Την ευκαιρία να περιηγηθούν εικονικά στο Μουσείο Πετραλώνων έχουν δεκάδες σύνεδροι και επισκέπτες του 15ου Διαδικτυακού Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής που διεξάγεται στο Νόησις, στις 25-28 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ θα φιλοξενηθεί το ανοιχτό εργαστήριο επαυξημένης πραγματικότητας Cave3. Το έργο Cave3 στοχεύει στην αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, εικονικής πραγματικότητας και τρισδιάστατης εκτύπωσης για την ανάπτυξη μηχανισμών περιήγησης στο Σπήλαιο και το Μουσείο των Πετραλώνων, με ειδικότερο σκοπό τη βιωματική και διαδραστική εμπειρία του επισκέπτη. Με τη χρήση καινοτόμων τρισδιάστατων τεχνολογιών, όπως τρισδιάστατη σάρωση, τρισδιάστατη εκτύπωση, φωτογραμμετρία και εικονική πραγματικότητα, ενισχύεται η εμπειρία του επισκέπτη, ενώ παράλληλα τα τεχνολογικά εργαλεία αξιοποιούνται ως εκπαιδευτικό μέσο.

Το συνέδριο που παρουσιάζει διεθνή συμμετοχή έχει θεματικούς άξονες: Εφαρμογές για υπολογιστές, Έξυπνες συσκευές και Διαδίκτυο – Εκπαιδευτική Ρομποτική. Η διοργάνωση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Τί είναι το Cave3

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του Cave3, οι σύγχρονες τρισδιάστατες τεχνολογίες (τρισδιάστατη σάρωση και εκτύπωση, εικονική πραγματικότητα) μπορούν να μετατρέψουν την επίσκεψη στο σπήλαιο και στο μουσείο σε πραγματική ψυχαγωγία και μέσο παιδαγωγικό μέσω της λειτουργίας επιδεικτικών εργαστηρίων υπό μορφή «εργαστηρίων ανοικτής θέασης» (open labs).

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του κέντρου Νόησις, Αθανάσιο Κοντονικολάου, η εφαρμογή Cave3, θα παραμείνει στο κέντρο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Από τον Οκτώβριο θα μεταφερθεί για να λειτουργήσει στο νέο Μουσείο του Σπηλαίου Πετραλώνων που θα έχει ολοκληρωθεί και ανοίξει για το κοινό καθώς το Σπήλαιο θα είναι πλήρως επισκέψιμο.

H εικονική πραγματικότητα (VR)και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) είναι πολύ ελκυστικές για τους νέους και έχουν τα δώσουν πολλά, όπως εξηγεί ο κ. Κοντονικολάου. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι χαρά όλων των συντελεστών του Νόησις που φιλοξενείται για το διάστημα αυτό η εφαρμογή στο κέντρο, σε μια συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΕΚΕΤΑ. “Ο επισκέπτης φορά τα ειδικά γυαλιά και έχει χειριστήρια επίσης ειδικά, ώστε να διαδρά στον χώρο με τα αντικείμενα και τα πετρώματα. Μαθαίνει με έξυπνο τρόπο όλες τις πληροφορίες που μπορεί να δώσει το Μουσείο και το Σπήλαιο Πετραλώνων μέσω της εφαρμογής“, τονίζει ο διευθυντής του Νόησις

Πώς αξιοποιείται η εφαρμογή

Προκειμένου να επιτευχθεί η εικονική περιήγηση του έργου Cave3, η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας προχώρησε στην ψηφιοποίηση παλαιοντολογικών ευρημάτων του Μουσείου των Πετραλώνων σε υψηλή ποιότητα. Τα ψηφιοποιημένα αρχεία χρησιμοποιούνται στα διαδραστικά παιχνίδια (serious games) που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου, καθώς επίσης και στο εργαστήριο ανοιχτής θέασης (open lab). Για το σκοπό αυτό, προσεκτικά επιλεγμένα ευρήματα του Μουσείου των Πετραλώνων που επιλέχθηκαν κυρίως στη βάση της επιστημονικής τους σημασίας, αλλά και τη φυσική τους κατάσταση, σαρώθηκαν τρισδιάστατα με σκοπό την εισαγωγή τους σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου αναπτύχθηκε ψηφιακή βιβλιοθήκη που περιέχει ένα ευρύ φάσμα παλαιοντολογικών ευρημάτων, όπως κρανία διαφόρων ειδών (αίγαγρος, ρινόκερος, άλογο, ύαινα κ.ά.), με πιο χαρακτηριστικό όλων, το εκμαγείο ανθρώπινου κρανίου που βρέθηκε στο Σπήλαιο και είναι γνωστό ως το πιο σημαντικό έκθεμα του Μουσείου των Πετραλώνων.

Το εργαστήριο καθαρισμού και συντήρησης ευρημάτων (open lab) απεικονίζεται εικονικά μέσα σε ένα εργαστήριο παλαιοντολόγου. Ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί στο εργαστήριο και να το εξερευνήσει είτε μέσω της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή υψηλών προδιαγραφών που πρόκειται να εγκατασταθεί στους χώρους του Μουσείου των Πετραλώνων, είτε μέσω τρισδιάστατων γυαλιών όρασης. Στις Εικόνες που ακολουθούν παρουσιάζονται στιγμιότυπα της οθόνης του ανεπτυγμένου ανοιχτού εργαστηρίου.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου Cave3, αναπτύσσονται διαδραστικά παιχνίδια, με σκοπό την ψυχαγωγία, αλλά κυρίως την εκπαίδευση των επισκεπτών του Μουσείου και του Σπηλαίου των Πετραλώνων.

 

πληροφορίες και λεπτομέρειες από τον ιστότοπο του έργου

πηγή photo FB