Ένας Άγιος με ξεχωριστή θέση στην καρδιά των κατοίκων της Σάρτης, ο Άγιος Γεώργιος, που τιμάται κάθε χρόνο με έναν ξεχωριστό τρόπο από τους Αφησιανούς, μας δείχνει πώς το παρελθόν αποτυπώνεται πλήρως στο παρόν.

Μία αγάπη καλά φυλαγμένη στις καρδιές των ανθρώπων της Σάρτης που δεν έσβησε ποτέ! 

Δεν έσβησε ποτέ η αγάπη για τον Άγιο Γεώργιο που ήταν ο προστάτης της παλιάς πατρίδας του νησιού τους…αφού ερχόμενοι στη νέα τους πατρίδα τον έφεραν μαζί τους, στην καινούργια τους ζωή, στη νέα τους πατρίδα. Η πίστη τους στο Άγιο ήταν η μόνη τους παρηγοριά, το αποκούμπι τους την ώρα που όλα φάνταζαν μετέωρα.

Αφήνοντας λοιπόν πίσω τους τα όνειρα μιας ζωής, τις περιουσίες τους, την ζωή τους ολάκερη…ξεπροβάλει η νέα τους πατρίδα, η σημερινή Σάρτη. Το φως της Παναγίας και του Θεού τους καθοδηγεί και το μετόχι της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου γίνεται η πρώτη κατοικία των προσφύγων, πριν εγκατασταθούν στα παράλια.

Σε εκείνο το σημείο υπήρχε ένα ξωκλήσι που αρχικά έφερε το όνομα των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων. Οι κάτοικοι όμως, είχαν δώσει υπόσχεση στον Άγιό τους, ότι στη νέα τους ζωή θα υπάρχει εκεί μαζί τους… να τους προστατεύει και να τους παρηγορεί. Έτσι λοιπόν, αποφασίζουν και μετονομάζουν το ξωκλήσι στο όνομα του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και του Τροπαιοφόρου.

Ο λαμπρός εορτασμός του

Κάθε χρόνο στη μνήμη του Αγίου οι κάτοικοι της Σάρτης του δήμου Σιθωνίας, το Δ.Σ. και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Αφησιά”, φορώντας παραδοσιακές στολές από τη θάλασσα του Μαρμαρά παίρνουν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και μαζί με τους κατοίκους της Σάρτης κατευθύνονται προς το εκκλησάκι στην περιοχή της Μονής Ξηροποτάμου για να τιμήσουν τη μνήμη του.

Παρότι με τα χρόνια σιγά σιγά το τελετουργικό έσβηνε, τα μέλη του Συλλόγου Αφησιά, «φρουροί» της παράδοσης επανέφεραν το έθιμο και ζωντάνεψαν τον εορτασμό με μία λαμπρή γιορτή ως ένδειξη αγάπης προς τον Άγιο, αλλά και της αλησμόνητης πατρίδας τους…

Ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, λόγω του κορονοϊού, το έθιμο φέτος θα αναβιώσει  παρουσία πλήθους κόσμου και με τις πρέπουσες τιμές: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση φέτος να διοργανώνουμε -ύστερα από τρία χρόνια- ξανά την πανήγυρη του Αγίου Γεωργίου, χωρίς περιορισμούς. Θα γιορτάσουμε παραδοσιακά, όπως ορίζει το έθιμο. Θα ανέβουμε στο μετόχι για να  εκκλησιαστούμε και έπειτα θα παραμείνουμε εκεί για να γιορτάσουμε με παραδοσιακό τρόπο και να θυμηθούμε τις παλιές καλές εποχές!», αναφέρει ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της Σάρτης “Η Αφησιά” Νικόλαος Πετσάβας στο XalkidikiPolitiki, ενώ ταυτόχρονα προσκαλεί όλο τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτό το τόσο ξεχωριστό και ιστορικό πανηγύρι!

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα, Παρασκευή 21 Απριλίου θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στις 18:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου με κατεύθυνση προς το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Αύριο 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου και έπειτα θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με φαγοπότι και εκδηλώσεις από τον πολιτιστικό σύλλογο της Σάρτης “Η Αφησιά”, όπου θα συμμετέχει και ο πολιτιστικός σύλλογος του Νέου Μαρμαρά “Η Προικόνησσος”.