Ενεργοποιείται πλέον το μέτρο της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για όσους εργοδότες αυξήσουν τις θέσεις εργασίας. Το όφελος θα αποτυπωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να ενημερώνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους πρώτους δικαιούχους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θάνου Τσίρου, το μέτρο κατάργησης τέλους επιτηδεύματος, που ενεργοποιείται φέτος, καλύπτει τις επιχειρήσεις ή και τους επαγγελματίες, οι οποίοι προχώρησαν σε αύξηση των θέσεων εργασίας στο χρονικό διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου του 2022 και μετά.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας να αυξηθεί κατά 25%. Θα λαμβάνεται υπόψη – όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης – o μέσος όρος των εργαζομένων κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Έτσι, οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι οι εργοδότες και οι επαγγελματίες, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν ήδη ενσωματωθεί οι σχετικοί κωδικοί στα ηλεκτρονικά έντυπα της εφορίας, ωστόσο παραμένουν ανενεργοί, για την πρώτη χρήση του προγράμματος. Από εδώ και στο εξής, οι εργοδότες θα περιμένουν την ειδοποίηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου στη συνέχεια να κάνουν τις επόμενες ενέργειες.

Παράλληλα, σε ότι αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων, σε περίπτωση λύσης μίσθωσης ακινήτου, μέσα στο 2022 υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο, μέχρι τις 30 Ιουνίου της φετινής χρονιάς, ώστε να μην φορολογηθούν για τα συγκεκριμένα εισοδήματα.

Πηγή: ertnews.gr