Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (την 7η Απριλίου) και ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, από διάφορες πόλεις και σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο, το Σαββατοκύριακο 01-02 Απριλίου 2023, κατέκλυσαν το Πλανητάριο – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στο 6ο χλμ Θεσσαλονίκης Θέρμης, προκειμένου να συμμετάσχουν στην μεγαλύτερη «ΓΙΟΡΤΗ ΖΩΗΣ» στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό διαγωνισμό «KIDS SAVE LIVES CHAMPIONSHIP 2023» σε δεξιότητες Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), ο οποίος αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Το «KIDS SAVE LIVES CHAMPIONSHIP 2023 είναι αποτέλεσμα της πολυετούς εκπαίδευσης μαθητών/μαθητριών – όλων των βαθμίδων – στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση θυμάτων από καρδιακή ανακοπή, τον οποίο οργανώνει και υλοποιεί η Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ», με έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και με την εθελοντική συμμετοχή 100+ πιστοποιημένων εκπαιδευτών!

Ο 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός ΚΑΡΠΑ είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, όπου διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές/-τριες συμμετείχαν με έκδηλη χαρά, με μεγάλο ενθουσιασμό και με στόχο να κερδίσουν έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή για το σχολείο τους.

“Ευχαριστούμε από «καρδιάς» την διοίκηση του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ για τη φιλοξενία των προπονήσεων και του διαγωνισμού” δήλωσε ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Κοινωνίας Πολιτών «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» κ. Αναστάσης Στεφανάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη οι Μαθητικοί Διαγωνισμοί του «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», αποτελούν, αναμφισβήτητα την ισχυρότερη μετεκπαιδευτική εμπειρία ζωής. Ενθαρρύνουν τις μαθητικές ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες και ενισχύουν μέσα από την εκπαίδευση τη σχέση των μαθητών, με τον εθελοντισμό, με τις πρώτες βοήθειες και με την κοινωνική αλληλεγγύη και παράλληλα δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να αξιολογήσουν τα ίδια τον εαυτό τους και το κυριότερο να τον εντάξουν από νωρίς στην κοινωνία των ενεργών πολιτών.

Όπως είναι γνωστό η Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ», συνέβαλε σημαντικά στο να τοποθετηθούν εκατοντάδες Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές σε πολλά σχολεία της χώρας καθιστώντας την λειτουργία του σχολείου, πυρήνα αλληλεγγύης και σημείο αναφοράς στην παροχή πρώτων βοηθειών στην τοπική κοινωνία, κατά το πρότυπο του «ανοικτού σχολείου».

Η διαγωνιστική διαδικασία ΚΑΡΠΑ, συμβάλλει καθοριστικά αφενός μεν στην άμεση παρουσία εκπαιδευμένων μαθητών – πολιτών, ως «Πρώτοι Ανταποκρινόμενοι – First Responders» στην αντιμετώπιση περιστατικών εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής αλλά και άλλων επειγόντων περιστατικών, όταν μια ζωή κινδυνεύει και αφετέρου στην αύξηση του αριθμού Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (AEDs), σε όλη τη χώρα – παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την επιστροφή των θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Συνολικά διατέθηκαν στους νικητές εβδομήντα πέντε (75) δωρεάν πιστοποιημένα σεμινάρια για τη Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS | ERC), 270 χρυσά μετάλλια, 270 T-shirts και τρεις (3) Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (AEDs).

Οι μαθητές/-τριες αξιολογήθηκαν σε δεξιότητες (ΚΑΡΠΑ) πάνω σε κατάλληλα προπλάσματα αναζωογόνησης Little Anne του οίκου Laerdal, εξοπλισμένα με κατάλληλους αισθητήρες που συνδέονται με το λογισμικό QCPR της Laerdal, το οποίο παρέχει ακριβείς μετρήσεις επιδόσεων και επί τοις εκατό (%) βαθμολογία.