Στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών ενεργειών με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο έτους 2023, θα διεξαχθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα (πιθανή ημερομηνία 31η Μαΐου), στο δημαρχείο της Σιθωνίας στη Νικήτη, άσκηση επί χάρτου με κωδική ονομασία “Ήφαιστος 2023”.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, οι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων και άλλοι.

Για ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος κάνει λόγο ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας: στο XalkidikiPolitiki: «Στόχος της άσκησης είναι η επίτευξη της κατάλληλης προετοιμασίας και του αποτελεσματικού συντονισμού από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, η διαδικασία αυτοαξιολόγησης που αποτελεί κομμάτι του συνολικότερου κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας και ταυτόχρονα η ετοιμότητα πρόληψης, επέμβασης, αντιμετώπισης πραγματικών περιστατικών που είναι η συντονισμένη απομάκρυνση του πληθυσμού».

Από τη μεριά του προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Σιθωνίας Γιώργος Κέντρος σημειώνει πως «στόχος της άσκησης είναι η επικαιροποίηση υφιστάμενων σχεδίων και η καλύτερη προετοιμασία – συντονισμός των εμπλεκόμενων με την Πολιτική Προστασία φορέων, για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και περιστατικών πυρκαγιάς κατά την αντιπυρική περίοδο».

Σύμφωνα με τον κ. Κέντρο η άσκηση θα αφορά υποθετικά σενάρια και θα περιλαμβάνει  έναρξη και εξέλιξη δασικών πυρκαγιών κοντά στον οικισμό των “ Καθηγητών” στη Βουρβουρού (πευκόφυτη τοποθεσία) και πιθανή απομάκρυνση του πληθυσμού.