Κλειστό θα παραμείνει και φέτος το καλοκαίρι το Σπήλαιο Πετραλώνων στη Χαλκιδική, παρά τις δεσμεύσεις της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου το Μάιο. Αρχές Ιουνίου, και οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες παρά μόνο για τα μέσα του Φθινοπώρου και φυσικά χωρίς απρόοπτα και εκπλήξεις.

Ο λόγος που καθυστερεί η λειτουργία του Σπηλαίου στα Πετράλωνα αφορά ένα μικρό έργο χαμηλού κόστους, (λίγο περισσότερο από 56 χιλιάδες ευρώ) που κάτω από άλλες συνθήκες θα είχε ολοκληρωθεί ως σήμερα και με μεγάλη ευκολία. Ωστόσο, ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο για τις επιστρώσεις των διαδρόμων κρίθηκε έκπτωτος, καθώς δεν προχωρούσε στην εκτέλεση των εργασιών, με το Υπουργείο Πολιτισμού να μην μπορεί να βγάλει  νέο διαγωνισμό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων. Συνέπεια των παραπάνω ήταν να χαθεί ενάμισης χρόνος σε δικαστικές διαμάχες με το δημόσιο και τον εργολάβο, ώσπου το Υπουργείο να «σπάσει» το έργο σε δύο τμήματα και να προχωρήσει σε ανάθεση αυτών σε δύο αναδόχους.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Ανδρέα Ντάρλα, το Σπήλαιο θα καταστεί επισκέψιμο ως το τέλος του 2023, αφού το Φθινόπωρο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύπαθο έργο. Εξασφαλίζεται μάλιστα μια σειρά παρεμβάσεων ώστε το έργο να έχει τα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, τόσο για τα ευρήματα και το Σπήλαιο, όσο και για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Θυμίζουμε ότι τα δύο έργα που σχετίζονται με το σπήλαιο των Πετραλώνων συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας (2014-2020).
Το πρώτο αφορά την «Ανάδειξη Σπηλαίου Πετραλώνων και αναβάθμιση των
υποδομών του». Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ και αναμένεται να
ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Το δεύτερο έργο αφορά την έκθεση του
Μουσείου Σπηλαίου Πετραλώνων. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου ανέρχεται σε
530 000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου 2023.