Η Αρναία ζει κάθε χρόνο στους ρυθμούς του Πάσχα σε κλίμα κατάνυξης και μεγαλοπρέπειας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα του αρχοντικού χωριού είναι αυτά της “Κούνιας” και Το ζύγισμα του Άι Γιώργη.

Την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, στην κεντρική πλατεία του χωριού, -κάτω από την σκιά του αιωνόβιου πλάτανου της Αρναίας-στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια. Κατά το έθιμο αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο: «Στην αναβίωση του εθίμου η Πολιτιστική Εταιρία της Αρναίας κρεμάει στα κλαδιά του δέντρου την κούνια και το καντάρι. Το καντάρι το χρησιμοποιούν για να ζυγίζουν τον κόσμο όπως γινόταν παλιά. Στην ουσία αυτό το έθιμο  μας δείχνει ποιος έχει τηρήσει πιστά την νηστεία και νήστεψε κατά την διάρκεια της Σαρακοστής», σημειώνει ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Αρναίας Χρήστος Ζυγούρης στο XalkidikiPolitiki.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι κούνιες στολίζονται με όμορφα λουλούδια της Άνοιξης και την ώρα που μικροί και μεγάλοι κουνιούνται, οι κυρίες του χωριού τραγουδούν πασχαλιάτικα άσματα για το καλό!

«Σας περιμένουμε όλους στις 23 Απριλίου, την ημέρα του Αγίου Γεωργίου να δείτε από κοντά το έθιμο της Κούνιας και το Ζύγισμα του Άι-Γιώργη, να περάσουμε όμορφα και να διασκεδάσουμε σε ένα απίστευτο παραδοσιακό κλίμα», καταλήγει ο κ. Ζυγούρης.