Με τη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων θα συνεχιστεί τη Δεύτερα (27/3) η δίκη των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή Χαριλάου.

Σήμερα έκλεισε ο κύκλος της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας. Τελευταίος από το σύνολο των 26 μαρτύρων του κατηγορητηρίου κατέθεσε φίλος του Άλκη που ήταν παρών στην επίθεση και πρόλαβε να ξεφύγει. «Σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν» τόνισε  – μεταξύ άλλων  – ο 20χρονος, ενώ ανέφερε ότι καθώς έτρεχε να απομακρυνθεί από το σημείο της επίθεσης άκουγε κραυγές πόνου και φωνές για “βοήθεια”. «Κατάλαβα τι πήγε να γίνει. Επικράτησε χάος…  Ένιωσα κίνδυνο και τρόμο» σημείωσε αναφερόμενος στη θέα των δραστών να τους πλησιάζουν και να τους ρωτούν «τι ομάδα είστε».

Απόρριψη 3 αιτημάτων της υπεράσπισης 

Μετά την κατάθεση του νεαρού, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί επί των αιτημάτων που είχαν υποβάλει σε προγενέστερο χρόνο οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, το δικαστήριο τα απέρριψε όλα.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για τρία αιτήματα που αφορούσαν τα εξής ζητήματα:

– να κληθούν να καταθέσουν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας Θεσσαλονίκης
– να αναζητηθούν μάρτυρες από την περιοχή πέριξ του τόπου εγκλήματος και να κληθούν να καταθέσουν στο δικαστήριο
– να υποβληθεί αίτημα στην εταιρία “Viber” – μέσω της οποίας άγνωστος έστειλε βίντεο (διάρκειας 15 δευτερολέπτων) από την επίθεση προς τον πρόεδρο του Α.Σ. ‘Αρης – ώστε να γίνει άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών και να ταυτοποιηθεί ο αποστολέας αυτού του βιντεοληπτικού υλικού.

Στην απορριπτική της πρόταση και όσον αφορά το πρώτο αίτημα, η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα ανέφερε ότι οι αστυνομικοί της Αθλητικής Βίας δεν προέβησαν σε προανακριτικές πράξεις και ενέργειες, ενώ για το δεύτερο αίτημα τόνισε ότι όποιος ήθελε να μιλήσει ή ξέρει κάτι για το συμβάν θα είχε ήδη προσέλθει στις αρμόδιες διωκτικές αρχές να το πράξει. Αναφορικά με το τρίτο αίτημα, η ίδια σημείωσε ότι το “Viber” δεν είναι πάροχος κινητής τηλεφωνίας και «τόσα χρόνια δεν έχει απαντήσει ποτέ» σε παρόμοια αιτήματα, καθώς «η πολιτική της είναι να μην δίνει στοιχεία».

Αναγνωστέα έγγραφα 

Παράγοντες της δίκης εκτιμούν ότι οι επόμενες συνεδριάσεις θα κυλήσουν με τη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων- της υποβολής και του σχολιασμού αυτών. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται 180 έγγραφα και μεταξύ αυτών η ιατροδικαστική έκθεση, βιντεοληπτικό υλικό, εκθέσεις κατάσχεσης πειστηρίων και συλλήψεων. Εκτός από αυτά θα υποβληθούν έγγραφα από κάθε συνήγορο για λογαριασμό των εντολέων τους. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης και μετά θα ακολουθήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ