Την τιμητική τους θα έχουν τα καταλύματα της Χαλκιδικής κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα που συνεργάζονται με τουριστικά πρακτορεία ήδη έχουν υψηλές πληρότητες που ξεπερνούν το 70%, ενώ ικανοποιητικός είναι ο αριθμός των κρατήσεων και για τους επαγγελματίες που δουλεύουν μέσα από διάφορες πλατφόρμες κρατήσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Άμμων Ζευς, Γιώργο Θωμασούλη, δεν μπορεί κανείς να υπάρξει μια γενικευμένη εικόνα, πλην του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις. Η μέχρι στιγμής εικόνα   του ίδιου δεν είναι καλή, όσον αφορά τον μήνα που πέρασε και λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Το πρώτο τριήμερο που μπορεί η θερμοκρασία να ευνοήσει τους επαγγελματίες του τουρισμού είναι αυτό, του Αγίου Πνεύματος.

Αναμονή ως και την τελευταία στιγμή

Το κύριο χαρακτηριστικό για το φετινό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που συχνά θεωρείται ένα καλό κρας τεστ για τις τουρισιτκές μονάδες και τα μπιτς μπαρ, είναι ο άστατος καιρός. Όπως τονίζει ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης» η πληρότητα είναι στο 30% και υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα λόγω φόβου από τον καιρό. «Οι περισσότεροι που καλούν ρωτάνε αν υπάρχει διαθεσιμότητα αλλά περιμένουν μέχρι την Παρασκευή να επιβεβαιώσουν λόγω καιρού», τονίζει.

Σε γενικές γραμμές πάντως τα καταλύματα είναι ανοιχτά και διαθέτουν χώρους για εκδρομείς του τριημέρου. Παρόλα αυτά η περσινή αντίστοιχη περίοδος ήταν αρκετά πιο ψηλά σε κρατήσεις, αφού κυριαρχούσαν υψηλές θερμοκρασίες και καλοκαιρία από τον Μάιο ακόμη.  Χαρακτηριστική είναι η απουσία των Βούλγαρων που παρά τις δικές τους αργίες μέσα στον Μάιο, φέτος δεν ταξίδεψαν στη Χαλκιδική φοβούμενοι τον καιρό.

«Δειλά δειλά έχουνε ξεκινήσει να έρχονται οι πρώτοι Ρουμάνοι, αλλά είναι χαμηλά τα ποσοστά αυτή τη στιγμή. Αυτή η εικόνα φαίνεται να σχηματίζεται μέχρι τις 15-20 Ιουνίου περίπου. Μετά ξεκινάνε οι μεγάλες πληρότητες για τους περισσότερους», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στον χώρο της εστίασης. Όπως μας μεταφέρει ο κ. Βασίλης Τρέλλης από την Ένωσης Καταστημάτων εστίασης Κασσάνδρας, όλο περιμένουν με το χαμόγελο, ότι αυτό το τριήμερο θα καταφέρουν να δουλέψουν. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία και αναμονή, που έρχεται να προτεθεί στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο.