Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της Ν.Δ., όπου πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα στο κλειστό θέατρο των Ν. Μουδανιών.

Η εκδήλωση αφορούσε τα πεπραγμένα της Ελληνικής Κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα 2019-2023, Συλλογικά σχήματα και πληρωμές ΕΛΓΑ.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστας Μπαγινέτας. Ο κ. Μπαγινέτας μιλώντας στο XalkidikiPolitiki ανάφερε: «Τα κύρια θέματα που συζητήσαμε ήταν το κόστος παραγωγής, οι πρόσφατες καταστροφές που για άλλη μια φορά έπληξαν τον νομό και το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός συμπεριλαμβανομένου και αυτόν του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται επί ποδός, μαζί με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να δοθούν άμεσα οι πρώτες εκτιμήσεις και να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο αγροτικός κόσμος έθεσε θέματα τόσο για την ΚΑΠ όσο και για τις συλλογικότητες βέβαια, ώστε να μπορούν να μπουν στις χρηματοδοτήσεις: «Συζητήσαμε και την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία που έλαβε το ΥΠΑΑΤ τον Νοέμβριο του 2022, όπως και τα νέα μέτρα και τις παρεμβάσεις του προγράμματος αγροτικής  ανάπτυξης που δίνουν κίνητρα, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα συλλογικά σχήματα», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Γιάννης Αρζουμανίδης δήλωσε: «Ο κ. Μπαγινέτας θα μας αναλύσει όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει και ενδεχομένως να μας δώσει μια πρόβλεψη για το μέλλον. Επίσης θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους παρευρισκόμενους να ανταλλάξουν απόψεις και να θέσουν επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με την πρόσφατη χαλαζόπτωση και βέβαια άλλα θέματα που αφορούν άλλους κλάδους της αγροτικής οικονομίας».

Ο Αναπληρωτής Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ Λουκάς Γιάννης τόνισε: «Σήμερα θα παρουσιάσουν τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τον αγροτικό τομέα. Έχει γίνει μια τεράστια δουλειά όλο αυτό το διάστημα, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Φυσικά θα παρουσιάσουνε και το σχέδιο για το τι μέλλει γενέσθαι με τους πόρους που έχουμε από το νέο ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης…, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο λαός θα μας εμπιστευτεί ξανά».

Ο Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ Ανδρέας Καρασαρίνης από την μεριά του δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα στη Χαλκιδική, -ύστερα και από άλλες περιοδείες- με την προοπτική να μπορέσουμε να καταγράψουμε προβλήματα. Επισκεφτήκαμε αρκετά χωριά του νομού, συζητήσαμε με πάρα πολύ κόσμο, έτσι ώστε να δούμε ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και να αναφέρουμε τα πεπραγμένα της Ελληνικής Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό τομέα. Είμαστε εδώ για να δούμε κάποια λάθη, ενδεχομένως κάποιες παραλείψεις, αλλά κυρίως να δείξουνε την κατεύθυνση την οποία είχαμε και κυρίως ποιο είναι το όραμα της επόμενης ημέρας. Θεωρώ πως ο πρωτογενής τομέας έχει δουλευτεί αρκετά καλά τα τέσσερα τελευταία χρόνια από την Νέα Δημοκρατία και όποιος ασχολείται με τον εν λόγω τομέα μπορεί να κάνει την σύγκριση».

Ο Σύμβουλος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Νικόλαος Δούκας μιλώντας για την εκδήλωση ανάφερε: «Αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά, ήταν η παράταξη που στεκόταν δίπλα στον έλληνα παραγωγό. Σε πολλά ζητήματα, σε διάφορες κατευθύνσεις…,κυρίως προς την ανάπτυξή του, στην επένδυση σε νέες πρακτικές, στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των παραγωγών. Οφείλω να καταθέσω σήμερα ότι ο ΕΛΓΑ έδωσε για αυτήν την τριετία πάνω από 1 δις για αποζημιώσεις. Επίσης είναι σημαντικό να δούμε σήμερα και τις διάφορες, να κάνουμε την σύγκριση των τελευταίων ετών με την δίκη μας κυβέρνηση και με την προηγούμενη. Η διαφορά είναι μεγάλη και εμφανής με πραγματικά γεγονότα, γιατί ο πρωτογενής τομέας για την Νέα Δημοκρατία είναι το σημείο που θελουμε να επενδύσουμε, ώστε να αναπτυχθεί αυτός ο τόπος».

«Σημασία έχει η κατεύθυνση, η στρατηγική, σε ποια σημεία και σε ποιες περιπτώσεις βρισκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς. Έχει σημασία επίσης ο τρόπος που νομοθετούμε, ώστε να δείξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να βελτιωθούν,  όμως έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Ελπίζουμε ότι ο ελληνικός λαός θα μας δώσει την δυνατότητα της αυτοδύναμης διακυβέρνησης την επόμενη περίοδο, ώστε να ολοκληρώσουμε το έργο μας, πάντα με κατεύθυνση το συμφέρον του Έλληνα παραγωγού, του Έλληνα κτηνοτρόφου», κατέληξε ο κ. Δούκας.

Ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς σχετικά με την πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του δήμου του ανέφερε: «Έχουν γίνει σχετικές αναγγελίες στον ΕΛΓΑ και κλιμάκιο επισκέφθηκε την περιοχή μας, έτσι ώστε να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις. Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθεί σε καλό μέγεθος αποζημίωσης για τους παραγωγούς, καθώς το κόστος της παραγωγής είναι παρά πολύ μεγάλο και οι παραγωγοί θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με τα έξοδα της νέας χρονιάς. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν στον δήμο μας έχουμε επισκέψεις από το αρμόδιο Υπουργείο του ΥΠΑΑΤ, γιατί πέρα από ένας τουριστικός νομός η Χαλκιδική, είναι και ένας νομός με μεγάλη πρωτογενή παραγωγή.

«Τέθηκαν παρα πολλά θέματα για τις αποζημιώσεις ύστερα από το χαλάζι, θέματα καθημερινότητας, θέματα που απασχολούν όλους τους αγρότες. Η πρωτογενής παραγωγή στη Χαλκιδική πρέπει να στηριχθεί! Η σημερινή ημερίδα έχει στόχο να δώσει απαντήσεις, να δούμε τι έχει γίνει και τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα», δήλωσε η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Ζαφειρούλα Μυλωνά.

«Όλοι μαζί θα πρέπει να σταθούμε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι μέρα-νύχτα μοχθούνε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση που έχουμε μια καταστροφή είναι προτεραιότητα να γινόμαστε αρωγοί σε όλους αυτούς που μας έχουν ανάγκη. Η εκάστοτε κυβέρνηση είναι καθήκον να βρίσκεται κοντά στον αγρότη, στον αλιέα, στον κτηνοτρόφο για να μπορούν να έχουν τα προς το ζην για το επόμενο χρονικό διάστημα», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Γιώργος.

«Σήμερα είχαμε την δυνατότητα με τον αγροτικό τομέα και αντίστοιχα με τα στελέχη από την Αθήνα να επισκεφτούμε βασικές περιοχές του πρωτογενή τομέα στη Χαλκιδική. Ήταν μια περιοδεία αν μη τι άλλο που άγγιξε οκά τα βασικά θέματα του πρωτογενή τομέα, συζητήθηκαν σοβαρά και καίρια προβλήματα και νομίζω ότι σήμερα καταλήξαμε εδώ στα Ν. Μουδανιά με μεγάλη συμμετοχή και με ένα διάλογο που τον έχουμε ανάγκη, εν όψει και τον εκλογών της 21ης Μαΐου. Ο στόχος είναι ένας: Πρωτιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κοντά στους αγρότες», είπε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Γρηγόρης Τάσιος.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν ακόμη η αντιπεριφερειάρχης του νομού Κατερίνα Ζωγράφου, η οποία απηύθηνε χαιρετισμό, εκπρόσωποι συνεταιρισμών, αγρότες, στελέχοι της ΝΔ,  η προεδρος της δημοτικής επιχείρησης του δήμου Πολυγύρου Μαρία Αβέρη.