Έξι γυναίκες δημότισσες Ν. Προποντίδας δήλωσαν πρόθυμες μέχρι στιγμής να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για δωρεά βλαστοκυττάρων, “αγκαλιάζοντας” έτσι τη νέα προσπάθεια του δήμου για προσφορά στον συνάνθρωπο.

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την Εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”

Ο δήμος Ν. Προποντίδας ξεκίνησε πρόσφατα τη συνεργασία με τη Δημόσια Τράπεζα βλαστοκυττάρων του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει επίτοκες δημότισσες στην κατεύθυνση της δωρεάς και να τις διευκολύνει διαθέτοντάς τες την ειδική συσκευασία φύλαξης που περιλαμβάνει μέσα και αναλυτικές οδηγίες, ώστε να την έχουν μαζί τους την ημέρα του τοκετού. Η μεταμόσχευση αίματος από ομφάλιο λώρο και πλακούντα σε ασθενείς με Λευχαιμία και άλλες παθήσεις είναι μια νέα μέθοδος θεραπείας που άρχισε να εφαρμόζεται σχετικά πρόσφατα με πολύ καλά αποτελέσματα. Μέχρι πρόσφατα το αίμα αυτό μαζί με τον πλακούντα το πετούσαμε μια και δεν γνωρίζαμε τη χρησιμότητά του. Πλέον όμως, έχει γίνει γνωστό, ότι το λίγο έστω αυτό αίμα που παραμένει στον πλακούντα είναι υπερπολύτιμο και μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές και ιδιαίτερα ζωές παιδιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μόσχευμα σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες κακοήθειες ή γενετικές ασθένειες.

«Η συνεργασία μας αυτή είναι το 3ο βήμα του Δήμου μας, για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται. Από το 2019 λειτουργεί δημοτική τράπεζα αίματος που αριθμεί περίπου 500 αιμοδότες. Στόχος μας ήταν και παραμένει να μη νιώσει κανένας συμπολίτης αβοήθητος στη δύσκολη στιγμή. Παράλληλα, έχουμε υπογράψει σύμφωνο συνεργασία με το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και προχωράμε σε ενημέρωση και εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών που κι εδώ, όπως και στην περίπτωση των βλαστοκυττάρων, μέσω μεταμόσχευσης σώζονται ανθρώπινες ζωές. Έχουμε καταφέρει να εγγράψουμε περισσότερους από 700 εθελοντές δότες μυελού των οστών και έχουμε ήδη τη χαρά ένας από αυτούς να βρεθεί συμβατός δότης και να έχει δώσει μόσχευμα σε συνάνθρωπό μας. Οφείλω να ευχαριστήσω τόσο τους συνεργάτες μου που ασχολούνται με όλες αυτές τις πολύτιμες δράσεις όσο και τις συνδημότισσες και τους συνδημότες μου για την ανταπόκριση και την ευαισθησία», αναφέρει ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς.

Η διαδικασία είναι απλή για κάθε ενδιαφερόμενη γυναίκα στον δήμο Ν. Προποντίδας, που αφού επικοινωνήσει με τη δημοτική αρχή, θα κλείσει το ραντεβού της για να παραλάβει το κουτί, όπου θα αποθηκευτούν τα βλαστοκύτταρα.