Στον Άγιο Μάμα του δήμου Ν. Προποντίδας έλαβε χώρα το 13ο Συνέδριο Αγιομαμιτών Ελλάδας – Κύπρου. Στη Χαλκιδική βρέθηκαν εκπρόσωποι από τον Άγιο Μάμα Λεμεσού και των Τρούλλων Λάρνακας Κύπρου, καθώς και από τον Άγιο Μάμα Μηλοποτάμου Κρήτης.

Ο κοινός προστάτης των παραπάνω περιοχών, ο Άγιος Μάμας έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τους δεσμούς αδελφοποίησης και φιλίας ώστε να γνωρίζουν οι κάτοικοί τους ήθη, έθιμα και παραδόσεις των άλλων πόλεων.

Για την εγκαρδιότητα μεταξύ των αδελφοποιημένων χωριών έκανε λόγο ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς. «Από το συνέδριο αυτό διαπιστώσαμε πόσο Έλληνες, ή μάλλον πόσο περισσότερο Έλληνες είναι οι Κύπριοι και έγιναν προτάσεις για τα επόμενα χρόνια. Μια πρόταση αφορά την ανέγερση μνημείου πεσόντων στην Εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα, ενώ ιδιαίτερα τονίστηκε ο ρόλος της νεολαίας στη σημασία της αδελφοποίησης» τόνισε ο δήμαρχος που ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τις αποστολές.

Η Ελένη Βασιλείου, αντιπρόεδρος Αγίου Μάμα Λεμεσού, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που περιλάμβαναν οι εισηγήσεις. Ο Σπύρος Πάμπουλος, πρόεδρος των Τρούλλων Λάρνακας δήλωσε: «Οι Τρούλλοι είναι ακριτική περιοχή, φυλάμε θερμοπύλες στην Κύπρο και θελήσαμε να γνωρίσουμε σε όλους τα προβλήματά μας».

Ο αντιδήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Μιχόπουλος μίλησε για τις γερές βάσεις που έχουν τεθεί στην αδελφοποίηση των Αγιομαμιτών.

Εμφανώς συγκινημένος ο πρώην κοινοτάρχης Αγίου Μάμα Χαλκιδικής Παναγιώτης Μουχτιδιώτης έκανε λόγο για τις πρώτες προσπάθειες που έγιναν πριν από 29 χρόνια ώστε να μπουν τα θεμέλια της αδελφοποίησης. «Το δέντρο της αδελφοποίησης έβγαλε πολλά κλαδιά και συνεχίζει να είναι ενεργό επιτελώντας τους στόχους του», είπε χαρακτηριστικά.

Οι στόχοι της αδελφοποίησης επιτεύχθηκαν φέτος έπειτα από τρία χρόνια απουσία λόγω κορωνοϊού. Στην αρχή του συμποσίου προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση της Χαλκιδικής του 1821.

Στη συνέχεια έγιναν εκτενείς αναφορές και ομιλίες για θέματα των πόλεων της Κύπρου και της Κρήτης ενώ στο δεύτερο μέρος του συμποσίου, εκτός από τις εισηγήσεις με τα ιστορικά στοιχεία, έγιναν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις επί των θεμάτων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα συμπεράσματα του συνεδρίου και την απονομή τιμητικών πλακετών.