμφωνιών ανάμεσα σε tour operators και σε ξενοδοχεία. Επικαιροποιήσαμε σημαντικές συμφωνίες όπως με τη J2 και και με ξενοδοχειακούς ομίλους για προκρατήσεις που αφορούν ολόκληρη την τουριστική σεζόν» σημειώνει ο κ. Γιώργος Μπρουτζάς, Διευθυντής του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της έκθεσης στη γερμανική πρωτεύουσα.

Αρχικά υπήρξαν φόβοι από τον «βραχνά» της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, που προβληματίζει τους Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα των ξένων τουριστών της Χαλκιδικής, που εκτιμάται ότι αγγίζει το 35%. Ωστόσο, οι προκρατήσεις φαίνεται πως έγιναν κανονικά, γεγονός που σκορπά χαμόγελα στους επαγγελματίες του νομού.

Σε κορυφαία αναδεικνύεται η ρουμανική αγορά

Για διπλάσιες προκρατήσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές όσον αφορά την υψηλή περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου κάνει λόγο και ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης».

«Φέτος έχει παρατηρηθεί μία ραγδαία αύξηση του ποσοστού των Ρουμάνων επισκεπτών. Προς το παρόν οι προκρατήσεις κατά 70% με 80% προέρχονται από Ρουμανία, ενώ έχουμε καινούργια αγορά την Ιταλία. Όπως όλα δείχνουν, το γεγονός ότι πλέον δεν έχουμε Ρώσους και Ουκρανούς, που δεν είχαμε μεγάλο ποσοστό ούτως ή άλλως, ήταν ένα 10% περίπου, έχει φέρει ξανά στα ενοικιαζόμενα καταλύματα πέρα από τους Γερμανόφωνους και τους Ιταλούς», εξηγεί ο κ. Παπαϊωάννου.

Παρόμοια ενθαρρυντική εικόνα φαίνεται να σχηματίζεται σύμφωνα με πληροφορίες και στα ξενοδοχεία με πολλά εξ΄ αυτών να έχουν σημειώσει ήδη πάνω από το 60% του τζίρου τους.

Στη σειρά των αγορών που φέτος κερδίζουν έδαφος για τον ελληνικό τουρισμό μαζί με τη Ρουμανία, έρχεται να προστεθεί και το Ισραήλ και οι Σκανδιναβικές χώρες. Ο συνδυασμός ήλιου και θάλασσας αποτυπώνεται ως πρώτιστη προτεραιότητα για τους αλλοδαπούς τουρίστες, κυρίως των βορειοευρωπαϊκών χωρών, ενώ παράλληλα έχει αναπτυχθεί έντονο ενδιαφέρον και για εναλλακτικές μορφές τουρισμού με έμφαση στη γαστρονομία, στις περιπατητικές διαδρομές, στις διαδρομές με ποδήλατο, σε ξεναγήσεις σε κτήματα και τυροκομεία, ακόμη και στο… Golf που φαίνεται να κεντρίζει τους Σκανδιναβούς.

Στη Χαλκιδική οι Αυστριακοί Σοσιαλιστές συνταξιούχοι

Τη Χαλκιδική φαίνεται να επιλέγουν για ακόμα μια χρονιά και οι Seniors, οι συνταξιούχοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αυστρίας. Προορισμός αρκετά γνωστός για τους ίδιους, καθώς φαίνεται πως είναι η τρίτη φορά που τον επιλέγουν για τις θερινές τους εξορμήσεις.

«Κάθε χρόνο οι Seniors διαλέγουν έναν προορισμό που επισκέπτονται και φέτος είμαστε πολύ χαρούμενοι καθώς επέλεξαν τη Χαλκιδική. Πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών που αγγίζει τις 10.000 με 15.000 κόσμου και οι οποίοι διαθέτουν δικό τους τουριστικό γραφείο», σημειώνει ο κ. Μπρουτζάς.

Οι εκλογές θα καθορίσουν τις τιμές

Παρόλη τη γενικευμένη αισιοδοξία, ο φόβος των ανατιμήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος καθώς και η πιθανότητα τερματισμού της επιδότησης που λαμβάνουν οι επαγγελματίες, φαίνεται να αποτελεί τροχοπέδη για τον καθορισμό των τελικών τιμών. Οι πιέσεις αυτές μάλιστα αποτυπώνονται ήδη με μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι της τάξεως του 10% με 15%, τη στιγμή που και πέρσι σημειώθηκε αύξηση κατά 20% έναντι της προπέρσινης χρονιάς.

«Η αγωνία που έχουμε εμείς οι επαγγελματίες σχετίζεται με την αρκετά σημαντική πιθανότητα του τερματισμού της επιδότησης στο ρεύμα μετά τις εκλογές. Όπως γνωρίζετε επιδοτούμαστε κατά 90% στα περισσότερα οικιακά τιμολόγια ρεύματος και κατά 50% στα επαγγελματικά. Οπότε αν αυτό σταματήσει μετά τις εκλογές, γιατί φανταζόμαστε ότι όλα αυτά είναι προεκλογικά, θα έχουμε μια μεγάλη διαφορά στο ρεύμα, οπότε οι τιμές πάλι θα είναι τσιμπημένες φέτος», σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των καταλυμάτων του νομού, το γεγονός αυτό φαίνεται πως ωθεί μία μεγάλη μερίδα τουριστικών καταλυμάτων να μην έχουν ανοίξει ακόμα τη διαθεσιμότητά τους για τη «φουλ» σεζόν, αναμένοντας τις τελικές τιμές του ρεύματος. Στη δυνατότητα αυτή συμβάλλει τα μέγιστα και  η ενθαρρυντική εικόνα μίας overbooked σεζόν.