Πάσχα στο χωριό και τι πιο ωραίο από το να μαγειρέψουμε ένα κατσικάκι στον φούρνο με ρυζάκι και φρέσκα λαχανικά όπως μαγείρευαν τότε εκείνα τα παλιά νοσταλγικά χρόνια οι γιαγιάδες μας. Βέβαια εκείνες μαγείρευαν αυτό το αγαπημένο φαγητό σε παλιούς παραδοσιακούς φούρνους που υπήρχαν στις γειτονιές των σπιτιών τους, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, καθώς και στον φούρνο της κάθε νοικοκυράς το φαγητό βγαίνει εξίσου ζουμερό και πεντανόστιμο!

Στην Κασσάνδρα “Το Πασχαλιάτικο”, όπως το αποκαλούν εκεί, είναι το φαγητό που δεν λείπει από κανένα σπίτι την δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Όλες οι νοικοκυρές, εκείνη την ημέρα “σπεύδουν” να φτιάξουν αυτό το αγαπημένο πιάτο που φέρνει όλη την οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Ένα φαγητό με ιστορία, μακρά παράδοση, χαμένο στο πέρασμα των χρόνων…

Η κα. Ελένη Αθανασιάδου αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παράδοσης και Λαογραφίας της Αθύτου, μιλώντας στο XalkidikiPolitiki αποκαλύπτει την συνταγή για το Πασχαλιάτικο και εξηγεί ότι αυτό το φαγητό μαγειρεύεται ακόμη με τα ίδια συστατικά και με τον ίδιο τρόπο, όπως ακριβώς το μαγείρευαν τότε οι γιαγιάδες τους. Ίσως αυτό να είναι και το μυστικό της επιτυχίας, γιατί οι παλιοί ξέρουν πως στα απλά, καθημερινά υλικά κρύβεται όλη η νοστιμιά του φαγητού!

«Θυμάμαι ακόμη την μητέρα μου να φτιάχνει αυτό το παραδοσιακό φαγητό την δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Μύριζε όλο το σπίτι! Η ιστορία του μάλιστα, ξεκινά από πολύ παλιά, όταν οι γυναίκες του χωριού το έψηναν στους παραδοσιακούς φούρνους που είχε η κάθε γειτονιά. Όλα τα λαχανικά ήταν φρέσκα από τους μπαξέδες που διέθετε το κάθε σπίτι», σημειώνει η κα. Ελένη η οποία παροτρύνει τον κόσμο να δοκιμάσει οπωσδήποτε αυτή τη συνταγή: «Δοκιμάστε την συνταγή και θα με θυμηθείτε! Τα υλικά υπάρχουν σε κάθε κουζίνα και τα λαχανικά που χρειάζονται για τη συνταγή, αυτή την εποχή υπάρχουν σε αφθονία».

Αν θέλετε λοιπόν να μοσχομυρίσει η κουζίνα σας τη Δευτέρα του Πάσχα, ακολουθήστε τα βήματα της συνταγής. Για τις έμπειρες μαγείρισσες τα πράγματα είναι απλά. Οι νέες, ζητήστε και καμιά συμβουλή από τη μαμά, ή τη γιαγιά.

Σε κάθε περίπτωση τα καταστήματα εστίασης της Κασσάνδρας είναι ανοιχτά και διαθέτουν το συγκεκριμένο γευστικό πιάτο για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις γεύσεις με μια πασχαλινή έξοδο. Και πραγματικά, το Πάσχα, δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες της Κασσάνδρας!

Συνταγή “Πασχαλιάτικο”:

Ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά φαγητά του Πάσχα στη Χαλκιδική: Κατσικάκι με ρύζι και φρέσκα μυρωδικά στο φούρνο

Για την προετοιμασία θα χρειαστείτε περίπου 30 λεπτά  και για το μαγείρεμα (υπομονή για το αποτέλεσμα) χρειάζονται 2 ώρες.

Για τα υλικά (το μυστικό, μας λέει η κα. Ελένη, είναι να τα έχουμε όλα φρέσκα) θα χρειαστείτε τα εξής:

• 4 κιλά κατσίκι, κομμένο σε μερίδες
• 6 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 ματσάκι άνηθο
• 2 μαρούλια
•  1/2 φλ. ελαιόλαδο
•  1 φλ. ρύζι άσπρο
•  20 τεμ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
• αλάτι
• πιπέρι
• μπαχάρι

Πάμε τώρα βήμα-βήμα να εκτελέσουμε τη συνταγή:

Πλένουμε καλά το κατσικάκι, αλατο-πιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο μπαχάρι και το αφήνουμε  στην άκρη. Έπειτα αφού καθαρίσουμε και ψιλοκόψουμε τα μαρούλια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, τα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνουμε το ρύζι, ανακατεμένο με τα λαχανικά, ρίχνοντας αλάτι, πιπέρι, και μπαχάρι. Από πάνω τοποθετούμε το κατσικάκι, το οποίο προηγουμένως το έχουμε κόψει σε μερίδες. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνουμε  λίγο νερό και σκεπάζουμε το φαγητό με την σκέπη (λίπος) του κατσικιού, έτσι ώστε να κρατήσει την υγρασία και να μην καεί το φαγητό. Αν κατά το ψήσιμο λιγοστέψει το νεράκι, προσθέτουμε κι άλλο. Τέλος ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, με πάνω κάτω αντίσταση, γύρω στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Καλή όρεξη σε όλους!