Στο ζήτημα της υδροδότησης στις περιοχές ευθύνης του Δήμου Αριστοτέλη αναφέρθηκε μέσα από το Xalkidiki Politiki ο Δήμαρχος της περιοχής Στέλιος Βαλιάνος.

«Το ζήτημα του νερού είναι κάτι το οποίο απασχολεί και πάντα μπαίνει με δραματικούς τόνους το ερώτημα ”για πόσο καιρό ακόμα θα μπορεί η Χαλκιδική να υδρεύεται χωρίς να προβληματίζει αυτό τους κατοίκους αλλά και τους πολυάριθμους επισκέπτες” μίας και στην περίπτωση του Δήμου Αριστοτέλη, οι 20.000 μόνιμοι κάτοικοι υπερπολλαπλασιάζονται το καλοκαίρι και μαζί τους και οι ανάγκες για την ύδρευση. Έχουμε προχωρήσει σε πολλές πρωτοβουλίες. Θα μου επιτρέπατε ενδεχομένως να απαριθμήσω μερικές από αυτές για να φανεί το μέγεθος της δουλειάς που γίνεται επάνω στο κομμάτι της εξεύρεσης νέων πόρων νερού αλλά και της προστασίας των δικτύων, των μέσω μεταφοράς δηλαδή και αποθήκευσης, που πολλές φορές είναι απαραίτητα για να μπορέσει το νερό να φτάνει στα σπίτια αλλά και στις επιχειρήσεις μας», σημείωσε αρχικά ο κ. Βαλιάνος.

Ξεκινώντας από την Αμμουλιανή, ο Δήμαρχος τόνισε πως «είναι πραγματικά ένας τόπος που ως νησί έχει βασικό ζήτημα με το νερό. Εκεί λοιπόν αποκαταστήσαμε έναν αγωγό εξωτερικού δικτύου ο οποίος είχε πρόβλημα για 15 χρόνια και χανόταν πολύτιμο νεράκι. Επομένως ένα μεγάλο μέρος αποκατάστασης του προβλήματος με το νερό υλοποιείται τις επόμενες ημέρες και έτσι όσο νερό θα στέλνουμε από τη στεριά προς το νησί μας, θα είναι όλο αξιοποιήσιμο από τους κατοίκους του, χωρίς να χάνεται ούτε μία σταγόνα. Δείξαμε μέριμνα και καταθέσαμε μελέτες για την αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης της Αρναίας, του Παλαιοχωρίου, του Νεοχωρίου, των Πυργαδικίων, της Ιερισσού. Περιμένουμε τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις. Αυτά έχουν υποβληθεί και άρα ωριμάσει ως έργα και εδώ πάντα θα θυμίζουμε την μόνιμη επωδό που λέει ότι ”πρέπει να έχεις μελέτες για να διεκδικήσεις χρήματα” και αυτό από μόνο του είναι έργο. Όταν έχεις κάνει μελέτες εκατομμυρίων ευρώ για πέντε εσωτερικά δίκτυα νερού που περιμένουν την χρηματοδότησή τους, αυτή από μόνη της είναι μία είδηση που αφορά τους κατοίκους του Δήμου Αριστοτέλη. Προφανώς σε αυτά εντάσσεται και το κομμάτι του εξωτερικού δικτύου που θα μεταφέρει νερό από τις Πέντε Βρύσες προς τα Κρινάκια και την Ολυμπιάδα. Επίσης ένα έργο πολύ σημαντικό για έναν οικισμό που ταλαιπωρείται χρόνια και μέχρι να γίνει αυτό δίνουμε λύση άμεση από το νερό της Ολυμπιάδας. Μέχρι το Πάσχα πιστεύω ότι θα έχει ολοκληρωθεί.

Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα είναι το κομμάτι της τηλεμετρίας που έχουμε οργανώσει στην παραλιακή ζώνη του Δήμου μας και ευελπιστούμε με τα επόμενα προγράμματα να υλοποιήσουμε κάτι αντίστοιχο και στην ορεινή ζώνη. Η τηλεμετρία μάς επιτρέπει να παρακολουθούμε τις ποσότητες νερού που μπαίνουν και βγαίνουν στις δεξαμενές μας, να μας ειδοποιεί πότε έχουμε βλάβες, άρα να επεμβαίνουμε γρήγορα και ταυτόχρονα να μας ειδοποιεί και για την ποιότητα του νερού. Ένα εξαιρετικό, καινοτόμο, ψηφιακό και υπερσύγχρονο έργο, που βοηθάει να εκσυγχρονιστούν οι δομές της ύδρευσης στον Δήμο Αριστοτέλη».

Παράλληλα ο κ. Βαλιάνος αναφέρθηκε και στα έργα ύδρευσης και στις υπόλοιπες Κοινότητες που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε ετοιμάζονται. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για «το εξωτερικό δίκτυο νερού με τις γεωτρήσεις στο Νεοχώρι, η επίλυση επί της ουσίας της ύδρευσης των Πυργαδικίων με νέα γεώτρηση στην περιοχή Καλάκι και καινούργιος αγωγός που έλυσε οριστικά, θέλω να πιστεύω, το πρόβλημα των Πυργαδικίων που ταλαιπώρησε τα προηγούμενα χρόνια την Κοινότητά μας και φυσικά θα πρέπει κανείς να αναφερθεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που βοηθάνε στην καλύτερη ποιότητα του νερού. Ήδη εγκαταστήσαμε τα φίλτρα νερού στο Παλαιοχώρι. Ετοιμάζονται τα φίλτρα νερού στο Νεοχώρι και στα Πυργαδίκια. Ένα εξαιρετικό έργο που το βάλαμε σε ράγες μετά από μία πολύχρονη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους εργολάβους. Ολοκληρώθηκε επίσης το έργο του ραδονίου που είχε χρηματοδοτηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και έτσι η Αρναία έχει περισσότερο και καλύτερο νερό. Υποβάλαμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο της τάξης των 2 εκατ. ευρώ για απονιτροποίηση του νερού στον Στανό, προκειμένου και εκεί να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της υδροδότησης από γεωτρήσεις που ναι μεν έχουν νερό αλλά έχουν και πολλά νιτρικά στοιχεία και πρέπει αυτό να λυθεί. Υποβάλαμε πρόγραμμα για φίλτρα στη Βαρβάρα, προκειμένου να χαθεί αυτή η θολερότητα που υπάρχει στο νερό μετά τις βροχές και που ταλαιπωρεί και εκεί τους κατοίκους μας και φυσικά ενεργοποιώντας γεωτρήσεις ή φτιάχνοντας καινούργιες έχουμε υδρεύσει και την Κομίτσα χωρίς πρόβλημα. Μια εξαιρετικού κάλλους περιοχή κοντά στα Νέα Ρόδα, και την περιοχή της Τρυπητής. Παράλληλα και σε άλλες περιοχές έχουμε κάνει μικρές παρεμβάσεις που έχουν βοηθήσει πραγματικά την υδροδότηση των οικισμών μας».

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα υφιστάμενα έργα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του φετινού καλοκαιριού, ο κ. Βαλιάνος εκτίμησε πως «αυτά τα έργα καλύπτουν εν πολλοίς τις ανάγκες. Φανταστείτε ότι πέρυσι που ήταν ένα καλοκαίρι που θύμιζε τα παλιά ελληνικά καλοκαίρια και μάλιστα από ότι λένε τα στατιστικά στοιχεία και με πολύ περισσότερο κόσμο από ότι άλλες χρονιές και στη μετά-covid εποχή φυσικά, αντισταθήκαμε και δε δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα τόσο ως προς την ποιότητα όσο και προς την ποσότητα του νερού. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και το επόμενο καλοκαίρι θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο τρόπο».