Διήμερο φεστιβάλ υιοθεσίας αδέσποτων ζώων διοργάνωσε ο δήμος Ν. Προποντίδας την Τετάρτη και την Πέμπτη, στην κεντρική πλατεία των Ν. Μουδανιών.

Η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα τετράποδα ζωάκια, θεωρήθηκε επιτακτική ανάγκη από τον δήμο, όπως τόνισε ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς. «Θεωρήσαμε ότι πρέπει να βρουν μια ανάδοχη οικογένεια, που θα τα φροντίζει και θα τα περιποιείται. Διπλό το όφελος και για την οικογένεια και για το αδέσποτο που θα παρατείνει το προσδόκιμο ζωής του σε ένα σπίτι», τόνισε ο κ. Καρράς.

Στο πλαίσιο δράσεων του δήμου για τα αδέσποτα, έχει ήδη ξεκινήσει και κατασκευάζεται, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» το καταφύγιο αδέσποτων ζώων έξω από τα Ν. Μουδανιά. Ο δήμαρχος ωστόσο θεώρησε σκόπιμο να αναφέρει ακριβώς τι σημαίνει και πώς λειτουργεί το καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

«Το καταφύγιο δεν σημαίνει ότι εκεί θα μαζέψουμε όλα τα αδέσποτα και θα τα κρατήσουμε για πάντα. Θα τα περιθάλπουμε και θα τα περιποιούμαστε και στη συνέχει θα τα αφήνουμε στο φυσικό τους περιβάλλον», εξήγησε ο δήμαρχος.

Ο δήμος διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό, δύο οχήματα για την περισυλλογή των αδέσποτων και σύμβαση με δύο κτηνιάτρους. Παράλληλα, το καλοκαίρι συνεργάζεται με ξένους κτηνίατρους που δωρεάν προσχωρούν σε στειρώσεις αδέσποτων. Για τον λόγγο αυτό υπάρχει και κτηνιατρείο του δήμου. «Επί 24ωρου βάσεως έχουμε στη διάθεση του κόσμου την υπηρεσία των αδέσποτων του δήμου μας, και παρέχουμε κτηνιατρική φροντίδα ακόμη και το Σαββατοκύριακο», σημείωσε ο δήμαρχος.

Μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί 400  ζωάκια περίπου από τις δράσεις του δήμου, ενώ πολύ νωρίς στο διήμερο φεστιβάλ   σημειώθηκε η πρώτη υιοθεσία.

«Τα αδέσποτα ζώα τα δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Το καλοκαίρι συχνά οι παραθεριστές του δήμου, αφήνουν πίσω τους τα ζωάκια που παίρνουν, και μένουν σε μας ως αδέσποτα», δήλωσε για άλλη μια φορά ο κ. Καρράς καταγγέλλοντας αυτήν την πρακτική.