Αυξημένο ρυθμό κρατήσεων για τις ημέρες του Πάσχα εμφανίζουν όλοι οι παραδοσιακοί προορισμοί της εορταστικής περιόδου, με ανοδικές τάσεις και last minute προοπτική, τόσο σε ορεινές και παράκτιες, όσο και σε νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι πληρότητες αναμένεται να κυμανθούν από 70% έως 90% στα ανοιχτά ξενοδοχεία των περισσότερων πασχαλινών προορισμών και σε κάποιες περιπτώσεις να αγγίξουν και το 100%. Ωστόσο ο αριθμός των εποχιακών επιχειρήσεων που θα επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα παραμένει μικρός σε σχέση με το σύνολο των καταλυμάτων της χώρας (περίπου 30%).

Πιο συγκεκριμένα, στους περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα συγκαταλέγονται η Κέρκυρα, η Ύδρα, η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η Πάτμος, τα Λουτρά Αιδηψού, η Καβάλα, η Θάσος, το Πήλιο, η Σαντορίνη (θα ανοίξει το 50% των ξενοδοχείων), η Μύκονος κ.α. Στην Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τη Χαλκιδική, η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα και έως τις αρχές Μαΐου, ενώ οι πληρότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένουν ικανοποιητικές τα Σαββατοκύριακα του Απριλίου – πλην των ημερών του ορθόδοξου Πάσχα που κινούνται μέχρι στιγμής χαμηλότερα. Υψηλές είναι οι πληρότητες στη Χίο όπου αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου, τόσο σε ξενοδοχεία πόλης, όσο και σε ορισμένα περιφερειακά.

«Μετά το σοκ της πανδημίας, η τουριστική κίνηση της πασχαλινής περιόδου επιστρέφει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και είναι ένα πρώτο “ζέσταμα” για την καλοκαιρινή σεζόν του 2023 που θα ακολουθήσει. Η ροή κρατήσεων από σημαντικές μας αγορές βρίσκεται σε προ covid επίπεδα και αυτό σημαίνει ότι εκτός απροόπτου, οδεύουμε προς ένα καλό lead in τον Μάιο από πλευράς τουριστικών αφίξεων και πληροτήτων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι φέτος θα πιάσουμε τουλάχιστον τα νούμερα του 2019 που ήταν η καλύτερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων – ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος.