Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να προκύψουν κατά την εκλογική διαδικασία την ερχόμενη Κυριακή 21 Μαΐου, καθώς το προσωπικό των δήμων που έχει την κύρια ευθύνη για την προετοιμασία από την Παρασκευή το πρωί, έχει πλήρη… μεσάνυχτα για το πώς και πού θα εργαστεί, ενώ ουδείς γνωρίζει πόσοι συνολικά θα είναι οι εργαζόμενοι που θα «στρατευθούν» στη μάχη των εκλογών.

Αιτία είναι η μη έκδοση της υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Εσωτερικών, τόσο για την εκλογική αποζημίωση των εργαζομένων στους δήμους, που αποτελεί και την πλειοψηφία του προσωπικού εκλογών, όσο και για και το ποσοστό εργαζομένων που θα την λάβουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση (δήμοι) θα αξιοποιηθεί το 30% του προσωπικού, το οποίο όμως αναμένεται και σε αυτές τις εκλογές να αποζημιωθεί με ελάχιστα χρήματα, παρά τις εργατοώρες και τις βάρδιες που θα κληθεί να καλύψει. Μάλιστα τόσο η ΠΟΕ – ΟΤΑ, όσο και περιφερειακά σωματεία υποστηρίζουν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πως μερίδα εργαζομένων γνωρίζουν ότι ακόμη και εάν εργαστούν για τις εκλογές, πολλοί εξ αυτών δεν θα λάβουν την εκλογική αποζημίωση, αφού θα μοιραστούν αντί αυτής, ρεπό ή υπερωρίες.

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζουν στο makthes.gr εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων, σε όλους τους δήμους της χώρας υπάρχει «πυρετός» προετοιμασίας των εκλογών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ενημέρωση για το πόσοι θα εργαστούν από την Παρασκευή 19 έως και τη Δευτέρα 22 Μαΐου και ποιο θα είναι το ποσό της εκλογικής αποζημίωσης για τους δημοτικούς υπαλλήλους.

«Κάθε φορά, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση οι δημοτικοί υπάλληλοι γίνονται στο ίδιο έργο θεατές. Ενώ σηκώνουν στις πλάτες τους όλη τη διαδικασία και είναι εκείνοι που επιστρατεύονται σε μεγαλύτερο βαθμό, ουδείς το αναγνωρίζει. Και φέτος η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, αφού μέχρι και χθες αργά το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών δεν μπήκε στον κόπο να εκδώσει τη σχετική απόφαση» τόνισε το μέλος της Ε.Ε της ΠΟΕ – ΟΤΑ Βασίλης Πετρόπουλος.

«Το μόνο που υπάρχει είναι κυβερνητικές διαρροές για αύξηση του πενιχρού για τους δημοτικούς υπαλλήλους εκλογικού επιδόματος, που φυσικά κανείς δεν γνωρίζει αν είναι αλήθεια ή ψέμα» σχολιάζει ο ίδιος.

Μεγάλη η ψαλίδα της αποζημίωσης

Σύμφωνα με στελέχη της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωρίζουν πως είναι θύματα μιας ακόμη ανισότητας, αφού ουσιαστικά, όπως λένε, εκείνοι που διεκπεραιώνουν τον μεγαλύτερο όγκο εργασιών λαμβάνουν πολύ μικρότερη εκλογική αποζημίωση έναντι όλων των άλλων συμμετεχόντων, όπως εργαζόμενοι υπουργείων και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Αστυνομικών, κ.α.)

«Γνωρίζουν πως ακόμη και εάν εργαστούν για τις εκλογές, πολλοί εξ αυτών δεν θα λάβουν την εκλογική αποζημίωση, αφού θα μοιραστούν αντί αυτής, ρεπό ή υπερωρίες. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ευθύνη και οφείλει να εκδώσει άμεσα την υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της εκλογικής αποζημίωσης και να πάψει να ψαρεύει σε «θολά νερά», όπως άλλωστε συνηθίζει» υπογραμμίζει η διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Πάντως μέχρι στιγμής έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ μόνο η απόφαση 39027/2023 που αφορά στον «Καθορισμό του ύψους της ειδικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων των διοριζομένων Εφόρων, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, γραμματέων, κ.λπ. (εντός Ελλάδας) Εποπτών εξωτερικού, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, γραμματέων, (εκτός Ελλάδας-απόδημοι) για τη διενέργεια των Βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 καθώς και του τρόπου καταβολής τους».

Σύμφωνα με αυτή η ημερήσια αποζημίωση για τους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών ανέρχεται στο ποσό 140 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης, για τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους αναπληρωτές αυτών ποσό 120 ευρώ, ενώ για τους διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και τους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών θα καταβληθεί ποσό 120 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

makthes.gr