Κλεόβουλος Χατζηβασιλείου

Συνολικά 8 σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής απευθύνονται κάθε χρόνο στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, προκειμένου από κοινού να οργανώσουν δράσεις αιμοδοσίας.

Πρόκειται για συλλόγους που έχουν ιδρύσει δικές τους τράπεζες αίματος και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούν σταθερές αιμοδοσίες σε συνεργασία με το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης εδώ και τουλάχιστον 30 με 40 χρόνια.

Η διαδικασία που ακολουθείται για τη διεξαγωγή εθελοντικής αιμοδοσίας είναι απλή και υλοποιείται έπειτα από συνεννόηση του συλλόγου με τις επισκέπτριες υγείας του νοσοκομείου. Έτσι κατόπιν ραντεβού, συνεργείο από τη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σε περιοχές της Χαλκιδικής προκειμένου να συλλέξει κάποιες μονάδες αίματος από εθελοντές του συλλόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις αιμοδοσίας που αφορούν τις τράπεζες αίματος διαφόρων φορέων, είναι ξεχωριστές από τις αντίστοιχες δράσεις για την κάλυψη των αναγκών ενός νοσοκομείου.

«Με αυτούς τους οποίους έχουμε πιο αραιή συνεργασία ή βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού ζητάμε τη συνδρομή τους ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες», σημειώνει στο Xalkidiki Politiki γνώστης του ζητήματος.

Στη Θεσσαλονίκη τράπεζες αίματος διαθέτουν τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Παπανικολάου, Άγιος Παύλος και Θεαγένειο, τα οποία συχνά υλοποιούν εξορμήσεις σε όμορους νομούς.

Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται ετησίως 600.000 μονάδες αίματος για τις ανάγκες των ασθενών της. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν επαρκώς εάν η χώρα διέθετε 300.000 ενεργούς αιμοδότες, οι οποίοι θα δίνουν αίμα τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Αυτό που συμβαίνει τελικά είναι πως οι ενεργοί εθελοντές αιμοδότες φτάνουν περίπου τους 259.000 με τη συνεισφορά τους να καλύπτει το 65% των εθνικών αναγκών. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μόλις το 49% των εθελοντών αιμοδοτών στη χώρα μας προσφέρει αίμα πάνω από μία φορά τον χρόνο.

Η διαφορά του Κέντρου Αιμοδοσίας από το Κέντρο Αίματος

Τα Κέντρα Αιμοδοσίας των νοσοκομείων υλοποιούν δράσεις βάσει ενός ετήσιου πλάνου που σχεδιάζεται από τους αρμόδιους στην αρχή κάθε έτους. Έτσι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό επικοινωνεί εν προκειμένω με τους συλλόγους της Χαλκιδικής προκειμένου να πραγματοποιήσουν, εφόσον το επιθυμούν, αιμοδοσία ανά τακτά και σταθερά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να γνωρίζουν εκ των προτέρων την τοποθεσία στην οποία θα μεταβεί το αρμόδιο κλιμάκιο.

Το Κέντρο Αίματος του ΑΧΕΠΑ καλύπτει συνολικά 37 αιμοδοσίες της Ελλάδας και ο σκοπός του είναι διπλός. Αρχικά ο εργαστηριακός έλεγχος με μοριακή και ορολογική ανάλυση, του αίματος που συλλέγεται έπειτα από δράσεις αιμοδοσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλόλητά του για τη χορήγησή του σε ασθενείς. Πρόκειται για ένα από τα δύο σε ολόκληρη την επικράτεια μαζί με το ΕΚΕΑ, το οποίο εδρεύει στην Αθήνα που πραγματοποιούν αυτούς τους ελέγχους. Από το 2013 το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του ΑΧΕΠΑ εξετάζει δείγματα αίματος από όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων και του Γ.Ν. Χαλκιδικής.

Το δεύτερο σκέλος αφορά τη διοργάνωση δράσεων αιμοδοσίας για τις ανάγκες ενός νοσοκομείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη γειτονική πόλη της Θεσσαλονίκης η αιμοδοσία του ΑΧΕΠΑ, καλύπτει και τα Νοσοκομεία Παπαγεωργίου, 424, Άγιος Δημήτριος, Γεώργιος Γεννηματάς και Κυανός Σταυρός.