Σύγκλιση του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με θέμα την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών ενόψει και της έναρξης της αντιπυρική περιόδου.

Η Αντιπεριεφερειάρχης Χαλκιδικής κα Κατερίνα Ζωγράφου ξεκίνησε την ομιλία της με αναφορά στην εμβέλειας πυρκαγιά που έλαβε χώρα φέτος στην Κασσάνδρα, ενώ συνεχάρη παράλληλα αρχικά τη Δήμαρχο Κασσάνδρας για την αμεσότητα που είχε στη συνολική κινητοποίηση, αλλά και την Πυροσβεστική. «Ήταν ένα μικρό τεστ στην αρχή της περιόδου, που φάνηκε το επίπεδο συνεργασίας», σημείωσε η κα Ζωγράφου.

«Έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, οπότε και εμείς ως προεδρεύουσα αρχή στο συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής συγκαλέσαμε το αντίστοιχο όργανο. Συμμετείχανε εκπρόσωποι των Δήμων, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, των Δασαρχείων και της ΔΕΗ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του στρατού και εθελοντικών οργανώσεων. Ετοιμότητα υπάρχει, αυτό είναι το συμπέρασμα της σύσκεψης, συντονισμός υπάρχει και πρόθεση για ακόμα καλύτερη συνεργασία υπάρχει για ό,τι πιθανόν να συμβεί. Είμαστε όλοι παρόντες για το καλύτερο δυνατό», σημείωσε στο Xalkidiki Politiki η Αντιπεριφερειάρχης.

Σχετικά με τις μέχρι τώρα ενέργειες η κα Ζωγράφου δήλωσε πως «με χαρά αντιλαμβανόμαστε ότι τα Δασαρχεία έχουνε προχωρήσει σε αρκετά χιλιόμετρα διάνοιξης και βελτίωσης αγροτικής οδοποιίας μέσα στις βασικές εκτάσεις, οπότε θα έχουμε πιο ευχερή διάβαση αν χρειαστεί των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και των οχημάτων πυροπροστασία. Επίσης υπάρχουν ομάδες πυροφύλαξης πιο συντονισμένες και πιο πολυπληθείς στα Δασαρχεία, επομένως βελτιώνεται το έργο της προφύλαξης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για τον συντονισμό, δηλώνει και η ίδια σε ετοιμότητα, μάλιστα είμαστε ο δεύτερος νομός στην Ελλάδα σε αριθμό πυροσβεστών που διαθέτουμε και εμείς ως ΠΕΧ έχουμε επικαιροποιημένο το μητρώο εργοληπτών. Συνδράμουμε με μηχανήματα έργου, υδροφόρες και ό,τι άλλο απαιτηθεί από την πρώτη στιγμή που καλούμαστε σε ένα αντίστοιχο συμβάν».

Για μία άριστη συνεργασία μεταξύ των φορέων έκανε λόγο και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χαλκιδικής κ. Γιάννης Στεργιούλας. «Με τους περισσότερους φορείς έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία τα προηγούμενα χρόνια αλλά θεωρώ ότι και φέτος θα συνεχιστεί η ίδια συνεργασία και ίσως και ακόμη καλύτερη. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, είναι ευαισθητοποιημένος ο κόσμος και οι Δήμοι και η ΠΕΧ κινούνται σε αυτόν τον δρόμο να υπάρχει άριστη συνεργασία όχι μόνο με τους φορείς αλλά και με τους πολίτες», σημείωσε ο Διοικητής των ΠΥ Χαλκιδικής.

Αναφορικά με το φετινό δυναμικό που διαθέτει ο νομός ο κ. Στεργιούλας τόνισε πως «οι δυνάμεις της Χαλκιδικής είναι στα ίδια δεδομένα με πέρυσι, δεν έχει προχωρήσει κάποιος διαγωνισμός για περισσότερο κόσμο. Θεωρώ ότι με τις ίδιες δυνάμεις που ήμασταν και πέρυσι θα πάνε όλα καλά».

Ικανοποιημένος σε σχέση με την ανταπόκριση των φορέων σε σχέση με την πρόσκληση της ΠΕΧ δήλωσε και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας ΠΕΧ κ. Δημήτρης Λοκοβίτης. «Είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι διότι υπήρξε ανταπόκριση όλων των φορέων προς την πρόσκληση της ΠΕΧ της Αντιπεριφερειάρχη, προκειμένου να συγκληθεί το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας, που έχει αντικείμενο τις δασικές πυρκαγιές. Οι φορείς που δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθούν μας έστειλαν εισήγηση, θα καταγραφούν όλα αυτά σε ένα πρακτικό το οποίο θα διανεμηθεί σε όλους», δήλωσε ο κ. Λοκοβίτης, σημειώνοντας παράλληλα πως «πάντα μέσα από κάποια συζήτηση προκύπτουν και θέματα νέα τα οποία θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος και να συζητηθούν εκ νέου. Η αλήθεια είναι ότι γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ όλων και πραγματικά υπάρχει μία απρόσκοπτη ροή πληροφοριών από παράγοντα σε παράγοντα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουμε μία ροή πληροφοριών και γνώση για το τι ακριβώς κάνει ο καθένας. Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να δούμε κάποια σημεία συγκεκριμένα τα οποία θα συζητηθούν εκ νέου για να τεθούν διάφορες λύσεις ο οποίες θα βρεθούν στην πορεία και μάλιστα πάρα πολύ σύντομα».