Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη για τρίτη συνεχόμενη φορά πρόεδρος της Τουρκίας, τονίζοντας πως είναι απόλυτα έτοιμος να συνεχίσει να κρατά το πηδάλιο της χώρας για την επόμενη πενταετία. Ωστόσο, ειδικοί εξηγούν ότι ίσως ορίσει νωρίτερα τον διάδοχό του –επιλέγοντας εκείνος τη στιγμή που θα αποχωρήσει.

Μιλώντας για το μετά της εκλογικής του νίκης και εξηγώντας την πολιτική του σουλτάνου, ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Χρήστος Τεάζης, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» δηλώνει: «Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε είναι ότι επειδή τα τελευταία 20 χρόνια ο Ερντογάν έχει αλλάξει επικοινωνία -και ειδικότερα έχει εκκοσμικεύσει και “αμερικανοποιήσει” το Ισλάμ- όλη αυτή την εκκοσμίκευση και τον μετασχηματισμό πρέπει να το αποτυπώσει στο νέο Σύνταγμα».

«Οπότε θεωρώ ότι από τον Οκτώβριο που θα ξεκινήσει και η νέα κοινοβουλευτική περίοδος το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το νέο Σύνταγμα», τονίζει και εξηγεί: «Θα πρέπει να κηρύξει τη Βουλή ως συντακτική και να αλλάξει τα πρώτα τέσσερα άρθρα του Συντάγματος που είναι η κορωνίδα της παλαιάς Τουρκίας, δηλαδή το όραμα του Μουσταφά Κεμάλ».

Οπότε θα κάνει από την προεδρευόμενη δημοκρατία, αμερικάνικου τύπου προεδρική δημοκρατία, θα βγάλει την κοσμικότητα του γαλλικού τύπου που ήταν κυρίαρχη προ του Ερντογάν και θα βάλει τον αμερικάνικο σινγκιουλαρισμό και ως κορωνίδα αυτών των αλλαγών θα είναι το δικομματικό σύστημα, όπως είναι στις ΗΠΑ οι Δημοκράτες και οι Ρεπουμπλικάνοι, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Στη Βουλή με το που ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το νέο Σύνταγμα, λέει ο ίδιος, θα γίνουν πολλές μετατοπίσεις κομμάτων δηλαδή με το που θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα τέσσερα πρώτα άρθρα μπορεί 20-30 βουλευτές από το κόμμα των «Γκρίζων Λύκων» να πούνε ότι «εμάς δεν μας εκφράζει το νέο Σύνταγμα» οπότε θα πάνε στην «άλλη πλευρά».

Ή, όπως λέει μπορεί 40-50 Κούρδοι να πούνε «ναι μας εκφράζει» και να ενσωματωθούν στα δύο μεγάλα κόμματα. Άλλωστε, προσθέτει, «δεν υπάρχουν πλέον μικρά κόμματα στην Τουρκία, όλα έχουν απορροφηθεί από τους δύο μεγάλους σχηματισμούς».

Ο Ερντογάν είναι πιο κοντά προς την Αμερική, σε αντίθεση με την παλιά Τουρκία που ήταν πιο κοντά στη Δύση, υπογράμμισε μετά και διευκρίνισε: «Ο Ερντογάν θα ορίσει διάδοχό του προς τη μέση της θητείας» του γιατί «δεν μπορεί πλέον να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για μία ομαλή μετάβαση της εξουσίας». Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτός που θεωρεί πως θα παίξει ρόλο μετά τον Ερντογάν θα είναι ο Νουμάν Κουρτουλμούς».

«Βελούδινη» μετάβαση εξουσίας – Ο Ερντογάν θα επιλέξει μόνος του πότε θα φύγει

Από την πλευρά της και η ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, μιλάει για μία «βελούδινη μετάβασηεξουσίας».

Όπως εξηγεί, ο Ερντογάν έτσι και αλλιώς και οργανικά ίσως να μην αντέξει άλλα πέντε χρόνια, αλλά το κυριότερο είναι πως θέλει να φύγει όταν εκείνος το ορίσει. Δεν θέλει να φύγει ούτε από αποτέλεσμα εκλογών, για λόγους κύρους.

Έτσι, θα επιλέξει ο ίδιος το πότε θα φύγεικαι ποιον θα ορίσει διάδοχο. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, επειδή στην Τουρκία αλλάζουν άρδην πολλά πράγματα, δεν μπορεί εύκολα να γίνει εκτίμηση για το ποιο θα είναι αυτό το πρόσωπο, καθώς μπορεί να αναδειχθούν άλλες δυνάμεις μέσα ή και έξω από το κόμμα του Ερντογάν.

πηγή ethnos