Φωτογραφία Αρχείου

Αποπέμπεται ο αρχισυντάκτης του Der Spiegel, Στέφεν Κλούσμαν λόγω σειράς παραγόντων μεταξύ των οποίων και η υπόθεση με τα δημοσιεύματα της υποτιθέμενης «νεκρής Μαρίας» του Έβρου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), τη θέση του παίρνει ο Dirk Kurbjuweit. Ωστόσο, το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι «ο αγώνας για την εξουσία στο ειδησεογραφικό περιοδικό δεν τελειώνει εδώ».  Να σημειωθεί πως το δημοσίευμα αποτελεί επιβεβαίωση φημών που είχαν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα για την επικείμενη αποχώρησή του.

Η FAZ σημειώνει πως ο Κλούσμαν ήταν σε μια «διαρκή αντιπαράθεση» με έναν από τους τρεις μετόχους-κληρονόμους του ιδρυτή του περιοδικού. Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει πως είχε γίνει σαφές ότι ήθελαν να απαλλαγούν από τον Κλούσμαν.

Το άρθρο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα δημοσιεύματα της υποτιθέμενης «νεκρής Μαρίας» στον Έβρο από το Spiegel. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους παράγοντες της αποπομπής του Κλούσμαν προτάσσεται και η «αποτυχία με την ιστορία του κοριτσιού από τη Συρία, που φέρεται να πέθανε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχε».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ η «μικρή Μαρία» επρόκειτο για το «πέμπτο παιδί» μιας οικογένειας μεταναστών από τη Συρία, που το Spiegel ισχυριζόταν πως πέθανε στον Έβρο με ευθύνη των ελληνικών αρχών.

To Spiegel τελικά «κατέβασε» από την ηλεκτρονική του έκδοση τα τέσσερα δημοσιεύματα για την υπόθεση που υπέγραφαν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Χρηστίδης και Μαξιμίλιαν Ποπ και δέχτηκε τα πυρά μερίδας του γερμανικού Τύπου – μεταξύ άλλων, από «Bild», «Tagesspiegel» και «Focus».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σε σημερινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ερωτηθείς αν το θέμα της «μικρής Μαρίας» έκανε καλό ή κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε «από πλευράς επικοινωνιακής διαχείρισης μάς έκανε κακό, επί της ουσίας δεν είχαμε άδικο».

Πηγή: lifo.gr