Από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη επέστρεψε η αρκούδα που το τελευταίο διάστημα έχει αναστατώσει δύο νομούς. Στον ορεινό Χολομώντα της Χαλκιδικής, το μεγαλόσωμο ζώο προκάλεσε ζημιές σε μελίσσια και κινητοποίησε τον μηχανισμό του δασαρχείου, των δήμων και της πολιτικής προστασίας.

Στη Θεσσαλονίκη η αρκούδα κατέβηκε για πρώτη φορά και μετά τον δήμο Θέρμης, εθεάθη και στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Ειδικότερα, μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» βρίσκονται από προχθές στα ίχνη της στο Χορτιάτη. Είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για το ίδιο ζώο που βρέθηκε και στη Χαλκδική.

Σε μια πρώτη ενημέρωση της «Καλλιστώ», αναφέρεται ότι:

“Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ ενημερώθηκε το πρωΐ της Τρίτης από μελισσοκόμο της περιοχής του Χορτιάτη για ζημιά στα μελίσσια του. Μετά από αυτοψία στο πεδίο επιβεβαιώθηκε ότι η ζημιά έχει γίνει από αρκούδα καθώς βρέθηκαν ίχνη και γενετικό υλικό (τρίχες) το οποίο έχει σταλεί για ανάλυση DNA.

Με δεδομένα ότι έχει αναφερθεί παρουσία αρκούδας και στο φράγμα Βασιλικών (πριν από μια εβδομάδα) και στο φράγμα Τριαδίου και με δεδομένο ότι τα ίχνη του ζώου μοιάζουν πολύ με τα ίχνη αρκούδας που έχουν βρεθεί πρόσφατα στην Χαλκιδική είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για το ίδιο άτομο. Αυτή η υπόθεση πρέπει να επιβεβαιωθεί ή να καταρριφθεί από την ανάλυση DNA που θα γίνει στις τρίχες που έχει συλλέξει ο συνεργάτης της Καλλιστώς.

Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης έχει ενημερωθεί από την Καλλιστώ από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται σε επιφυλακή και θα ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο αλληλεπίδρασης ανθρώπου-αρκούδας.

Θα ακολουθήσει αναλυτικότερη ενημέρωση όταν συλλεχθούν νεότερα ή/και επιβεβαιωθούν παλιότερα στοιχεία”.