Ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μιλά ο Κώστας Καραμανλής, στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση μετά την παραίτησή του έπειτα από το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Παραιτήθηκα γιατί στον τομέα πολιτικής εποπτείας μου συνέβη μια ανείπωτη τραγωδία», είπε ο Κώστας Καραμανλής, που ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας «βαθιά οδύνη και ειλικρινή συλλυπητήρια» στις οικογένειες των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών συμπλήρωσε ότι έχει μάθει «να αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί και να σέβομαι τον ανθρώπινο πόνο». Συνέχισε λέγοντας ότι παραιτήθηκε «ενάντια στην πεπατημένη» της πολιτικής πρακτικής, να τίθενται σε διαθεσιμότητα ή να ζητούνται παραιτήσεις υφισταμένων σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Ανέλαβα εγώ την πολιτική ευθύνη», είπε και συμπλήρωσε ότι αυτή η ανάληψη «θα μείνει κενό γράμμα», εάν δεν συνοδευτεί «από αναζήτηση των διαχειριστικών ευθυνών σε όλο το εύρος τους».

Κώστας Καραμανλής: Να αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες του

Νωρίτερα, ο Κώστας Καραμανλής είχε σημειώσει πως «την ώρα του πένθους οφείλουμε σεβασμό και σιωπή, για αυτό σιώπησα», αναφερόμενος στο γεγονός ότι πραγματοποιεί σήμερα, ενώπιον της Βουλής, την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την παραίτηση για το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Έχουμε την ιερή υποχρέωση να αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες του, να πούμε όλη την αλήθεια να να αφήσουμε επιτέλους έξω από ένα τέτοιο θέμα οποιεσδήποτε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Είναι χρέος μας να δούμε με ειλικρίνεια όλα τα λάθη και να κάνουμε ό,τι οφείλουμε για να μην επαναληφθούν ποτέ», τόνισε ακόμη.

Η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή συνεχίζεται. Νωρίτερα, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχαν μιλήσει οι πρώην υπουργοί Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χρήστος Σπίρτζης.

πηγή lifo