Την απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Πολυγύρου στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Γιώργος Εμμανουήλ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γιώργου Εμμανουήλ:

Ο κύβος ερρίφθη!

Τα τελευταία χρόνια στον Δήμο μας βιώνουμεκαταστάσεις που αδικούν τον τόπο και τις ζωές μας, υπονομεύοντας το μέλλον των νέων ανθρώπων και την επιλογή τους να ζήσουν και να ευημερήσουν σ’ αυτόν.

Η έλλειψη σχεδιασμού και οράματος σε συνδυασμό με τον προσωποκεντρικό τρόπο διοίκησης της παρούσας δημοτικής αρχής, μας οδήγησαν σε ένα τέλμα μετριότητας και αδράνειας. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά σε κάθε κοινότητα του Δήμου και στην καθημερινότητα του κάθε συμπολίτη μας:

Έργα πρόχειρα, κακοσχεδιασμένα, πανάκριβακαι ημιτελή
Αδιαφάνεια, ανορθολογική διαχείριση και κατασπατάληση οικονομικών πόρων
Ανεπάρκεια κοινωνικών δομών
Εγκατάλειψη δημόσιων χώρων
Απαξίωση οργάνων, θεσμών και διαδικασιών

Είμαστε πεπεισμένοι, ότι όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δεν μας αξίζει και οφείλουμε να προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε.

Είμαστε αισιόδοξοι, ότι αυτή η αίσθηση κυνισμού που έχει διαχυθεί σε ένα σημαντικό τμήμα της τοπικής κοινωνίας απαξιώνοντας τις πολιτικές διαδικασίεςμπορεί και πρέπει ν’ ανατραπεί.

Η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου σε τοπικό επίπεδο μεταξύ των πολιτών του Δήμου Πολυγύρου και της Διοίκησής του, είναι αδήριτη ανάγκη και απαραίτητη συνθήκη για την επιβίωση και την ανάπτυξη του Δήμου μας μέσα σ’ ένα συνεχώςμεταβαλλόμενο και εξελισσόμενο περιβάλλον.

Στο επίκεντρο σχεδιασμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι ο άνθρωπος και το περιβάλλον στο οποίο ζει, δημιουργεί και εργάζεται.Η επιτυχής λειτουργία του Δήμου, συνδέεται με τηνπλήρη ικανοποίηση των αναγκών όλων των πολιτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του, καθώς και με τη διαρκή βελτιστοποίησή τους.

Οι προτεραιότητες και οι ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών διαφέρουν:

τα παιδιά χρειάζονται ασφαλείς, σύγχρονους και ελκυστικούς δημόσιους χώρους
οι κάτοικοι μια πόλη προσβάσιμη και φιλική στην καθημερινότητά τους
οι ηλικιωμένοι και οι απόμαχοι της ζωής ασφάλεια και φροντίδα
οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σταθερή στήριξη και αξιοπρέπεια
οι επισκέπτες και οι τουρίστες ποιότητα υπηρεσιών και εμπειρίες που θα τους συναρπάσουν
οι επιχειρηματίες προοπτικές ανάπτυξης
οι νέοι δυνατότητες να βρουν δουλειά και να αναπτύξουν δημιουργικά τις δεξιότητές τους.

Ο επανασχεδιασμός των υπηρεσιών του Δήμου,με βασικό στόχο την ικανοποίηση των αναγκών τουκάθε πολίτη, αλλά και ο ορθολογικόςεπαναπροσδιορισμός της διοικητικής δομής του Δήμου Πολυγύρου, συνιστά μείζονος σημασίας θέμα.

Με βάση λοιπόν, όλες τις παραπάνω διαπιστώσειςκαταθέτουμε στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον του τόπου μας και στην κρίση όλων σας,προκειμένου να αποκαταστήσουμε τον χαρακτήρα της κοινής μας ζωής, τις αρχές μας:

Πιστεύουμε στην ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη πολυσυλλεκτική Αυτοδιοίκηση, έξω από επίπλαστους διαχωρισμούς, κομματικές ταμπέλες, ιδεοληπτικές εμμονές και μακριά από ιδιοτελή συμφέροντα.
Πιστεύουμε ότι το βασικό κριτήριο λήψης αποφάσεων οφείλει να είναι το γενικότερο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και όχι το ατομικό.
Σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, ιδεολογίες και αντιλήψεις και πιστεύουμε στη σύνθεση προτάσεων μέσα από ειλικρινή δημοκρατικό διάλογο.
Πιστεύουμε στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών και στο δικαίωμα να εισακούονται οι απόψειςτους, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με την εκάστοτε διοίκηση του Δήμου.
Πιστεύουμε στην έμπρακτη εφαρμογή της ισότητας των πολιτών στην καθημερινότητά τους και στον σχεδιασμό πολιτικών για την ένταξη και συμπερίληψη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Πιστεύουμε ότι μέσα από την καινοτομία μπορούμε να κάνουμε το άλμα στο μέλλον που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Πιστεύουμε στις συλλογικές υποχρεώσεις και στο αίσθημα κοινωνικής συνοχής που αυτές υπηρετούν.
Πιστεύουμε στη διαφάνεια. Τόσο κατά τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων όσο και κατά τον τρόπο άσκησης της διοίκησης. Κάθε απόφαση πρέπει να αιτιολογείται και να ελέγχεται.
Πιστεύουμε στην αξιολόγηση της συνέπειαςαναφορικά με την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων.
Πιστεύουμε στην ενδυνάμωση του ρόλου των κοινοτήτων, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να καταγράφουν και να ιεραρχούν τις ανάγκες και τα προβλήματά τους στα πλαίσια ενός γενικότερου δυναμικού σχεδιασμού.
Πιστεύουμε στη δίκαιη, ισόρροπη, βιώσιμη ανάπτυξη όλων των δημοτικών ενοτήτων και οικισμών του Δήμου μας.
Πιστεύουμε πως δεν υπάρχουν λύσεις  και άνθρωποι με μαγικά ραβδιά που θα τα αλλάξουν όλα σε μία μέρα.   
Πιστεύουμε στη σκληρή ομαδική δουλειά.

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες

Δεν είμαστε «επαγγελματίες» πολιτικοί και η ενασχόλησή μας με τα κοινά δεν έχει στόχο τονβιοπορισμό. Είμαστε άνθρωποι, μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας των πολιτών του τόπου μας,που δεν αντέχουμε άλλο να αντικρίζουμε καθημερινάτην κακοποίηση στην οποία υποβάλλεται και την παραίτηση στην οποία έχει περιέλθει. Είμαστε άνθρωποι που ενοχλεί βάναυσα την αισθητική μας, ηεργαλειοποίηση της επιβίωσης των συνανθρώπων μας, δημιουργώντας σχέσεις εξάρτησης, στερώντας τους την πολιτική και κοινωνική τους αυτονομία και ελευθερία. Είμαστε άνθρωποι που δυσφορούμε απέναντι σε κάθε κοινωνικό αποκλεισμό και αντιλαμβανόμαστε την τοπική αυτοδιοίκηση ως ένα πεδίο όπου η  κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα και η αλληλεγγύη μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Η συμμετοχή όλων μας σε αυτή την προσπάθεια γίνεται με ανιδιοτέλεια, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη μας για τον τόπο και τους ανθρώπους του και έχει τους εξής στόχους:

Να θέσουμε στο επίκεντρο τις ανάγκες όλων των συνδημοτών μας σε όποιο σημείο του Δήμου μας κατοικούν και να είμαστε δίπλα τους 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.
Να δημιουργήσουμε όλες τις δομές και υπηρεσίες που θα εκσυγχρονίσουν το Δήμο μας σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής μας -λειτουργώντας  ανεξάρτητα από την εναλλαγή των διοικήσεων-  εξυπηρετώντας όλους τους πολίτες.
Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της κάθε περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά μας, με εξωστρέφεια, σχέδιο και αποτελεσματικότητα για να αναδείξουμε τον τόπο μας.
Να αναστρέψουμε, στο μέτρο του δυνατού, την ερήμωση των χωριών μας, με ορθολογικό σχεδιασμό, σοβαρές μελέτες και δυναμική διεκδίκηση πόρων.
Να διευρύνουμε τη συμμετοχή όλων μας στις τοπικές αποφάσεις. Με ανοιχτές συνελεύσεις ανά οικισμό, μέσα από δημοκρατικό διάλογο και συμμετοχή να αναδείξουμε το σημαντικό ρόλο της διαβούλευσης και της σύνθεσης απόψεων.
Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα  εμπνεύσουν τους νέους μας να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.
Να βγούμε επιτέλους από το τέλμα της αδράνειας, της προχειρότητας, της παρακμής.

Η ευημερία της περιοχής μας είναι δυνατή.

Αρκεί να το πιστέψουμε, να συμμετέχουμε,  να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε όλοι μαζί τα επόμενα βήματα.

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες

Με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, με εμπιστοσύνη στις ιδέες και τα οράματα των συνοδοιπόρων μου, με αστείρευτη διάθεση για σκληρή ομαδική δουλειά,  

δηλώνω την υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του Δημάρχου στις επερχόμενες εκλογές

και απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συμπαράταξης και σύμπλευσης σε όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών του Δήμου μας που συμμερίζονται τις αρχές μας.

Το επόμενο διάστημα, μέσα από διαρκή διαβούλευση με όλους εσάς, θα αναπτύσσουμε τις θέσεις μας αναλυτικά, προσδοκώντας έως τις επερχόμενες εκλογές, η προσπάθεια μας αυτή, να αγκαλιαστεί από το σύνολο των ενεργών πολιτών του Δήμου μας.

Δεσμευόμαστε πως ένας άλλος τρόπος διοίκησης είναι εφικτός.

Για τον τόπο μας, για εμάς, για τα παιδιά μας.