Μεγάλο είναι το πλήγμα φέτος για τους ελαιοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής οι οποίοι βλέπουν τα δέντρα τους να μην καρποφορούν, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής τους για το 2023, ακόμα και κατά 70% με 80%, σε σχέση με την περσινή χρονιά.

«Αυτή την κατάσταση δεν την έχει ξαναζήσει η Χαλκιδική. Είναι πρωτοφανής η πτώση της ελαιοκαρπίας», σημείωσε στο Xalkidiki Politiki ο Γεωπόνος, Έμπορος Ελιάς και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Στέλιος Χούτας. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται να επηρεάζει τόσο την επιτραπέζια όσο και την ελαιοποιήσιμη ελιά, γεγονός που αναμένεται να συμπαρασύρει και τον μεταποιητικό κλάδο, με αρνητικές επιπτώσεις για τους επαγγελματίες της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Χούτα, το πρόβλημα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή των καιρικών φαινομένων. Μάλιστα η ποικιλία ελιάς Χαλκιδικής είναι αυτή που βάλλεται περισσότερο από το συγκεκριμένο φαινόμενο, καθώς ενέχει και ορισμένες ιδιαιτερότητες όσον αφορά την παραγωγή της, όπως για παράδειγμα οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη χειμερινή περίοδο, οι οποίες τείνουν να εκλείπουν όλο και περισσότερο.

Αντίστοιχο φαινόμενο, μικρότερης ωστόσο κλίμακας, είχε παρατηρηθεί και το 2021, όταν και ο ΕΛΓΑ άφησε εκτός πλαισίου αποζημιώσεων τους αγρότες της Χαλκιδικής. «Θα ζητήσουμε και ως Επιμελητήριο ο ΕΛΓΑ να εξετάσει το θέμα. Συνήθως οι αποφάσεις αυτές παίρνονται μετά την καρπόδεση στα μέσα Ιουνίου. Από εκεί και πέρα, οι τοπικοί μας βουλευτές και η Περιφέρεια πρέπει να σκύψουν πάνω από αυτό το ζήτημα, γιατί θα είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά ως προς τον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο, καθώς η ζημία θα επηρεάσει και την μεταποίηση», σημειώνει ο κ. Χούτας τονίζοντας παράλληλα ότι η φετινή ακαρπία θα πρέπει να ενταχθεί στα προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ΠΣΕΑ του 2023, προκειμένου να καταβληθούν οι αντίστοιχες οικονομικές ενισχύσεις σε όλους όσοι επλήγησαν από το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου, η φετινή ακαρπία αναμένεται να επηρεάσει τον κλάδο, καθώς κινδυνεύουν να χαθούν αγορές στο εξωτερικό, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι στις μεταποιητικές μονάδες κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με την ανεργία. Επιπρόσθετα αναμένεται να αποτελέσει και έμμεσο πλήγμα συνολικά στην αγορά του νομού, καθώς κατά πλειοψηφία οι εισροές κεφαλαίων από την ελαιοκαλλιέργεια, παραμένουν στη Χαλκιδική.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, περίπου 22.000 κάτοικοι της Χαλκιδικής, εξαρτώνται από την παραγωγή ελιάς.

Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου