Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε στο Στρατώνι η ονοματοδοσία της οδού Αλέξανδρου Αθανασιάδη Μποδοσάκη, με την αλλαγή ονομασίας της οδού Σχολείου (από τη Βίλα Μποδοσάκη ως τη θέση Πυλωρείο), προς τιμήν του πρωτοπόρου Έλληνα βιομήχανου που ταύτισε μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και το Στρατώνι.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό σημείο στην περιοχή της Βίλας Μποδοσάκη, ενώ προηγήθηκε τρισάγιο στη θέση Πόρτο. Την εκδήλωση της ονοματοδοσίας συνόδευσε μουσικό καλωσόρισμα από τη Μεικτή Χορωδία του συλλόγου γυναικών Στρατωνίου, ενώ χαιρετισμό εκτός από τον δήμαρχο, Στ. Βαλιάνο απηύθυνε ο πρόεδρος του Στρατωνίου Γιώργος Βαγιωνάς και ο δημοτικός σύμβουλος αντιπολίτευσης Γιώργος Λαμπράκης, μεταξύ άλλων. Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Ενεχηλίδου.

Για την ονοματοδοσία, ο δήμος ανέλαβε να παραθέσει δείπνο παρουσία της Προέδρου Αθηνάς Δεσύπρη και μελών του ΔΣ του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που έχουν προσκληθεί να παραστούν στην τελετή.

«Ο δήμος Αριστοτέλη είναι πρωτίστως οι άνθρωποί του και ο δήμος δεν το ξεχνάει αυτό», τόνισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος κάνοντας λόγο για μια οφειλόμενη τιμή σε ένα πρόσωπο που μεγαλούργησε και αγαπήθηκε στο Στρατώνι. «Οι καλύτερες αναμνήσεις συνοδεύουν τους εργαζόμενους από αυτόν τον άνθρωπο που ήταν ο ηγέτης κάποτε εδώ και συνδύασε το όνομά του με την κοινωνική εξέλιξη και την προκοπή αυτού του τόπου», είπε μεταξύ άλλων.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Γιώργος μίλησε για το πόσο άδικα έφυγε από τη ζωή δολοφονημένος ο Αλ. Μποδοσάκης. «Ένας οραματιστής έφυγε από τη ζωή και άφησε ορφανό τον τόπο που αγάπησε. Πολύ σωστά ο δήμος έλαβε αυτή την απόφαση. Ο ίδιος άφησε παρακαταθήκη στους επόμενους που καλά θα κάνουν να έχουν το βλέμμα στραμμένο πίσω», είπε.

Η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου σημείωσε με έμφαση ότι το έργο του τιμώμενου συνοδεύει εδώ και πολλές γενιές την κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής. «Ήταν ιδιαίτερη χαρά μας που συναντήσαμε τις δύο κόρες και τον εγγονό του, οι οποίοι μας αγκάλιασαν με αγάπη και μας δημιούργησαν την προοπτική συνεργασίας και στο μέλλον με το ίδρυμα Μποδοσάκη», δήλωσε.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Λαμπράκης, ένας από τους οραματιστές της ιδέας της ονοματοδοσίας, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που αφορούσε την αγάπη του Αλ. Μποδοσάκη για τη θάλασσα και την προθυμία του να βοηθήσει το Στρατώνι να αποκτήσει ένα μεγάλο λιμενικό έργο. Μάλιστα όπως είπε, αν οι δολοφόνοι δεν τους έκοβαν το νήμα της ζωής, το Στρατώνι και όλη η περιοχή θα έπαιρναν άλλη πορεία, θα είχαν άλλη εξέλιξη.

Το ίδρυμα Μποδοσάκη εκπροσώπησε και ο κ. Γιάννης Νικολαΐδης που δήλωσε συγκινημένος και μίλησε για το πόσο δημοφιλής και αγαπητός είναι ο Αλέκος Μποδοσάκης στο Στρατώνι και πόσο αγαπούσε το χωριό, όπου έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.

Η κόρη του, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη δήλωσε βαθιά συγκινημένη και ευχήθηκε για το Στρατώνι να έχει μια καλή πορεία, ενώ τόνισε ότι παραμένει το αγαπημένο χωριό όλων των μελών της οικογένειας του εκλιπόντος.

Το παρών στην τελετή έδωσαν και οι δύο κόρες του, Αλεξάνδρα και Εμμανουέλα καθώς και ο εγγονός του που φέρει το όνομά του.

Ποιος ήταν ο Αλ. Μποδοσάκης

Ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης Μποδοσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929 και ήταν γιος του Ιορδάνη Αθανασιάδη. Ο θείος του, Πρόδρομος Αθανασιάδης ή Μποδοσάκης, ήταν ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες βιομήχανους και δημιούργησε το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο οποίο άφησε όλη την περιουσία του.

Το ίδρυμα Μποδοσάκη που ως κοινωφελής οργανισμός ιδρύθηκε με σκοπό τη συνέχιση της προσφοράς του Πρόδρομου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη στην ελληνική κοινωνία, συνεχίζει με διαφάνεια και αξιοπιστία να χρηματοδοτεί και να υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που σχετίζονται με την προαγωγή της παιδείας, την αναβάθμιση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών έχοντας διαθέσει μέχρι σήμερα, περισσότερα από 450 εκατομμύρια ευρώ για την επίτευξη των σκοπών του.

Ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, μετά τον θάνατο του θείου του έγινε μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη,  ουσιαστικά ανέλαβε τη διοίκηση των εταιρειών του, ενώ ως γενικός διευθυντής της «ΑΕΕΧΠ & Λ», έγινε και ο ισχυρός άνδρας της θυγατρικής «Μεταλλεία Κασσάνδρας» με επίκεντρο το Στρατώνι, μέχρι τη δολοφονία του από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.