Κάποια αλήθεια λέει, πως πίσω από κάθε πραγματικά μεγάλο άνδρα στέκει μια πραγματικά μεγάλη μητέρα. Απόδειξη τρανή της αλήθειας αυτής είναι και το παράδειγμα των δύο βασιλέων και ισαποστόλων, των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τη μνήμη τους τιμά και γιορτάζει η Εκκλησία μας κάθε χρόνο την 21η Μαΐου.

Η Αγία Ελένη γεννήθηκε στη Δρεπάνη της Βιθυνίας της Μ. Ασίας γύρω στο 248 μ.Χ. από γονείς άσημους και φτωχούς. Από τα παιδικά της χρόνια η Ελένη διακρινόταν για την εξαιρετική της εξυπνάδα κι ομορφιά. Από νωρίς οι σπάνιες χριστιανικές αρετές της την ξεχώριζαν από τις συνομήλικες του καιρού της.

Σε ηλικία 22 περίπου χρόνων, πέρασε από τη Δρεπάνη και έμεινε στο ξενοδοχείο του πατέρα της ένας αξιωματικός των πραιτωριανών, που λεγόταν Κωνστάντιος Χλωρός. Είδε τη σεμνή κόρη κι η ευγένειά της τράβηξε έντονα την προσοχή του. Χωρίς να χάσει καιρό τη ζήτησε για σύζυγό του χωρίς να υπολογίζει την ταπεινή καταγωγή της. Ένα χρόνο αργότερα, το ευτυχισμένο ζευγάρι απέκτησε, ένα χαριτωμένο αγόρι, τον Κωνσταντίνο, τον αργότερα ιδρυτή της Βυζαντινής μας αυτοκρατορίας και ισχυρό προστάτη του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ

Η ευτυχία δυστυχώς του νεαρού ζεύγους κι ιδιαίτερα της Ελένης δεν κράτησε για πολύ. Σύντομα ο Κωνστάντιος αποφάσισε να εγκαταλείψει την πιστή κι ενάρετη σύντροφό του Ελένη, για να παντρευτεί γυναίκα της κοινωνικής του τάξης.

Η Ελένη δέχτηκε αδιαμαρτύρητα, με ταπείνωσηκαι αυτοθυσία την απόφασή του.

Από τη στιγμή εκείνη η μαρτυρική μάνα παραμερίστηκε από το προσκήνιο της ζωής. Για δεκατρία τόσα χρόνια η Ελένη ζούσε μόνη με συντροφιά την πίστη της στον Σωτήρα Χριστό και στήριγμα της την προσευχή. Πολύ συχνά οι πρωινές ώρες την έβρισκαν γονατιστή κι άγρυπνη να προσεύχεται με δάκρυα στα μάτια για το παιδί της, τον Κωνσταντίνο.

Πηγή: schoolpress.sch.gr