Έναρξη και εξέλιξη πυρκαγιάς κοντά στον οικισμό των «Καθηγητών» στη Βουρβουρού και οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού. Αυτό ήταν το σενάριο της άσκησης επί Χάρτου με την κωδική ονομασία «Ήφαιστος 2023». Όλα τα παραπάνω εξελίχθηκαν σε μια πευκόφυτη τοποθεσία, με μεικτά κατά τ’ άλλα χαρακτηριστικά και αστικού ιστού και δάσους.

Η άσκηση έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης στο δημαρχείο Νικήτης παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σκοπός της άσκησης είναι η επικαιροποίηση υφιστάμενων σχεδίων και η καλύτερη προετοιμασία – συντονισμός των εμπλεκόμενων με την Πολιτική Προστασία φορέων, για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και περιστατικών πυρκαγιάς κατά την αντιπυρική περίοδο.

Όπως τόνισε ο Γεν. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, το δόγμα του Υπουργείου συνοψίζεται σε 4 σημεία. «Πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα». «Αυτό το πλάνο με την άμεση κινητοποίηση είναι το δόγμα που ο κ. Στυλιανίδης περνάει εδώ και 20 μήνες στο Υπουργείο. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε όλους τους κατοίκους για το τι πρέπει να κάνουν μέσα από τις ανάλογες ασκήσεις. Ο μηχανισμός μας είναι πιο έτοιμος και ενισχυμένος από πέρσι», τόνισε και πρόσθεσε πως σκοπός είναι η κινητοποίηση όλων των πολιτών που θα συμβάλλουν σε επίπεδο πρόληψης.

Η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η χλωρίδα της Χαλκιδικής πρέπει να προστατευτεί πάσει θυσία. Παράλληλα όπως είπε, είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι τι γίνεται σε περίπτωση εκκένωσης χώρων, οικισμών, κάμπινγκ.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας αναφέρθηκε λεπτομερώς στο σενάριο της άσκησης σημειώνοντας ότι η Βουρβουρού είναι μια δύσκολη περιοχή σε περίπτωση πυρκαγιάς και καλώντας όλες τις δυνάμεις και τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα.

Ο δήμος, η Πολιτική προστασία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, το Λιμενικό και το ΕΚΑΒ συμμετείχαν στην άσκηση, ενώ το παρών έδωσαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Κλιματικής Κρίση, καθώς και όλες οι εθελοντικές ομάδες που εδρεύουν στη Σιθωνία.