Ο μακαριστός γέροντας Χριστόδουλος είχε παραιτηθεί από ηγούμενος της Μονής Κουτλουμουσίου το 2020 για λόγους υγείας.

Άφατη θλίψη στο Περιβόλι της Παναγίας από την εκδημία του Προηγούμενου της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, γέροντα Χριστόδουλου, ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 82 χρόνων.

Ο μακαριστός Χριστόδουλος είχε υποβάλλει την παραίτησή του στη γεροντία της Μονής στο τέλος Ιουνίου του 2020 για λόγους υγείας και έκτοτε είχε αποσυρθεί στο κονάκι του, ενώ υποβαλλόταν τακτικά σε αιμοκάθαρση στη Θεσσαλονίκη και νέος ηγούμενος εκλέχθηκε ο ιερομόναχος Νικόλαος. Εγκαταβιούσε στο Άγιον Όρος για περισσότερα από 45 χρόνια και είχε αφιερώσει τη ζωή του στην πνευματική και υλική ανασυγκρότηση του ιστορικού μοναστηριού, το οποίο είναι έκτο στην ιεραρχία της Αθωνικής Πολιτείας και δωδέκατο στην αρχαιότητα.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα στις 3 το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου και η ταφή του θα γίνει με το τελετουργικό του Αγίου Όρους στο μοναστήρι.

«Ήταν ένας φωτισμένος ιεράρχης, αφιερωμένος στο μοναστήρι», λένε για τον Χριστόδουλου οι αγιορείτες μοναχοί.

Ο Προηγούμενος Χριστόδουλος είχε καταγωγή από τη Δαμιά της Εύβοιας και φοίτησε στη Θεολογική Σχολή, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Είχε συνδέσει το όνομά του και το πνευματικό του έργο με τη νέα εποχή της Μονής, ενώ επιπλέον ήταν ένας καλλιεργημένος ιεράρχης, με ευρυμάθεια και εξαιρετικό λόγο.

«Ο μοναχικός θεσμός με τη φιλοσοφία και τη ζωή του επαναλαμβάνει το ίδιο αίτημα προς όλους: το περίσσευμά μας -αυτό που επιφέρει η άσκησή μας- να γίνει συμπλήρωμα στο υστέρημα των άλλων. Η μέριμνα για τον αδελφό μας, να καλλιεργήσει περισσότερο την αγάπη», συνήθιζε να λέει στους μοναχούς και στους επισκέπτες.

www.ekklisiaonline.gr