Μία νέα γευστική πρόταση ταξιδεύει τη Χαλκιδική σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και σε επιλεγμένα σημεία στο εξωτερικό. Ο λόγος για την Valtinger, μία μπύρα που παρόλο που μετρά επίσημα μόλις 4 χρόνια ζωής, έχει καταφέρει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει αμέσως κοινό και γευσιγνώστες.

Η ελληνική μπύρα Valtinger, γεννήθηκε στην Κασσάνδρεια από τον Θανάση Μισάλτη, έναν μέχρι πρότινος ξενοδοχοϋπάλληλο, που έκανε το χόμπι του επάγγελμα πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν και πρωτοαποφάσισε να παράξει τη δική του μπύρα καθαρά για ερασιτεχνικούς σκοπούς. Από το 2012 μέχρι σήμερα, η γνωστή πλέον σε όλους μπύρα Valtinger ξεκίνησε από ερασιτεχνικό στάδιο και μετατράπηκε σε μία από τις πλέον γνωστές μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα με παρουσία σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

Φυσικά τίποτα δεν είναι τυχαίο, αφού ακόμα και το όνομα μαρτυρά τον τόπο καταγωγής της μπύρας. Η Κασσανδρεία ή αλλιώς Βάλτα έδωσε το πρόθεμα στο όνομα της μπύρας, ενώ η γερμανική κατάληξη έρχεται τιμής ένεκεν στη γυναίκα του Θανάση, η οποία έχει γερμανική καταγωγή.

Το χόμπι που κατέληξε επάγγελμα

Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν μεταξύ σοβαρού και αστείου, ειπώθηκε σαν πρόταση στην παρέα η παραγωγή δικής τους μπύρας. Έτσι, ξεκίνησαν με έτοιμες συνταγές να παράγουν τη μπύρα τους, η οποία αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από γευστική. «Όταν είδα ότι αρέσει σε φίλους και γνωστούς, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας συνταγές από το μηδέν, με μοναδικά σύνεργα κάτι κατσαρόλες που είχα αγοράσει καθαρά για αυτόν τον σκοπό, με βάση κάτι βίντεο που είχα δει στο ίντερνετ», εξηγεί ο κ. Μισάλτης, απόφαση που τον οδήγησε στο να γίνει ένας νομάς παραγωγός μπύρας ή αλλιώς Gypsybrewer.

Από το 2012 έως και το 2018, η “νεαρή” τότε Valtinger κυκλοφορούσε σε μικρές μόνο ποσότητες από χέρι σε χέρι και από παρέα σε παρέα. «Το 2018 γνώρισα τα παιδιά που έχουν το μικροζυθοποιίο της Sknipa  που είναι η πρώτη μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης, που εδρεύει στη Θέρμη και εκεί γίναμε μία Gypsybrewery», αναφέρει ο κ. Μισάλτης, δηλαδή ένας παραγωγός μπύρας που με τις δικές του συνταγές και υλικά, παράγει μπύρα σε έτερη ζυθοποιία, «ενοικιάζοντας» στην ουσία τους χώρους της.

Έτσι, η Χαλκιδική απέκτησε τη μπύρα της και η Valtinger ξεκίνησε το «ταξίδι» της με την πρώτη ετικέτα που κυκλοφόρησε σε ευρεία παραγωγή, της τάξεως των 4.500 μπουκαλιών, με την επωνυμία Golden Honey, που εμπεριείχε μέλι, που φυσικά και αυτό προέρχονταν από τη Χαλκιδική.

Έναν χρόνο αργότερα ιδρύθηκε και επίσημα η εταιρεία, ενώ κυκλοφόρησε παράλληλα και η Valtinger Chalkidiki Pilsner με 5,5%  αλκοόλ, ενώ εν συνεχεία το 2020 ακολούθησαν και οι υπόλοιπες δύο ετικέτες που εμπεριέχουν κατά κύριο λόγο εγχώριες πρώτες ύλες. Ο λόγος για την Valtinger She is A HERO Session Neipa με αλκοόλ 4,9% και την  επετειακή ετικέτα της σειράς Fresh and Curious, με λυκίσκο “μεγαλωμένο” με ελληνικό πάθος και μεσογειακό ταμπεραμέντο, Valtinger Hop On IPA, μια American Ipa με 6.5% αλκοόλ.

Αναγνώριση σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη

Το 2018 η ζυθοποιία διέθεσε στην αγορά 6.000 φιάλες σε περίπου 20 με 30 καταστήματα στη Χαλκιδική, ενώ πλέον μετρά πάνω από 300 σημεία διανομής χονδρικής και λιανικής σε όλη την Ελλάδα, όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στην Κρήτη. Παράλληλα έχει καταφέρει και έχει κερδίσει και μία θέση στο ράφι, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως στον Μασούτη και στα mega καταστήματα του ΑΒ Βασιλόπουλου.

Φυσικά η αξιόλογη αυτή προσπάθεια δε θα μπορούσε να μην έχει αναγνωριστεί, αφού έχει καταφέρει και έχει αποσπάσει βραβεία σε πολλούς διαγωνισμούς, διεθνείς και εθνικούς, μεταξύ των οποίων τα: Platinum Award, σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας στο Λονδίνο για την Valtinger Chalkidiki pilsner, Silver Award σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας στο Λονδίνο για την Valtinger Golden Honey Ale, χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία της (special ale) σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας στην Φρανκφούρτη το 2020 και χρυσό μετάλλιο στο Βερολίνο το 2020 σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας στην κατηγορία Pilsner.

Οι μπύρες της Χαλκιδικής ενώνουν τις δυνάμεις τους

«Στη Χαλκιδική είμαστε πλέον τρεις τοπικοί παραγωγοί μπύρας, η Valtinger, η Μεθιά με έδρα το Πολύχρονο και ο Σταθώρης τα seven seals με έδρα την Ιερισσό», εξηγεί ο κ. Μισάλτης σημειώνοντας παράλληλα πως το 2023 η Valtinger με την Μεθιά έλαβαν την απόφαση να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να γίνουν πλέον ένα, τόσο στη διανομή όσο και στην παραγωγή.

Στο μεταξύ, για δεύτερη συνεχή χρονιά ο κ. Μισάλτης λειτουργεί στον πεζόδρομο της Αθύτου ένα Tap Room Βύνης. Πρόκειται για ένα μικρό μαγαζί, στον εξωτερικό χώρο του οποίου είναι τοποθετημένη μια κάνουλα 8 θέσεων, με μπύρες τόσο εγχώριας όσο και ξένης παραγωγής. «Όλο το κόνσεπτ είναι beer take away, όπου μπορεί ο κόσμος να δοκιμάσει μία μπύρα προερχόμενη από μικροζυθοποιία από διάφορες περιοχές του κόσμου», σημειώνει ο κ. Μισάλτης τονίζοντας πως το κατάστημα διαθέτει πέραν των οκτώ draft επιλογών που εναλλάσσονται διαρκώς και 100 ετικέτες σε μπουκάλια.

Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου