Η Μαραθούσα είναι ένα μικρό πεδινό και όμορφο χωριό των Ζερβοχωρίων που σήμερα υπάγεται στον δήμο Πολυγύρου. Έχει πληθυσμό γύρω στους 220 κατοίκους και μια βαθιά χαραγμένη ιστορία που πάντα θα αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα θυσίας για την λευτεριά.

Το XalkidikiPolitiki θέλοντας οι αναγνώστες του να γνωρίσουν καλύτερα αυτό το μικρό, αλλά σπουδαίο χωριό που έλαβε μέρος στην Εθνική Aντίσταση κατά τη γερμανική κατοχή, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της κοινότητας Αλέκο Βογιατζή θέτοντας του μερικά ερωτήματα:

Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

Η Μαραθούσα είναι κτισμένη στις υπώρειες του  Χολομώντα σε υψόμετρο 180μ. και βρίσκεται 28,5 χλμ. από τον Πολύγυρο. Το χωριό υπήρξε ένα από τα μαντεμοχώρια την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ονομαζόταν Κάτω Ράβνα. Το “Κάτω Ράβνα” είναι λέξη βουλγάρικη που σημαίνει ίσιο μέρος. Για τη σημερινή ονομασία του χωριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Η πρώτη λέει ότι η ονομασία προέρχεται από την λειψυδρία κι επειδή με τις πρώτες ζέστες μαραίνονταν τα πάντα στο χωριό. Η δεύτερη ότι οφείλει το όνομα στο αρωματικό φυτό Μάραθος και η τελευταία εκδοχή ότι η Μαραθούσα είναι προσφυγικό χωριό και με την αποχώρηση των Τούρκων, εγκαταστάθηκαν σε αυτήν αρχικά πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα 10 οικογένειες από το νησί Μαραθούσα που βρισκόταν στον Ερμαϊκό ή Σμυρναίων κόλπο. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Μαραθούσα κατά τη γερμανική κατοχή ήταν ένα από τα πρώτα χωριά που έλαβαν μέρος στην Εθνική Aντίσταση, κάτι που το πλήρωσαν ακριβά οι κάτοικοί της, καθώς στις 18 και 19 Ιουνίου 1944, οι ναζιστές κύκλωσαν το χωριό και άλλους από τους κατοίκους τους έκαψαν ζωντανούς, άλλους τους εκτέλεσαν, ενώ πυρπόλησαν και κατέστρεψαν τη Μαραθούσα.

Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να επισκεφτεί; 

Η τοποθεσία Πλατάνα είναι ένας χώρος ιερός όπου βρίσκεται και το μνημείο που θυμίζει τη θηριωδία των Ναζί. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, που είναι τρίκλιτος και οικοδομήθηκε το 1954.

Ποιες είναι οι κύριες γιορτές, ήθη και έθιμα του τόπου σας;

Κάθε Ιούνιο στην τοποθεσία Πλατάνα τιμάμε τη μνήμη των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 1944. Ακόμη μια σημαντική γιορτή για τον τόπο μας είναι η ημέρα που γιορτάζει ο πολιούχος της εκκλησίας μας Άγιος Γεώργιος. Πραγματοποιείται πανηγυρικός εσπερινός και θεία λειτουργία, ενώ ακολουθεί γλέντι. Με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική ευλάβεια  γιορτάζουμε επίσης κάθε 23 Αυγούστου και τα Εννιάμερα της Παναγίας, καθώς οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Μικρασιάτες και γιόρταζαν στον τόπο τους τα Εννιάμερα.

• Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό και αν υπάρχει κάτι που θα άλλαζε η θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Στο χωριό υπάρχει ησυχία και φτώχεια. Ο λιγοστός κόσμος που έχει απομείνει προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με δυσκολία. Παρολ’ αυτά το καλοκαίρι το χωριό αποκτά ζωντάνια και κίνηση, γιατί μαζεύεται κόσμος από τα γύρω χωριά. Οι κάτοικοι εδώ ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Όσο αφορά την δεύτερη ερώτησή σας θα έλεγα ότι στη Μαραθούσα έγιναν όλα όσα ήταν απαραίτητα για να βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γι’αυτό, καθώς μπορεί το χωριό μας να είναι μικρό, αλλά είναι πανέμορφο! Κάναμε ασφαλτοστρώσεις, καινούρια-σύγχρονη παιδική χαρά, κράσπεδα κ.α. Περιμένουμε κάτι τελευταίες ασφαλτοστρώσεις και ένα πάρκο ανάπλασης (πίσω από την εκκλησία) και τότε πραγματικά θα είμαστε ευτυχισμένοι.