Πλήθος πολιτών παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Πάνας Απόστολος που αφορούσε τον πρωτογενή τομέα. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος κ. Ευθύμιος Φωτεινός.

Κατά την εκδήλωση ο κ.Πάνας ανέφερε, πως ο αγροτικός τομέας αποτέλεσε το μεγαλύτερο μέρος της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας, καθώς κατά τα 2 πρώτα χρόνια της θητείας του υπήρξε Κοινοβουλευτικός Υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ως μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συνέβαλε στην επίλυση των ζητημάτων στη διαδικασία έλευσης των μετακλητών εργατών γης κατά την περίοδο κόβιντ, την ενίσχυση των παραγωγών και των σχετικών επιχειρήσεων πετυχαίνοντας την ένταξη περισσότερων κατηγοριών ΚΑΔ όπως η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής, η λεβάντα, η πατάτα στις οικονομικές ενισχύσεις λόγω κορονοϊού. Επιπλέον έγινε αποδεκτό το αίτημα για τη μη φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων εν μέσω πανδημίας, όπως επίσης η πρόταση για απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος έστω για το φορολογικό έτος 2020.

Στην τοποθέτησή του κ. Πάνας σημείωσε, πως η παρατεταμένη οικονομική κρίση, ο πρόσφατος πόλεμος , δημιούργησαν κατακόρυφη αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων για όλους του παραγωγούς σε συνδυασμό με την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προέκυψε. Παράλληλα, η απουσία εργατών γης, η αδυναμία χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα, τα χρέη, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και ενισχύσεων, η γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η ψηφιακή γραφειοκρατία, οι ελληνοποιήσεις, η απουσία υποδομών, το αναχρονιστικό νομικό πλαίσιο και πολλά άλλα προβλήματα, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τον Έλληνα Αγρότη και την Ελληνίδα Αγρότισσα.

Για το δυσμενές αυτό τοπίο ο κ. Πάνας τόνισε, πως πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικοί και άμεσοι τρόποι οικονομικής αποσυμφόρησης του πρωτογενή τομέα, που θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά σε κάποιες από τις στοχευμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και προτάσεις του, που αφορούν το κόστος παραγωγής, τις υποδομές και τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τους εργάτες γης, τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, τον ΕΛΓΑ, την ΚΑΠ και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που αφορούν τον πρωτογενή Τομέα.

Όσον αφορά την αύξηση του κόστους παραγωγής οι προτάσεις του κ. Πάνα επικεντρώνονται στον έλεγχο του κόστους παραγωγής και κυρίως: των αγροτικών εφοδίων (λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών εφοδίων), του κόστους καυσίμων με μηδενισμό του Ειδικό Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο , την ενίσχυση στους παραγωγούς αντιστοιχισμένη με τις καλλιέργειες που δηλώνουν στο ΟΣΔΕ, το πλαφόν στην πώληση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, στην οριζόντια καταβολή ενισχύσεων de-minimis και αποζημιώσεων σε ολόκληρη την Επικράτεια για ίδια ζημιογόνα αίτια. Τέλος σημαντική είναι και η χορήγηση ειδικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους ανά ζωική μονάδα, με σκοπό την άμεση ελάφρυνση των κτηνοτρόφων από τα δυσβάστακτα κόστη εκτροφής.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη στήριξης υποδομών και των εγγειοβελτιωτικών έργων θίγοντας μάλιστα το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην άρδευση το οποίο επιτάσσει την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με τοπικό και στοχευμένο σχεδιασμό, τμηματικά ανά Περιφερειακή Ενότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα κατά τόπους γεωμορφολογικά, κλιματικά δεδομένα, όπως επίσης και την επαναχρησιμοποίηση λυμάτων σε όλους τους βιολογικούς.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στο Φράγμα της Τρίγλιας , για το οποίο ο κ. Πάνας με δύο επίκαιρες ερωτήσεις του ενώπιον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης συνέβαλε στην επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του καθώς δημοπρατήθηκε και είναι ήδη σε διαδικασία εκκίνησης. Τόνισε επίσης την συμβολή του στην διεκπεραίωση και επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος που προέκυψε με σκοπό τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας και στο χαρακτηρισμό δασικής έκτασης στο Αγρόκτημα Ελαιοχωρίων, αλλά και στο ξεκαθάρισμα των ιδιοκτησιακών θεμάτων με τους Δασικούς Χάρτες στην Κρήνη Χαλκιδικής, έπειτα από κοινοβουλευτική παρέμβαση.

Για το ζήτημα των εργατών γης όπου υπάρχει μια ασαφής εικόνα ο κ. Πάνας πρότεινε να υπογραφούν ευέλικτες διακρατικές συμφωνίες με όμορες χώρες με απλοποίηση των διαδικασιών πρόσκλησης – μετάκλησης – παράτασης, την αλλαγή και μείωση του τρόπου φορολόγησης των μόνιμων εργατών γης με σκοπό την πάταξη της μαύρης εργασίας.

Για το ζήτημα των κόκκινων δανείων ο Βουλευτής επέμεινε στην καθολική προστασία της γεωργικής γης επισημαίνοντας τη σημασία του ακατάσχετου των επιδοτήσεων, των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Σχετικά με τη γεωργική ασφάλιση απαραίτητη είναι σύμφωνα με τον κ.Πάνα η στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, η επικαιροποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ με διεύρυνση και η επέκταση της κάλυψης καταστροφών στο φυτικό, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο λόγω κλιματικών κινδύνων.

Παράλληλα ο Βουλευτής γνωστοποίησε τις κοινοβουλευτικές του ενέργειες για την εφαρμογή και στην Π.Ε. Χαλκιδικής του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας που μέχρι σήμερα αποκλείεται από κάθε σχεδιασμό στο επίπεδο αυτό.

Για την αξιοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε, πως πρέπει να διαπραγματευόμαστε σκληρά ως χώρα και να θέτουμε Εθνικές Προτεραιότητες που στηρίζουν την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και τοποθετούν πάνω από όλα τον Έλληνα Αγρότη με σχεδιασμό που θα συνδυάζει την ιδιαιτερότητα της χώρας μας κλιματικά, τουριστικά και εξειδίκευσης ανθρωπίνου δυναμικού, ενώ για την εκμετάλλευση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης , πρότεινε την ετήσια και με σταθερή ημερομηνία υποβολή των αιτήσεων αξιολόγησης και πληρωμής, ενώ έδωσε έμφαση και στο απαράδεκτο ζήτημα των επιλαχόντων δικαιούχων Προγραμμάτων, όπου με κοινοβουλευτική παρέμβαση αιτήθηκε να ενταχθούν σε προκηρυγμένο Αγροτικό πρόγραμμα όλοι οι επιλαχόντες , όλοι δηλαδή όσοι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Τέλος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών του Ταμείου Ανάκαμψης κρίνοντας, ότι υπάρχει ένα σημαντικά αδιάθετο ποσό, για χρηματοδότηση άλλων δράσεων, είτε στο πρόγραμμα νέων αγροτών είτε σε σχέδια βελτίωσης.

Ολοκληρώνοντας τις προτάσεις του αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που ξεκίνησε για το προβλήματα της Βερτισιλλίωσης στην ελαιοκαλλιέργεια για την οποία ζήτησε την έγκριση χρηματοδότησης για την επιστημονική διερεύνηση της ανάσχεσης και της αντιμετώπισης της συγκεκριμένης ασθένειας με μοναδικό στόχο την εύρεση μιας βιώσιμη εναλλακτικής λύσης με ταυτόχρονη καταγραφή των ζημιών από το συγκεκριμένο ζημιογόνο αίτιο σε εθνικό επίπεδο και την ανάλογη χρηματοδότηση και αποκατάσταση των ελαιώνων, που πλήττονται.

Ο κ. Πάνας έπειτα από την τοποθέτηση του ανέφερε χαρακτηριστικά : «Μέσα στα 4 τελευταία χρόνια, άλλαξε αποφασιστικά, δυναμικά και με σκληρή δουλειά η παρουσία της Χαλκιδικής μας στη Βουλή. Αφήσαμε ισχυρό αποτύπωμα. Η χάραξη Εθνικής Αγροτική Πολίτικης στη χώρας μας επιβάλλεται να αποτελεί εθνικό μας στόχο. Η ανάπτυξη μπορεί να γίνει εφικτή με την ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα, που θα αξιοποιεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές, θα ενισχύει τις βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφές, με βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, με την παροχή εκπαίδευσης σε κύριους τομείς της αγροτικής οικονομίας κοντά στους χώρους παραγωγής, με σύνδεση και συνέργεια του αγροτο-διατροφικού τομέα και των προϊόντων μας με τον τουρισμό, με την προώθηση νέων προϊόντων του τόπου μας, που αξίζουν συμπερίληψης στους καταλόγους των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, αναγνωρισμένων από την Ε.Ε. Στην κατεύθυνση αυτή με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και πάντα δίπλα στο πλευρό των πολιτών, θα συνεχίσω με τη δική σας ψήφο να αγωνίζομαι για την ανάπτυξη της Χαλκιδικής».