Κερδίζουν ολοένα έδαφος τα ξενοδοχεία που απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες με την τάση adults-only να καθιερώνεται ως η νέα μόδα στις οργανωμένες διακοπές. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν οι μεγαλύτεροι γερμανικοί τουριστικοί πράκτορες, ανάμεσά τους οι FTI, Schauinsland-Reisen, Alltours και TUI.

“Το adults-only είναι σίγουρα ένα θέμα για εμάς”, λέει ο Jan Mayer, Chief Product Officer, για ταξίδια κοντινών, όσο και μεσαίων αποστάσεων στον FTI, ο οποίος έχει αναβαθμίσει τις προτάσεις του που προορίζονται μόνο για ενήλικες, εκτός της κατηγορίας των πεντάστερων ξενοδοχείων.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της προσέγγισης των ομάδων-στόχων του, ο FTI προσφέρει, παράλληλα, έναν αυξημένο αριθμό ξενοδοχείων που διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους για διαφορετικές ομάδες ταξιδιωτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι αναφορές των Schauinsland-Reisen και Alltours. “Είναι αξιοσημείωτο ότι στις Βαλεαρίδες Νήσους, για παράδειγμα, πολλά ξενοδοχεία προσανατολίζονται όχι στο να μπορούν να φιλοξενούν αποκλειστικά ενήλικες, αλλά στο να δημιουργήσουν ειδικές υπο-περιοχές για τους ταξιδιώτες αυτής της κατηγορίας”, λέει ο Schauinsland.

Ο Jörgen Heitinga, διευθυντής ξενοδοχειακής αγοράς του Alltours, αναφέρει επίσης ότι όλο και περισσότερα μεγάλα θέρετρα και συγκροτήματα διακοπών δημιουργούν ειδικές ζώνες adults-only με τις πισίνες και τα εστιατόριά τους. “Πολλά θέρετρα επιτρέπουν επίσης μόνο σε πελάτες ηλικίας από 16 ή 18 ετών να επισκέπτονται τους χώρους ευεξίας, το σπα και το γυμναστήριο”, λέει ο κ. Heitinga.

Σε γενικές γραμμές, η ζήτηση για ξενοδοχεία αποκλειστικά για ενήλικες στον Alltours εξελίσσεται θετικά, με την πλειονότητα των κρατήσεων να αφορά ξενοδοχεία και θέρετρα κατηγορίας τεσσάρων και πέντε αστέρων.

Στην TUI, επίσης, τέτοια ξενοδοχεία συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση και να καταγράφουν υψηλούς δείκτες ανάπτυξης. Ο ταξιδιωτικός όμιλος διαθέτει περίπου 700 ξενοδοχεία αποκλειστικά για ενήλικες στο παγκόσμιο πρόγραμμά του, εστιάζοντας κυρίως σε προορισμούς μεγάλων αποστάσεων, ιδίως στην Καραϊβική.

Η ηλικιακή δομή ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον προορισμό και το ξενοδοχείο, με την πλειονότητα των επισκεπτών να είναι μεταξύ 35 και 50 ετών, ενώ και η ηλικιακή ομάδα των κάτω των 35 παρουσιάζει ισχυρή αύξηση, σύμφωνα με τον τουριστικό όμιλο.

Ο προσανατολισμός εντός των καταλυμάτων μπορεί να διαφέρει, σύμφωνα με την TUI, καθώς, ενώ ορισμένα καταλύματα επικεντρώνονται στα πάρτι και τη δράση, άλλα επικεντρώνονται στον “χρόνο για δύο”.

Ο Sven Schikarsky, επικεφαλής του τμήματος προϊόντων της DER Touristik, επιβεβαιώνει, επίσης, αυτή την τάση. “Οι επισκέπτες των ξενοδοχείων μόνο για ενήλικες αναζητούν ηρεμία, ποιότητα, ωραία ατμόσφαιρα, και καλή γαστρονομική προσφορά”, λέει ο κ. Schikarsky. Πολλά ξενοδοχεία που έχουν μετατραπεί σε adults-only προσφέρουν χώρο lounge, πισίνα υπερχείλισης και ξαπλώστρες για χαλάρωση, αφού οι πελάτες αυτής της κατηγορίες επιθυμούν να περνούν χρόνο μαζί με ομοϊδεάτες τους στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων.

“Όταν πρόκειται για διαμονή, ωστόσο, η ιδιωτικότητα είναι και πάλι σημαντική, οπότε τα δωμάτια με ιδιωτικές πισίνες είναι πολύ δημοφιλή γι’ αυτή την ομάδα-στόχο”, επισημαίνει ο κ. Schikarsky.

money-tourism.gr