Μάχη για να ξετυλίξει το κουβάρι με τις διανομές στο Κάνιστρο δίνει εδώ και τέσσερα χρόνια η δημοτική αρχή Κασσάνδρας, με τα τελευταία δύο χρόνια να έχει σημειώσει σοβαρή πρόοδο στο θέμα. Μια κατάσταση, που για τις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου υπήρξε «καυτή πατάτα» αφού μετά την ενοποίηση των δήμων Κασσάνδρας και Παλλήνης, που έφερε ο Καλλικράτης, όλοι οι δήμαρχοι με καταγωγή από την Κασσάνδρα, θεωρούσαν ότι θα ανοίξουν πληγές αν αγγίξουν αυτό το ευαίσθητο θέμα. Για την ιστορία, πρέπει να ειπωθεί, ότι το 1935 το Ελληνικό κράτος παραχώρησε στην κοινότητα Παλιουρίου την έκταση των 3000 στρεμμάτων στο Κάνιστρο, ώστε να φυτευτούν ελιές.

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την Εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”

Η τωρινή διοίκηση του δήμου ωστόσο, θέλησε να ξεμπλοκάρει την υπόθεση της διανομής των 3000 στρεμμάτων στο Κάνιστρο που διανύει τρεις και πλέον γενεές δικαιούχων κληρούχων.  Άλλωστε, αν δεν αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην εν λόγω έκταση στο Κάνιστρο, ελλοχεύει ο κίνδυνος εμπλοκής με το Κτηματολόγιο για μη εφαρμογή του. Η δημοτική αρχή, δεχόμενη τις εισηγήσεις της αρμόδιας τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου Στοιχείων Διανομής Κανίστρου, τον Οκτώβριο του 2021 έφερε το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να ψηφιστεί ο κανονισμός που θα καθόριζε τις διαδικασίες και τα δικαιολογητικά χορήγησης οριστικών τίτλων ιδιοκτησίας της διανομής αγροτεμαχίων περιοχής Κανίστρου.

Έκτοτε, η απόφαση που πάρθηκε, άνοιξε τον δρόμο ώστε να εξεταστούν 60 περίπου αιτήσεις και να ανοίξει ο δρόμος ώστε να πάρουν τίτλους κυριότητας ισάριθμοι δικαιούχοι από τη διανομή κλήρου του Κανίστρου. Προ ημερών μάλιστα η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, είχε συνάντηση με δημότες που πήραν στα χέρια τους Τίτλους ιδιοκτησίας για την περιοχή Κάνιστρο της κοινότητας Παλιουρίου. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να μπορώ να δηλώσω ότι μετά από τόσα χρόνια επί της δικής μου διοίκησης δίνονται τίτλοι ιδιοκτησίας, οριστικοί, στο Κάνιστρο. Ήταν ένα αίτημα των ανθρώπων στο Παλιούρι που προκαλεί μεγάλη συγκίνηση όταν ικανοποιείται. Έχει τύχει, άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία, ακόμη και να κλαίνε όταν τους παραδίδω τον τίτλο ιδιοκτησίας. Δεν ξέρω γιατί η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί, ή γιατί κανένας δεν είχε την τόλμη να δώσει στους ανθρώπους τις ιδιοκτησίες τους. Σίγουρα υπάρχουν ακόμη προβλήματα που στην πορεία επιλύουμε, αλλά με τα δεδομένα που έχουμε δίνουμε τίτλους στους δικαιούχος. Να είναι καλά όλοι τους, κι εμείς θα συνεχίσουμε ώστε να ολοκληρώσουμε ως τέλους τη διαδικασία διανομής», τόνισε η δήμαρχος Κασσάνδρας.

Το ιστορικό της διανομής

Τον Οκτώβριο του 1981, με απόφαση Νομάρχη Χαλκιδικής μεταβιβάστηκε στην πρώην Κοινότητα Παλιουρίου έκταση 3.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Κανίστρου, η οποία μεταγράφηκε στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Κασσάνδρας. Το 1999 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Παλλήνης έγινε η χάραξη αγροτικής οδοποιίας και η εφαρμογή μιας μορφής αναδασμού με μικρή μετάθεση των ορίων των ιδιοκτησιών, η οποία επικυρώθηκε με το υπ’ αριθμ. 4181/04-07-2000 έγγραφο της πρώην Περιφέρειας και η οποία δεν προσβλήθηκε ουδέποτε.

 

Δύο χρόνια μετά, το 2001, ο δήμος Παλλήνης παραχώρησε νομή και κατοχή στους δικαιούχους, και έπειτα καθορίστηκαν οι τιμές μονάδας για τις δαπάνες οροθεσίας, σύνταξης και έκδοσης τίτλων της έκτασης. Βάση των καθορισμένων πινάκων εκδόθηκαν και χορηγήθηκαν διοικητικές πράξεις παραχώρησης τίτλων στα τέλη του 2002. Το 2006 ακολούθησε η ίδια διαδικασία, αφού όμως είχε αναρτηθεί αριθμητικός πίνακας διανομής των αγροτεμαχίων συνοδευόμενος από τα αντίστοιχα τοπογραφικά διαγράμματα με συντεταγμένες και όλα τα προβλεπόμενα. Επίσης η απόφαση αυτή ουδέποτε αμφισβητήθηκε ή προσβλήθηκε.

Παρόλα αυτά, όταν το 2009 επιχειρήθηκε να γίνει μια νέα καταγραφή δικαιούχων με νέο πίνακα διανομής, η απόφαση προσβλήθηκε από 44 δικαιούχους και ως συνέπεια αυτού, ακυρώθηκε από την τότε Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πάντως, από το 2001 έως και το 2009 από το σύνολο των 1.764 τίτλων είχαν χορηγηθεί 645 τίτλοι ιδιοκτησίας σε δικαιούχους οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν. Επιπλέον, ως το 2021 είχαν κατατεθεί πάνω από 200 σχετικές αιτήσεις πολιτών, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αιτούνταν μεταβολή των στοιχείων των δικαιούχων, είτε λόγω θανάτου του αρχικού δικαιούχου, είτε λόγω άτυπης παραχώρησης σε τρίτους, είτε λόγω εκ παραδρομής λαθών των ποσοστών συνιδιοκτησίας, είτε σε εφαρμογή διαθηκών των αρχικών δικαιούχων.

Σε όλη την παραπάνω διαδρομή της υπόθεσης, ως σήμερα, κατατέθηκαν δύο ειδών ενστάσεις από τους δικαιούχους και κληρονόμους αυτών. Οι πρώτες ενστάσεις προκλήθηκαν από την οριοθέτηση των αγροτεμαχίων όπως προέκυψε από τις νέες συντεταγμένες και τον πίνακα δικαιούχων. Οι δεύτερες ενστάσεις είχαν να κάνουν με προσκόμιση ιδιωτικών συμφωνητικών, αγοροπωλησίες με προσύμφωνα και άλλα παρόμοια που επιχειρήθηκε να διαμορφώσουν αλλαγές στα όρια των εκτάσεων, αλλά δεν είχαν τύχη.

Η τριμελής, αρμόδια για τις διανομές, επιτροπή συνεδριάζει δύο φορές τον μήνα ώστε να εξετάζεται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να προχωρούν οι αιτήσεις των δικαιούχων.