OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Τρίτη μέρα του Πάσχα βρίσκει την Ιερισσό να γιορτάζει τη μαύρη επέτειο της σφαγής των 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους κατά την Επανάσταση του 1821. Το έθιμο που ονομάζεται Μαύρο Αλώνι, όπως και το σημείο όπου διαδραματίζεται, αναπαριστά την αποτρόπαια πράξη των Τούρκων που κατακρεουργούσαν τους Έλληνες Επαναστατημένους. Η αναπαράσταση γίνεται με το μεγάλο χορευτικό δρώμενο, διάρκειας περίπου μιας ώρας, που συνοδεύεται από τα ανάλογα τραγούδια – μοιρολόγια.

Ενεργό ρόλο στην ετήσια αναβίωση του εθίμου παίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού ο Κλειγένης. Φέτος, για πρώτη φορά ο δάσκαλος της παραδοσιακής Χορωδίας του Συλλόγου Παναγιώτης Πλιούκας ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει τους κατοίκους και τα μέλη του Συλλόγου σε ένα σε ένα έκτακτο χορωδιακό τμήμα, με σκοπό την εκμάθηση των τραγουδιών που συνοδεύουν τους συρτούς χορούς στο Μαύρο Αλώνι.

«Στου Μαύρου νιου τ αλώνι», «Μια προυσταγή μεγάλη». Τραγούδια που συνοδεύουν το θρήνο για τα δεινά του πολέμου και την ελπίδα για την ερχομό της Λευτεριάς. Που συνδέονται με όλες τις Πασχαλιές της ζωής μας και ταυτίζονται με την νεότερη ιστορία του τόπου. Που αρμονίζονται με τη μαγεία του τοπίου και γεφυρώνουν το χθες με το σήμερα στα βήματα του εμβληματικού Καγκελευτού», αναφέρει η πρόσκληση.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε ήδη την Κυριακή που μας πέρασε και μάλιστα με συμμετοχή νέων ανθρώπων. «Στην αίθουσα του Ι.Ν. Γενέσσιο της Θεοτόκου θα μαζευόμαστε κάθε Κυριακή μέχρι το Πάσχα, ώστε να μάθουν και οι νεότεροι τα τραγούδια που συνοδεύουν τους χορούς στο Μαύρο Αλώνι», αναφέρει ο νεαρός δάσκαλος Π. Πλιούκας ο οποίος σπουδάζει μουσική στο ΠΑΜΑΚ. Η πρωτοβουλία ανήκει στον ίδιο καθώς θέλησε να διδάξει στα νέα παιδιά κυρίως αυτά τα τραγούδια που αντέχουν στα χρόνια μέσα από την παράδοση, και μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. «Το έθιμο έχει μεγάλη σημασία για όλους, και καλό είναι να τηρείται από εμάς τους νέους όσο καλύτερα γίνεται», τονίζει ο ίδιος.

Τα τραγούδια που ακούγονται στους συρτούς χορούς στο Μαύρο Αλώνι είναι περίπου 9 στον αριθμό, το κάθε ένα με τους δικούς του συμβολισμούς για την Επανάσταση και τη θυσία των Ιερισσιωτών και όλων των Ελλήνων ενάντια στον Τουρκικό ζυγό.

εικόνα αρχείου