Αυτοκίνητα αντίκες κατασκευασμένες την περίοδο 1910-1990 διέσχισαν τη Σιθωνία, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σιθωνίας και του Πανελληνίου Αυτοκινητιστικού Συλλόγου Χαλκιδικής.

Η αρχή για τη διήμερη εκδήλωση έγινε το Σάββατο 6 Μαΐου στις 11:00, με αφετηρία την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στον Άγιο Νικόλαο Στο σημείο της εκκίνησης μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου, προσέφεραν κεράσματα στους παρευρισκόμενους. Η πομπή των αυτοκινήτων κατευθύνθηκε στο Ν. Μαρμαρά, στη συνέχεια στη Συκιά, έπειτα στη Σάρτη, για να καταλήξει στη Βουρβουρού.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας Γιώργος Δαλδογιάννης αναφέρθηκε στη διοργάνωση, και το εκθετήριο παλαιών οχημάτων που σύντομα θα παραχωρηθεί στον δήμο και θα λειτουργεί στην είσοδο του Αγίου Νικολάου όπου το ιδρύει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Αυτοκινητιστικού Συλλόγου Χαλκιδικής, κ. Κεχαγιόγλου. «Είμαστε παρών σε όλοες τις εκδηλώσεις που αναδεικνύουν το φυσικό κάλλος και την ιστορία του τόπου μας», τονισε ο αντιδήμαρχος.

Ο πρόεδρος του Αγιου Νικολάου Αγαπητός Παρδάλης ευχαρίστησε τον Σύλλογο για την τιμή που τους κάνει να ξεκινά την εκδήλωση από την κεντρική πλατεία του χωριού.

Ο Χαράλαμπος Κεχαγιόγλου που είναι πρόεδρος του Συλλόγου ζει στον Άγιο Νικόλαο εδώ και τέσσερις δεκαετίες σχεδόν. Έχει αγκαλιάσει το χωριό και με αφετηρία το γραφικό αυτό μέρος της Σιθωνίας, ξεκινά ο ίδιος και οι άλλοι οδηγοί των οχημάτων, την πορεία τους προς όλη την Ελλάδα. «Πρόπερσι πήγαμε στο Καστελόριζο, πέρσι στη Σαμοθράκη και φέτος περιοδεύουμε στη Σιθωνία», ανέφερε ο πρόεδρος δίνοντας αναλυτικά τη διαδρομή.

Την δεύτερη μέρα, τα αυτοκίνητα στάθμευσαν στη Νικήτη, όπου έγινε και η τελετή απονομής αναμνηστικών πλακετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιο παλιό όχημα του Συλλόγου είναι του 1928 ένα Ford model A. που από ταχύτητα πιάνει μέχρι 90 και 100 χλμ την ώρα.

Το συνολικό πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε παράλληλες εκδηλώσεις για τις αντίκες ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυτά τα σπάνια οχήματα και να μιλήσουν με τους ιδιοκτήτες τους για την ιστορία και τη συλλογή τους.