Αναστάτωση προκαλεί στους κατοίκους της περιοχής του Ταξιάρχη Χαλκιδικής η πιθανή εμφάνιση αρκούδας η οποία όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί, φέρεται να έχει προκαλέσει φθορές σε μελισσοσμήνη.

Σύμφωνα με τον κάτοικο του χωριού Γιώργο Γιωρούδη ο οποίος δημοσίευσε τις εν λόγω φωτογραφίες, το βράδυ της Παρασκευής καταστράφηκε μελισσοκομικός εξοπλισμός με τη ζημιά σύμφωνα με τον ίδιο να μην οφείλεται σε αγριογούρουνο ή λύκο, αλλά σε αρκούδα που εμφανίστηκε στην περιοχή.

Κάτοικοι και μελισσοτρόφοι καταγγέλλουν ότι η άγρια πανίδα στην περιοχή του Ταξιάρχη δεν περιλάμβανε ποτέ αρκούδες, κάτι που συμβαίνει τώρα με παρεμβάσεις πιθανότατα κάποιας φιλοζωικής οργάνωσης.

«Δεν είναι φυσιολογικό αυτό που συνέβη», δηλώνει στο Xalkidiki Politiki ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ταξιάρχη Γιάννης Ξάκης. «Η περιοχή η δικιά μας δεν ενδείκνυται για τέτοιου είδους άγρια είδη διότι μιλάμε για μία περιοχή που έχει αρκετό κόσμο και που διαθέτει πολλά ζώα και μελισσοσμήνη και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για όλους μας», σημειώνει ο κ. Ξάκης ο οποίος παράλληλα τονίζει πως δεν έχει γίνει γνωστό το εάν αφέθηκε ελεύθερη από κάποια οργάνωση καθώς και το πως έφτασε στην περιοχή.

«Η ελληνική φύση έχει πυκνώσει με αποτέλεσμα να γίνονται πιο συχνά αυτά τα φαινόμενα»

Για ένα φαινόμενο το οποίο ενδεχομένως να οφείλεται στην πύκνωση της χλωρίδας στον ελλαδικό χώρο με αποτέλεσμα διάφορα ζώα να βρίσκουν εύκολα διαδρόμους μέσα στα δάση κάνει λόγο ο Διδάκτωρ Βιολογίας του ΑΠΘ και ερευνητής ζωολόγος με ειδίκευση στα σαρκοφάγα ζώα κ. Θεόδωρος Κομηνός.

«Δεν είναι τόσο εύκολο να αφήσει ελεύθερη κανείς μία αρκούδα και πολλές φορές υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με αυτά τα ζητήματα», τονίζει ο κ. Κομηνός σημειώνοντας πως το πιθανότερο σενάριο είναι πως έχει έρθει από τα ορεινά. «Υπάρχει ένας ολόκληρος διάδρομος με αφετηρία τους βόρειους ορεινούς όγκους όπως το Μπέλλες και τα Κρούσια, με ορισμένα άγρια είδη να κατεβαίνουν προς τον Σοχό, την Ρεντίνα και τα Κερδύλια. Αυτά τα ζώα κάνουνε πολύ μεγάλες διαδρομές. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ζώων που φέρουν κολάρο και έχουν διανύσει τη μισή Ευρώπη», εξηγεί ο κ. Κομηνός.

Σύμφωνα με τον Διδάκτωρα, τα ζώα αυτά βρίσκονται σε μία φάση μετακινήσεων, με αποτέλεσμα να διανύουν μεγάλες αποστάσεις καθώς η ελληνική φύση έχει επανέλθει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος και χαρακτηρίζεται πλέον από τεράστιες δασωμένες περιοχές. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στα επικίνδυνα αυτά φαινόμενα, καθώς πολλά πλέον ζώα πλησιάζουν όλο και περισσότερο τον άνθρωπο προκειμένου να βρίσκουνε χώρους και φαγητό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κομηνό, έχει καταγραφεί και στο παρελθόν αντίστοιχο φαινόμενο κατά το οποίο εθεάθη αρκούδα στην περιοχή της Ολυμπιάδας το 2021 με αποτέλεσμα τη θανάτωση του ζώου.

Για τις περιπτώσεις αυτές, έχει συσταθεί Ομάδα Άμεσης Δράσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος που συμμετέχουν διάφορες οργανώσεις όπως η Καλλιστώ και ο Αρκτούρος, που προσπαθούν να εντοπίσουν και να αιχμαλωτίσουν το ζώο προκειμένου να το απομακρύνουν από την περιοχή.

Για το θέμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση το πρωί της Τρίτης 2 Μαΐου ανάμεσα στον κ. Ξάκη και τον Δήμαρχο της περιοχής Αστέριο Ζωγράφο, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο φαινόμενο.

Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου