Στον τόπο καταγωγής του, την Κασσάνδρα και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου, παραβρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είναι μία πολύ γιορτινή μέρα, εδώ στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου, στην κορυφογραμμή της Κασσάνδρας, στη γενέθλια γη», σημείωσε στην κάμερα του Xalkidiki Politiki ο κ. Σχοινάς. «Δε γεννήθηκα στη Χαλκιδική, γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, αλλά από τα παιδικά μου χρόνια η Κασσάνδρα ήτανε άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή μου, την καθημερινότητά μου. Δεν αισθάνθηκα ποτέ επισκέπτης στον τόπου μου. Ήμουνα πάντοτε με τα πόδια γερά, εδώ στη γενέθλια γη και αργότερα, όταν έκανα οικογένεια, με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου αισθανόμαστε επίσης πολύ υπερήφανοι για το ότι είμαστε όλοι δημότες Κασσάνδρας, του ωραιότερου Δήμου, όπως λέω εγώ, στην Ελλάδα. Έχω μία ειδική σχέση με τον τόπο και αυτά τα τελευταία χρόνια και με τη νέα μου ιδιότητα, πιστεύω ότι αυτός ο δεσμός ενισχύθηκε, αντί να ασθενήσει. Έρχομαι πολύ συχνά, είμαι σε επαφή εδώ και με τον απλό κόσμο, αλλά και με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Πολιτείας. Είναι πάντοτε χαρά να βρίσκομαι εδώ».

Αναφορικά με την οπτική του γύρω από την αναπτυξιακή πορεία που σημειώνει η Χαλκιδική ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι ο νομός πλέον διαθέτει πρωτοφανείς πόρους στη διάθεσή του. «Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε πια και ξεκάθαρο στο μυαλό μας, το μοντέλο που θέλουμε για τη Χαλκιδική για το μέλλον. Περάσαμε όλες τις φάσεις της μη ανάπτυξης, μετά της τουριστική έκρηξης και τώρα πιστεύω ότι φτάνουμε σε ένα σημείο καμπής, όπου πρέπει να διαχειριστούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ του τουριστικού προϊόντος, το οποίο είναι πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως γνωστό, με έναν τρόπο ο οποίος όμως θα είναι βιώσιμος, με ήπιες υποδομές, με προσοχή στο περιβάλλον, με προσοχή γενικά και στο δάσος και στους υδάτινους πόρους. Ταυτόχρονα όμως να κρατήσουμε και τη γεωργική παραγωγή στον νομό, που είναι επίσης μία από τις δυνάμεις μας. Η Χαλκιδική είναι εθνικός πρωταθλητής στο μέλι, στο λάδι και τελευταία και στο κρασί. Όλα αυτά πιστεύω συνθέτουν μία αισιόδοξη ανάγνωση και προοπτική για τον τόπο μας», ανέφερε ο κ. Σχοινάς.
Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχε στη διάθεσή του ο νομός και το κατά πόσο αυτά αξιοποιήθηκαν, ο κ. Σχοινάς αποκρίθηκε θετικά, τονίζοντας πως «όπως σε όλη την Ελλάδα, αυτή η αξιοποίηση δεν έγινε με έναν τρόπο αποκαλυπτικό. Χρειάστηκε χρόνος, προσαρμογή, εμπειρία και μερικά λάθη. Όλα αυτά όμως πιστεύω μας φτάσανε σε ένα σημείο τώρα, όπου μιλώντας και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τους πολιτικούς εκπροσώπους από όλα τα κόμματα, πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο στο μυαλό τους το προς τα που πρέπει να κινηθούμε. Ναι ήπια ανάπτυξη, δυναμική ανάπτυξη, προσοχή στο περιβάλλον, εξωστρέφεια και με αυτήν την πρόσφυση προς την Ευρώπη, της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι είμαστε».
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως δεν είδε ποτέ αντιθετικά την ιδιότητά του τόσο ως Έλληνα Χαλκιδικιώτη όσο και ως Ευρωπαίου τονίζοντας πως «όπως έλεγε και ο Γιούνκερ, δεν θα υπήρχε Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Είναι η Ελλάδα που έδωσε τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού που σήμερα ονομάζουμε Ευρώπη. Είμαι πολύ περήφανος που υπηρετώ ως Έλληνας εκπρόσωπος στους θεσμούς, ακριβώς αυτή την ελληνική προοπτική. Από την άλλη μεριά, δεν είδα ποτέ και την Ευρώπη ως κάτι ξένο από τον τόπο μας. Είμαστε κομμάτι μίας πανίσχυρης ευρωπαϊκής οικογένειας, μίας μεγάλης αγοράς, μιας περιοχής χωρίς σύνορα. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα βλέπουμε ως κάτι που είναι απέναντι αλλά ως κάτι στο οποίο ανήκουμε».
Επιπρόσθετα, όσον αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως είναι απόλυτη προτεραιότητα. «Η Ευρώπη, δεν μπορεί να κατοχυρώσει το μέλλον της χωρίς ασφαλή σύνορα και η χώρα μας βρίσκεται ακριβώς στην πρώτη γραμμή αυτής της προβληματικής κατάστασης. Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει λάβει τους περισσότερους κοινοτικούς πόρους για την ασφάλεια των συνόρων της σε χρηματοδοτήσεις, σε μέσα, σε περιπολικά του λιμενικού, σε μέσα της αστυνομίας. Κάνουμε μία πρωτοφανή προσπάθεια να στηρίξουμε την Ελλάδα και φυσικά αυτή η προσπάθεια για ασφαλή σύνορα, δε σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε να τηρήσουμε και τις υποχρεώσεις μας ως προορισμός ασύλου για αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη την προστασία της Ευρώπης. Δεν το βλέπω και αυτό ως κάτι αντιθετικό. Ασφαλή σύνορα και προορισμός ασύλου για αυτούς που χρειάζονται την προστασία της Ευρώπης».

Αναφορικά με τις εκλογές, ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι με το πέρας αυτών είναι σαφές ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει ισχυρή, νομιμοποιημένη πολιτική εξουσία.