Γράφει η Μορφούλα Ντέμπλα 

Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και η Συκιά το χωριό της Σιθωνίας έχει ετοιμαστεί για να σας υποδεχτεί όπως κάθε χρόνο με πανηγύρι, εκδηλώσεις και γλέντι μέχρι πρωίας!

Είναι μια ευκαιρία να αποδράσετε σε αυτό το όμορφο, γραφικό χωριό, να κολυμπήσετε στις παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά και βέβαια να απολαύσετε το ξεχωριστό του πανηγύρι που εκπέμπει παράδοση.

Τρεις μέρες γεμάτες ζωντάνια, κίνηση, ήχους, ελευθερία. Τρεις μέρες στο χωριό της Συκιάς με τους φιλόξενους κατοίκους της, τα παραδοσιακά της ταβερνάκια και τα όμορφα cafe γύρω από την ανθισμένη πλατεία που αυτές τις μέρες κατακλύζεται με κόσμο! Τρεις μέρες γεμάτες με εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Συκιάς “Τα Συκιωτάκια” που εδώ και χρόνια φροντίζει να κρατάει αναμμένη την φλόγα της παράδοσης και να μεταδίδει από γενιά σε γενιά τη ήθη και τα έθιμα του τόπου!

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος αξίζει να επισκεφθείτε την ιστορική εκκλησία της Συκιάς, τον Άγιο Αθανάσιο που κάθε χρόνο γιορτάζει πανηγυρικά την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, την Αγία Τριάδα! Θα τελεστεί Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημου, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει το παραδοσιακό κουρμπάνι το οποίο θα μοιραστεί σε όλον τον κόσμο.

Γιατί το έθιμο θέλει το χωριό της Συκιάς να γιορτάζει και την Αγία Τριάδα 

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν η Συκιά πανηγυρίζει κάθε 18 Ιανουαρίου καθώς εορτάζει την μνήμη του πολιούχου της Αγίου Αθανασίου. Όμως εδώ και πάρα πολλά χρόνια εορτάζει με κάθε λαμπρότητα και με τις πρέπουσες τιμές και την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

«Το μακρινό 1912 οι κάτοικοι της Συκιάς αποφάσισαν πως ήθελαν να έχουν και μια γιορτή το καλοκαίρι, πέρα από αυτήν του Αγίου Αθανασίου η οποία έπεφτε τον χειμώνα. Έτσι από τότε έως και σήμερα έχει καθιερωθεί αυτή η καλοκαιρινή πανήγυρις κατά την οποία όλο το χωριό γιορτάζει και οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα», δήλωσε σχετικά ο πατέρας Νικόλαος στο XalkidikiPolitiki εξηγώντας τους λόγους που το χωριό γιορτάζει δυο φορές τον χρόνο.

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα γιορτάσουμε με πολιτιστικές εκδηλώσεις την μεγάλη γιορτή του Αγίου Πνεύματος στη Συκιά.   Είναι μεγάλη μας χαρά που εδώ και πάρα πολλά χρόνια το πανηγύρι αυτό αναβιώνει και εμείς από την μεριά μας ως σύλλογος κάνουμε ότι μπορούμε για να το αναδείξουμε περεταίρω», λέει στο XalkidikiPolitiki ο Νίκος Γκίζας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκιάς “Τα Συκιωτάκια”.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Σάββατο στις 3 Ιουνίου στον χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου και ώρα 20:30 θα χορέψουν τα τμήματα του συλλόγου: «Σήμερα τα τμήματα του συλλόγου μας θα χορέψουν με μεράκι και αγάπη, γιατί όπως πολύ καλά λένε ο χορός είναι ζωή! Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει από κοντά μικρούς και μεγάλους χορευτές και έπειτα να διασκεδάσει μαζί με όλους εμάς», σημειώνει ο κ. Γκίζας ενώ παράλληλα αναφέρει και το αυριανό πρόγραμμα των εκδηλώσεων: «Αύριο Κυριακή 4 Ιουνίου αποφασίσαμε να κάνουμε ένα χορευτικό αντάμωμα! Είχε πολύ καιρό να πραγματοποιηθεί κάτι ανάλογο στο χωριό και θεωρήσαμε πως ο κόσμος θα χαρεί, θα χορέψει και θα “ξεσηκωθεί”! Έχουμε προσκαλέσει διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς και όλοι μαζί θα γίνουμε ένα στην κεντρική πλατεία του χωριού αύριο στις 20:30!», λέει ενώ καταλήγει λέγοντας πως «Σας περιμένουμε όλους για να χορέψουμε, να διασκεδάσουμε, να φάμε και να πιούμε και να ανταμώσουμε!!!»

Οι μικροπωλητές έχουν στήσει ήδη τους πάγκους τους, η μυρωδιά από τα σουβλάκια απλώνεται παντού και το χωριό της Συκιάς είναι έτοιμο και σας περιμένει για να γιορτάσετε μαζί όπως κάθε χρόνο. Με χαρά, γέλιο, φαγοπότι και φυσικά ξεφάντωμα μέχρι πρωίας!

Οι ώρες μετρούν αντίστροφα…το γλέντι σε λίγο ξεκινάει!!!