ASTYNOMIKH DIEYTHINSI

Επιτακτική ανάγκη είναι για τη Χαλκιδική η ενίσχυση του προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης για την κάλυψη των αναγκών της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Αυτό επεσήμαναν τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής, στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας Ταξίαρχο κ. Γεώργιο Τζήμα, με τον οποίον συναντήθηκαν προ ημερών.

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”

Ο Ταξίαρχος επισκέφτηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής όπου είχε μια ενδελεχή συζήτηση με τους αντιπροσώπους της ένωσης, για τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο νομός.

Η αντιπροσωπεία των αστυνομικών υπάλληλων της Χαλκιδικής στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για καλοκαιρινή ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό από όμορους νομούς από την Κεντρική Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, για ενίσχυση με συναδέλφους που επιθυμούν αρχικά να μεταβούν αδαπάνως και αν δεν είναι αυτό δυνατόν, να εξεταστεί η προσπάθεια ενίσχυσης και με έξοδα δημοσίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής Γεώργιο Αρχοντόπουλο, συνολικά στο νομό υπηρετούν περίπου 540 αστυνομικοί οι οποίοι καλύπτουν διάφορα πόστα σε διαφορετικά τμήματα του νομού. «Το καλοκαίρι δεν επαρκούν γιατί υπάρχουν και 30 με 40 αστυνομικοί οι οποίοι βρίσκονται σε αποσπάσεις σε άλλα μέρη όπως στην Καβάλα, στη Ξάνθη και στη Ροδόπη αλλά και για άλλους σκοπούς» σημειώνει ο κ. Αρχοντόπουλος προσθέτοντας πως «το καλοκαίρι που μας πέρασε, αυτή η έλλειψη σε συνδυασμό με τις καλοκαιρινές άδειες και τη μη ενίσχυση, έδειξε πως δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε τόσο εύκολα όπως θέλουμε με δράσεις ούτως ώστε να είμαστε κοντά στους πολίτες».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό του την εποχική ενίσχυση του νομού Χαλκιδική, χωρίς ωστόσο αυτή να είναι επαρκής καθώς οι αστυνομικοί υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι σε άλλα μέρη της επικράτειας είναι πολλαπλάσιοι από εκείνους της ενίσχυσης. «Όταν έρχονται 6 ή 7 άτομα για ενίσχυση τη στιγμή που λείπουν έως και 40 ήδη εκτός Χαλκιδικής είναι σα να μην κάνουμε τίποτα», εξηγεί ο κ. Αρχοντόπουλος.

 

Γνώστης των προβλημάτων ο Γεν. Περιφ. Διευθυντής Κ.Μ.

Από την πλευρά του ο Ταξίαρχος φάνηκε  γνώστης των ιδιαιτεροτήτων της Χαλκιδικής αναφέροντας μάλιστα ότι από τις πρώτες ενέργειές του ήταν να προηγηθεί σχετική αλληλογραφία για να συμπεριληφθεί η Χαλκιδική στις Διευθύνσεις που θα ενισχυθούν κατά τη θερινή περίοδο σε επίπεδο Αρχηγείου. Στο ίδιο πλαίσιο οι αστυνομικοί υπάλληλοι Χαλκιδικής προέκριναν ως επιτακτική την ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων εκτός Διεύθυνσης Χαλκιδικής, τουλάχιστον κατά τη θερινή περίοδο, αναφερόμενοι στις διαταγές που εκδίδονται κατά καιρούς για αποσπάσεις ανά την χώρα, είτε μεμονωμένα, είτε για ομάδες ΟΠΚΕ/Διμοιρία.

Ο κ. Τζήμας έδειξε να κατανοεί το αίτημα και ανέφερε ότι θα φροντίσει κατά το δυνατόν να υπάρξει πρόοδος και σε αυτό το κομμάτι.

Εξάλλου, το προσωπικό της διεύθυνσης Χαλκιδικής επεσήμανε και το πρόβλημα στελέχωσης Υπηρεσιών που δεν αποτελούν επιλογή των ιδίων κατά τη μετάθεσή τους στο Νομό και την ανάγκη να υπάρξει αξιοκρατία σε αυτό το ζήτημα.

 

Μικροεγκληματικότητα παρατηρείται τον χειμώνα

Κατά τος χειμερινούς μήνες τα περιστατικά που απασχολούν τις αστυνομικές αρχές στη Χαλκιδική, περιορίζονται σε αυτά των μικροκλοπών και της κατοχής απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών. Ωστόσο, αν και γίνεται λόγος για μικροεγκληματικότητα, οι περιπολίες εκτελούνται κανονικά, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα τίθενται οι ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ. Άγρυπνοι παραμένουν οι αστυνομικοί της ασφάλειας και της δίωξης ναρκωτικών, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Αρχοντόπουλο, οι υπηρεσίες Τροχαίας και ΟΕΠΤΑ βρίσκονται σε συνεχή κίνηση στον δρόμο για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Από την ενίσχυση στην αποδυνάμωση

Παρά τα διαχρονικά αιτήματα των αστυνομικών υπαλλήλων Χαλκιδικής για ενίσχυση των υπηρεσιών με προσωπικό, ερωτηματικά προκαλεί απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας να αποσπάσει 4 άτομα (ένα άτομο μετακινείται από τον αστυνομικό σταθμό Ουρανούπολης) προς την υπό σύσταση Αστυνομική Διεύθυνση Αγίου Όρους, στο πλαίσιο αναβάθμισης του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Όρους. Συνολικά φεύγουν για την Αθωνική Πολιτεία 9 αστυνομικοί υπάλληλοι από Αρναία, Κασσάνδρα, Ν. Μουδανιά και Σιθωνία.

Η απόφαση πάρθηκε τον Μάρτιο του 2022 με σκοπό στην Διεύθυνση να υπάγονται πλέον όλα το Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Όρους, οι εννέα Αστυνομικοί Σταθμοί και το Τμήμα Ασφαλείας. Όπως είχε επισημανθεί από την αρχή, οι επιπλέον ανάγκες για προσωπικό που θα προκύψουν μετά την ίδρυση της νέας αυτής Διεύθυνσης θα πληρωθούν με μεταθέσεις από άλλες υπηρεσίες. Κι ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για μεταθέσεις κι από άλλες περιοχές της χώρας, το Αρχηγείο έρχεται να αποδυναμώσει το ΑΤ Αρναίας, μια περιοχή που έχει επίσης σοβαρές ανάγκες. Για την εξέλιξη άλλωστε παρέμβαση στο Αρχηγείο έκανε και ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, ενώ υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από όλους τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα Διεύθυνσης Αγίου Όρους, θα υπάγεται απ’ ευθείας στο Αρχηγείο και θα εποπτεύεται από τον Γενικό Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδας.

Κανένα νεότερο για το ΑΤ Ιερισσού

Την ίδια στιγμή, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, οι κάτοικοι της Ιερισσού αναμένουν την επανασύσταση του ΑΤ Ιερισσού, για την ανέγερση του οποίου ο δήμος Αριστοτέλη είχε δωρίσει οικόπεδο με απόφαση που αποδέχθηκε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έκτοτε, είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Αρχηγείου της Αστυνομίας και αναμένεται χρηματοδότηση. Τα χρήματα του νέου κτιρίου για το Α.Τ. που εκτιμώνται στο 1 εκατ. ευρώ, θα αναζητηθούν είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε από πόρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Θυμούνται όλοι ότι το Α.Τ. Ιερισσού σφραγίστηκε μετά τα επεισόδια του 2013, όταν οι διαμαρτυρίες κατά των μεταλλείων και των Σκουριών οδήγησαν στον βανδαλισμό του τμήματος, που έκτοτε δεν λειτούργησε ποτέ ξανά.