Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα εμφάνισης αρκούδας στην ορεινή Χαλκιδική συγκάλεσε η ΠΕΧ παρότι το θέμα δεν είναι αρμοδιότητας της αντιπεριφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας. Στόχος της σύσκεψης ήταν η καταγραφή των απόψεων επιστημονικών φορέων, η παρακολούθηση της διαδικασίας διαχείρισης που προβλέπεται από το νόμο και η σαφέστατη τοποθέτηση της Περιφερειακής Διοίκησης της Π.Ε Χαλκιδικής για άμεση περισυλλογή, διάσωση, απομάκρυνση και επανένταξη των ζώων στο αρχικό τους ενδιαίτημα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Διεύθυνση Δασών, τα Δασαρχεία (ως η καθ’ ύλην αρμόδιοι), εκπρόσωπος της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, βιολόγος της Καλλιστώ, στελέχη του ΕΛΓΑ, εκπρόσωποι της πολιτικής προστασίας των Δήμων, Εθελοντικές Ομάδες και η Διοίκηση με στελέχη της Π.Ε.Χαλκιδικής.

Όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Ζωγράφου, οι ζημιές στα μελίσσια και η αναστάτωση των κατοίκων ανάγκασαν της ΠΕΧ να παρέμβει. Μεταξύ άλλων η ίδια δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Χαλκιδική είναι ένας τουριστικός νομός με πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες στον ορεινό όγκο και υλοτομία με μελισσοκομία που προκαλούν και μεγάλη κίνηση στο οδικό δίκτυο. «Ένα είδος που δεν προϋπήρχε στη Χαλκιδική με επιπτώσεις κάποιου βαθμού επικινδυνότητας καλό θα ήταν να το προλάβουμε πριν εγκατασταθεί στο νομό μας. Θέλουμε να διασωθούν αυτά τα ζώα, επομένως πρέπει να βρούμε την κατάλληλη λύση για όλα», δήλωσε.

Η δασάρχης Πολυγύρου Αγγελική Νάτσιου ανέφερε την άμεση πρωτοβουλία του δασαρχείου να έρθει σε επικοινωνία με την οργάνωση Καλλιστώ και να καταγράψει τις καταγγελίες για ζημιές σε μελίσσια. «Αυτό που οφείλαμε να κάνουμε ως υπηρεσία, καθώς ο νομός μας δεν γνώριζε τη διαδικασία αφού δεν είχε ποτέ αρκούδες, ξεκινήσαμε ό,τι προβλέπει η ΚΥΑ με τη σύσταση αρμόδιας επιτροπής. Η τυπική διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις υπάρξουν επιτροπές. Ως τότε λειτουργούμε άτυπα και βασιζόμαστε στην καλή θέληση των μελών της Καλλιστώ», δήλωσε η δασάρχης. Όπως πρόσθεσε, θα γίνουν ουσιαστικά δύο επιτροπές , η ομάδα και η συντονιστική.

Από την ομάδα Καλλιστώ ο βιολόγος Θάνος Τράγος τόνισε ότι η αντίδραση όλων των φορέων ήταν άμεση. «Αμέσως μετά την πρώτη αναφορά πήγα για αυτοψία στο βουνό, αρχικά χωρίς το δασαρχείο, και στη συνέχεια ξεκινήσαμε από κοινού τη διαδικασία για τη σύσταση των ομάδων. Η αυτοψία που έκανα στον Ταξιάρχη μου έδωσαν στοιχεία κατά 98 τοις εκατό ότι πρόκειται για αρκούδα. Και για μας είναι παράξενο το πώς βρέθηκε εδώ και προσπαθούμε να ακολουθήσουμε ότι λέει το πρωτόκολλο για ανάλογες περιπτώσεις. Η δασάρχης με ενημέρωση για νέο περιστατικό στην Αρναία, όπου θα πάμε για να βρούμε και γενετικό υλικό», ανέφερε ο κ. Τράγος.

Η τελευταία εμφάνιση αρκούδας που δίνει σενάρια για διάδρομο πρόσβασης είναι στην περιοχή των Βρασνών. Η απόσταση για να φτάσει εκεί η αρκούδα είναι πιθανή βάσει υπολογισμών. Σε σημεία μάλιστα που έγινε αναφορά εμφάνισης της αρκούδας ήδη η Καλλιστώ τοποθέτησε και κάμερα υπερύθρων. Υπάρχει ανάγκη να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ένα, ή περισσότερα ζώα, αλλά η κα. Ζωγράγου επέμενε να μάθει τις επόμενες ενέργειες που θα γίνουν για τον εντοπισμό τους, με το σκεπτικό ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δυσφήμισης της Χαλκιδικής ενόψει τουριστικής σεζόν.

«Καταλαβαίνεται ότι σε έναν τέτοιο νομό δεν μπορείς να πεις σε όσους κυκλοφορούν στον Χολομώντα να φέρουν κροτίδες, ή σφυρίχτρες, ή άλλα, δεν γίνεται. Μην ξεχνάτε ότι από όλη την Ελλάδα μελισσοκόμοι έρχονται για πευκόμελο και τη σουσούρα στον Χολομώντα», είπε με έμφαση η αντιπεριφερειάρχης Κ. Ζωγράφου, εκφράζοντας ξεκάθαρα τη θέση της ΠΕΧ που είναι τα ζώα να απομακρυνθούν.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών έκαναν λόγο για την εξοικείωση του ζώου με την παρουσία ανθρώπου, ενώ εξηγήθηκε ότι η αύξηση του πληθυσμού και η αναζήτηση τροφής το οδήγησαν στη μετανάστευση. Προέχει, σύμφωνα με τον κ. Τράγο η λήψη μέτρων προστασίας των κυψελών, και έπεται να εξεταστεί το πώς κινείται η αρκούδα για να ακολουθήσει το τελευταίο στάδιο διαδικασίας απομάκρυνσης.

 

Πώς αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ

Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει στη φυτική παραγωγή, ζημία άνω του 5 τοις εκατό. Επίσης, στα μελισσοσμήνη ο ΕΛΓΑ καλύπτει έστω και μια ζημιά σε μια κυψέλη. Απλά καλούνται οι μελισσοκόμοι να κάνουν άμεσα την αναγγελία της ζημίας. Το ίδιο ισχύει και στο ζωικό κεφάλαιο. Στην περίπτωση του Ταξιάρχη κατεγράφη άμεσα η ζημιά στα μελίσσια, όπως και στα Βραστά. Υπήρξαν και μελισσοκόμοι που μικρές ζημιές των κυψελών τις αποκατέστησαν μόνοι, και δεν έκαναν αναγγελία ζημιάς. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στις ζημιές από αρκούδα κοντά στο Σοχό, περίπου δέκα μέρες πριν από τα συμβάντα στη Χαλκιδική. Αυτό τους έκαναν να προχωρήσουν στη σύνδεση των συμβάντων όταν δέχτηκαν τις καταγγελίες από περιοχές της Χαλκιδικής.

Τι κάνουμε αν δούμε αρκούδα…

Να αφήσεις χώρο στο ζώο, να νιώσει ότι δεν απειλείται, είναι η κύρια οδηγία-συμβουλή που δίνουν οι φορείς στους πολίτες ώστε να μην κινδυνεύσουν να τους επιτεθεί. Το ίδιο όπως είπαν, ισχύει και για την περίπτωση της αρκούδας.

Ανάλογα με το ζώο, όπως είπε ο κ. Τράγος, υπάρχουν διαβαθμίσεις επιθετικότητας, όπως ένα αρσενικό ζώο για παράδειγμα που είναι πιο άγριο. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πολίτες, μόλις αντιληφθούν το ζώο να αρχίσουν να οπισθοχωρούν σιγά-σιγά και να απομακρύνονται. Η γρήγορη κίνηση και το τρέξιμο δεν συνίσταται καθώς αυτό εξιτάρει το ζώο που επίσης τρέχει και κυνηγά.