ASFALTOSTROSIS DIMOS ARISTOTELI

Είτε με την αποκλειστική δωρεά της Ελληνικός Χρυσός, είτε με συγχρηματοδότηση από τις Δημόσιες Επενδύσεις και τα μεταλλευτικά τέλη, δεκάδες είναι οι παρεμβάσεις οδοποιίας που εκτελέστηκαν και συνεχίζουν να εκτελούνται στον δήμο Αριστοτέλη.

Ξεκινώντας από το μεγαλύτερο ποσό για ανάλογο έργο, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτείται  η παρέμβαση Βελτίωσης της οδικής Ασφάλειας της δημοτικής οδού Νεοχωρίου Ολυμπιάδας. Ειδικότερα το έργο σχετίζεται με εργασίες ασφαλτόστρωσης, τοποθέτησης οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης καθώς και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και η οποία δεν πρόκειται να επηρεάσει τα γεωμετρικά ή λειτουργικά χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης. Η θέση του έργου βρίσκεται στον συνδετικό οδικό άξονα που ενώνει τους οικισμούς Νεοχώρι και Ολυμπιάδα του Δήμου Αριστοτέλη.

Αποκλειστική δωρεά της Ελληνικός Χρυσός αποτελεί το έργο «Αποκατάσταση  τμημάτων οδού από τον κόμβο της Ολυμπιάδας προς Βαρβάρα λόγω βλαβών που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη». Ο προϋπολογισμός του είναι 490.843,01 ευρώ και η σύμβαση 319.756,73 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει (αποκλειστική δωρεά της Ελληνικός Χρυσός) και για την «Αποκατάσταση των φθορών σε δύο(2) υφιστάμενες ασφαλτοστρωμένες οδούς οι οποίες χωροθετούνται στον Οικισμό της Μεγάλης Παναγίας του Δήμου Αριστοτέλη» με προϋπολογισμό 34,544.71 € και ποσό σύμβασης 33,162.93 €.

Μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» χρηματοδοτούνται δύο παρεμβάσεις. Η πρώτη αφορά την «Ασφαλτόστρωση και βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών υφιστάμενης αγροτικής οδού εντός των ορίων της Δ.Κ. Αμμουλιανής. Το συνολικό μήκος της οδού αντιστοιχεί σε 1,10 χλμ». Το κόστος του έργου ξεπερνά τις 224 χιλ. ευρώ. Το δεύτερο έργο είναι η «Ασφαλτόστρωση και βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών υφιστάμενης αγροτικής οδούεντός των ορίων της Δ.Κ. Αρναίας, της Δημοτικής Ενότητας Αρναίας». Το συνολικό μήκος της οδού αντιστοιχεί σε 1,08χλμ. με ποσό σύμβασης πάνω από 460 χιλ. ευρώ.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα Μεταλλευτικά Τέλη χρηματοδοτούν τρεις παρεμβάσεις οδοποιίας. Η πρώτη αφορά την «Αποκατάσταση φθορών και βελτίωση του οδοστρώματος υφιστάμενων οδών εντός των ορίων οικισμών (Τ.Κ. Παλαιοχωρίου – Τ.Κ. Στανού – Δ.Κ. Αμμουλιανής – Τ.Κ. Ολυμπιάδος – Τ.Κ. Ουρανοπόλεως – Τ. Κ. Σταγίρων – Τ. Κ. Στρατονίκης – Τ. Κ. Στρατωνίου) του Δήμου Αριστοτέλη». Το συνολικό μήκος των οδών αντιστοιχεί σε 9,15χλμ. ενώ το ποσό της σύμβασης ξεπερνά τις 600 χιλ. ευρώ.

Η δεύτερη παρέμβαση έχει να κάνει με την «Αποκατάσταση φθορών και βελτίωση του οδοστρώματος υφιστάμενων οδών εντός των ορίων οικισμών (Τ.Κ. Βαρβάρας – Τ.Κ. Νεοχωρίου – Τ.Κ. Γοματίου – Τ.Κ. Πυργαδικίων-  Δ.Κ. Ιερισσού – Τ.Κ. Ν. Ρόδων) του Δήμου Αριστοτέλη». Το συνολικό μήκος των οδών αντιστοιχεί σε 8,2 χλμ. με ποσό σύμβασης άνω των 500 χιλ. ευρώ.

Τέλος το ΠΔΕ και τα Μεταλλευτικά Τέλη συγχρηματοδοτούν με ποσό σύμβασης άνω των 188 χιλ. ευρώ, το έργο «Αποκατάσταση φθορών και βελτίωση του οδοστρώματος υφιστάμενων οδών εντός των ορίων οικισμών Μ. Παναγίας και Αρναίας του Δήμου Αριστοτέλη». Το συνολικό μήκος των οδών αντιστοιχεί σε 3,24χλμ.

Αποκλειστικά από το ΠΔΕ χρηματοδοτείται το έργο «Ανακατασκευή τμημάτων του οδικού δικτύου της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάλης Παναγίας που παρουσιάζουν μεγάλη κλίση (τσιμεντόδρομοι). Η ανακατασκευή αφορά τμήματα οδών μήκους 130μ. και 160μ. αντίστοιχα, τα οποία παρουσιάζουν σημαντικές φθορές». Το ποσό της σύμβασης είναι σχεδόν 50 χιλ. ευρώ.

Με 274 χιλ ευρώ ποσό σύμβασης χρηματοδοτείται επίσης από το ΠΔΕ το έργο «Αποκατάσταση των υποδομών και της βατότητας  (Λιθόστρωση) της οδού «Απόδημου Χαλκιδικιώτη» στον οικισμό της Αρναίας».

Να επισημανθεί ακόμη ότι στις 103 χιλ. ευρώ ανέρχεται το ποσό της σύμβασης για το έργο «Συντήρηση  – επισκευή του οδικού δικτύου Αρναία –Στανού και συγκεκριμένα την ασφαλτόστρωση δρόμου μήκους περίπου 1500μ στην τοποθεσία «παλιοκκλήση» και «ποταμιά», μέσα από την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.