Ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Πάνας Απόστολος στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου προέβη σε  κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και Οικονομικών ζητώντας να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επαναλειτουργήσει η Μαθητική Κατασκήνωση του Υπουργείου Παιδείας στη Μεταμόρφωση.

Στην παρέμβασή του ο κ. Πάνας αναφέρει, πως η συγκεκριμένη κατασκήνωση λειτουργούσε για τέσσερις δεκαετίες μέχρι το 2019, φιλοξενώντας μαθητές Ε’ και Στ’ τάξης από διάφορες περιοχές προσφέροντας  πλήρες καθημερινό πρόγραμμα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων και υλοποιούνταν επιπλέον  προγράμματα  στα πλαίσια  εκπαιδευτικών εκδρομών και άλλων δράσεων.

Από το 2019 και εξής λόγω πανδημίας η κατασκήνωση έπαψε να λειτουργεί, ενώ ταυτόχρονα με την παύση αυτή και την έλλειψη φύλαξης, άρχισαν να δημιουργούνται φθορές και καταστροφές σε όλες της τις εγκαταστάσεις συνολικά.

Ο Βουλευτής αναφέρει μάλιστα, πως η Διεύθυνση Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής  έχει αποστείλει έγγραφο στο οποίο  εκτίθενται το σύνολο των φθορών που πρέπει να επισκευασθούν και ταυτόχρονα ζητείται να πιστωθούν εγκαίρως τα απαιτούμενα χρήματα, ώστε η κατασκήνωση του Υ.ΠΑΙ.Θ. να λειτουργήσει ξανά το καλοκαίρι του 2023.

Ο κ.Πάνας σχολίασε σχετικά: «Η μαθητική Κατασκήνωση του Υ.ΠΑΙ.Θ στη Μεταμόρφωση πρέπει απαραίτητα να ξαναλειτουργήσει άμεσα. Για τους λόγους αυτούς κατέθεσα στους αρμόδιους υπουργούς κοινοβουλευτική παρέμβαση, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες και να δοθούν τα ανάλογα κονδύλια για να επισκευασθούν οι φθορές και οι ζημιές στην Μαθητική Κατασκήνωση, έγκαιρα πριν την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου ζητώντας ταυτόχρονα και συγκεκριμένο  προγραμματισμό για τον πλήρη εξοπλισμό, τη στελέχωση, φύλαξη και την εξασφάλιση των αναγκαίων για την ομαλή λειτουργία της».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Πάνα:

Κύριοι Υπουργοί

Στη Χαλκιδική εδρεύει Μαθητική Κατασκήνωση στην περιοχή της Μεταμόρφωσης αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας αυτής να έχει την ευθύνη της οργάνωσης και της λειτουργίας τους.

Η εν λόγω κατασκήνωση λειτουργούσε για τέσσερις δεκαετίες μέχρι το 2019 φιλοξενώντας μαθητές Ε’ και Στ’ τάξης, οι οποίοι φοιτούσαν στα Δημοτικά Σχολεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Χαλκιδικής, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Θεσσαλονίκης, αλλά και από την Κύπρο και υπήρχε δυνατότητα να φιλοξενηθούν διακόσιοι μαθητές συνολικά και εβδομήντα στελέχη, σε κάθε περίοδο προσφέροντας πλήρες καθημερινό πρόγραμμα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων, όπως κολύμπι, αθλητισμό (μπάσκετ, βόλλεϋ, ποδόσφαιρο), καλλιτεχνικά, καθώς και βραδινή ψυχαγωγία, με τη συμμετοχή των παιδιών, ενώ κατά τη διάρκεια κάθε κατασκηνωτικής περιόδου, οργανώνονταν εκδρομές και διδακτικές επισκέψεις, ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής.

Συγχρόνως, δίνονταν η δυνατότητα σε σχολεία από διάφορες περιοχές να επισκέπτονται το χώρο των κατασκηνώσεων, σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, στα πλαίσια εκπαιδευτικών εκδρομών και άλλων δραστηριοτήτων.

Από το 2019 και εξής λόγω πανδημίας η κατασκήνωση έπαψε να λειτουργεί, ενώ ταυτόχρονα με την παύση αυτή και την έλλειψη φύλαξης, άρχισαν να δημιουργούνται φθορές και καταστροφές σε όλες της τις εγκαταστάσεις συνολικά.

Για τους παραπάνω λόγους  η Διεύθυνση Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής σας έχει αποστείλει το με αριθ.πρωτ.: 9890 /12-12-2022 έγγραφο στο οποίο εκτίθενται το σύνολο των φθορών που πρέπει να επισκευασθούν και ταυτόχρονα ζητείται να πιστωθούν εγκαίρως τα απαιτούμενα χρήματα μέσω της Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες (διαγωνισμοί, αναθέσεις),  ώστε η κατασκήνωση του Υ.ΠΑΙ.Θ. να λειτουργήσει ξανά το καλοκαίρι του 2023.

Δεδομένου ότι η κατασκήνωση δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να απολαύσουν τη φύση και το ομαδικό παιχνίδι, καθώς και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες σε ένα φιλόξενο και ιδανικό περιβάλλον.

Δεδομένου ότι βρίσκεται σε μια εξαιρετικού κάλλους παραθαλάσσια περιοχής της Χαλκιδικής.

Δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστες κατασκηνώσεις πανελλαδικά που να ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας.

Δεδομένου ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλά διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα στις εγκαταστάσεις της.

Δεδομένου ότι έχει γίνει εγκαίρως και σχετικό αίτημα από την πλευρά της Δ/νσης Π.Ε. Χαλκιδικής.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

1) Τι σκοπεύετε να πράξετε, ώστε να επισκευασθούν οι φθορές και ζημιές στην Μαθητική Κατασκήνωση της Μεταμόρφωσης της Χαλκιδικής έγκαιρα πριν την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου;

2) Ποιος ο προγραμματισμός σας για τον πλήρη εξοπλισμό, τη στελέχωση, φύλαξη και την εξασφάλιση των αναγκαίων για την ομαλή λειτουργία της;