«Τριάμισι χρόνια μετά και χάρη στη στοχευμένη πολιτική προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων που χάραξε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης διαθέτει  πλέον τους γνωστότερους επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως είναι η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, η Deutsche Telekom, η Accenture και άλλες. Οι εταιρείες αυτές ήδη βρίσκονται εδώ. Επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, για να επενδύσουν. Κι έρχονται κι άλλες», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στο 17ο Πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤYΞΗ που διοργανώνει το ka-Business.gr με θέμα: «Προοπτικές και προκλήσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας» και τελεί υπό την Αιγίδα του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι: «Παγκοσμίως, η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, από ρομαντική ουτοπία των λίγων, έγινε όνειρο και διεκδίκηση των πολλών. Αναβαπτίστηκε σε ρεαλιστική προοπτική, εντάχθηκε ως στόχος στις εφαρμοσμένες πολιτικές. Πλέον, δικαιούμαστε να λέμε πως έχουμε μπει στην εποχή της κατάκτησης του στόχου». Και επισήμανε ότι: «Η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει ήδη δύο από τα πέντε κέντρα καινοτομίας που έχει δρομολογήσει  με τα 30 και πλέον μεγάλα έργα η Κυβέρνηση. Αναμένει την δημιουργία ενός εκ των δυο κέντρων αριστείας που θα δημιουργήσει η Google στην Ελλάδα. Εντός των διοικητικών της ορίων λειτουργούν, στο μεταξύ, το ΕΚΕΤΑ, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η  Tεχνόπολη, δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις που παράγουν καινοτόμα εργαλεία και ξεχωρίζουν σε διεθνές επίπεδο, τα τρία πανεπιστήμια με περιζήτητο έμψυχο δυναμικό, φέρνουν την πόλη ολοένα και πιο κοντά στο στόχο της ανάδειξης της ως hub καινοτομίας στην ΝΑ Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο ρόλο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του ΥΠ.ΕΣ. τόνισε ότι «συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο να επανατοποθετηθεί η περιοχή στο χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ειδικά με τον εποπτευόμενο φορέα της, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ο οποίος καλείται να διαδραματίσει σημαντικό συντονιστικό και όχι μόνο ρόλο στη νέα αυτή εποχή με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας (ScaleUp Northern Greece),  που θα στηρίζεται στις συνέργειες με όλους τους φορείς. Σκοπός η εξωστρέφεια, με δράσεις για τη δημιουργία νέων ιδεών και τεχνολογιών».

Αναφορικά με την κλιματική και την ενεργειακή κρίση ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι: «Η χώρα μας παρά τα προβλήματα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία με την επακόλουθη ενεργειακή κρίση, με τις ανατιμήσεις στην Ευρώπη και σ΄όλο τον κόσμο, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη όπως την έχει καθορίσει ο Πρωθυπουργός στον ΟΗΕ, αποφασισμένη να προστατεύσει το περιβάλλον και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής διασφαλίζοντας τη χρήση καθαρής ενέργειας από όλο και περισσότερους ανθρώπους».

«Η Κυβέρνηση στηρίζει επίσης τον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας» τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι: «Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε δαπάνες για την καινοτομία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο project ανάπτυξης για τα 30 και πλέον μεγάλα έργα που αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης έως το 2030 και ενισχύουν την κίνηση στον μεγάλο τροχό της Μακεδονίας και της Θράκης ώστε να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Στη διαμόρφωση αυτού του project ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που υπηρετούν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, υπογράμμισε ότι: «Τα 30 και πλέον έργα για την πόλη του 2030, στοχεύουν στην  ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων σε τρεις άξονες: Ανάπτυξη – Περιβάλλον – Κοινωνία. Με έργα υποδομών στην Υγεία και Πρόνοια, την Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, τις Αναπλάσεις και τις Επεμβάσεις στο Περιβάλλον που αλλάζουν την εικόνα όλης της περιοχής».

Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης: «Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, που έχω την τιμή να υπηρετώ, έχει επίσης την δική του συμμετοχή, τον δικό του αναπτυξιακό ρόλο. Προχωρά τις δικές του μεταρρυθμίσεις και τη δική του αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική. Στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ήδη, ολοκληρώσαμε τρία καθεστώτα: Πρωτογενής Τομέας – Τουριστικές Επενδύσεις – Εφοδιαστική Αλυσίδα. Υποβλήθηκαν 109 επενδυτικά σχέδια με Επιλέξιμο κόστος 198,2 εκατομμύρια ευρώ. Προωθούμε τη διακρατική συνεργασία και στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης  υλοποιούμε το LOC FOOD -έργο που αφορά στον τομέα του Αγροτουρισμού, το BENEFIT -στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης και το συγχρηματοδοτούμενο έργο TERRAVINO με θέμα τον Οινοτουρισμό».

«Η καινοτομία που περνά μέσα από την βιώσιμη ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα που περνά μέσα από την πράσινη οικονομία, συνιστούν απαντήσεις στην κλιματική αλλαγή και σ΄ αυτό  είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.