Τον βράδυ της Αναστάσης, όταν ακουστεί το Χριστός Ανέστη και οι καμπάνες ηχήσουν χαρμόσυνα, οι πιστοί κάτοικοι του Γαματίου θα ”τιμωρήσουν” τον προδότη του Ιησού Χριστού, πυρπολώντας το ομοίωμά του.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της κοινότητας Θανάσης Παππουτσής στο XalkidikiPolitiki, το συγκεκριμένο έθιμο είναι αρκετά δημοφιλές στο Γομάτι:
«Αυτό το έθιμο χάνεται στα βάθη του χρόνου…όμως αναβιώνει κάθε χρόνο με τεράστια επιτυχία! Την Μεγάλη εβδομάδα ομάδες παιδιών, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας χωριανοί ξεχύνονται στους δρόμους για να μαζέψουν κλαδιά και να κόψουν κορμούς από πεύκα, έτσι ώστε να προετοιμάσουν τον Αφανό, ο οποίος στην κορυφή θα έχει ένα ομοίωμα του Ιούδα».

«Την Μ. Παρασκευή παρέες παιδιών χλευάζουν το ομοίωμα του Ιούδα στις γειτονιές και ύστερα  τον τοποθετούν επάνω στον φανό, έξω από την εκκλησία για να είναι έτοιμος να καεί τον βράδυ της Αναστάσης!», τονίζει ο πρόεδρος και  αναφέρει πως «ο φανός είναι πολύ μεγάλος, φτάνει στο ύψος γύρω στα 18μ.».

Έτσι αν είστε τυχεροί και βρεθείτε στο Γομάτι το βράδυ της Ανάστασης, μαζί με το Χριστός Ανέστη θα δείτε να βάζουν φωτιά στο ομοίωμα του Ιούδα κάνοντας πραγματικά τη νύχτα μέρα!