Ανησυχία φαίνεται να προκαλεί στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής η ακαρπία  της ελιάς στον νομό, η οποία προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση για το θέμα.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΠΕΧ: 

Ως Περιφερειακή Διοίκηση παρατηρούμε με ανησυχία και αναγνωρίζουμε την ελλειμματική ανθοφορία των ελαιοδένδρων που καλλιεργούνται στη Χαλκιδική, τόσο για παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς όσο και ελαιολάδου.

Ήδη με τις πρώτες ενδείξεις ενημερώσαμε την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη και παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου.

Σήμερα επανήλθαμε σε σύσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης για το θέμα, παρουσία της Προϊσταμένης της ΔΑΟΚ Π.Ε. Χαλκιδικής κα. Κράββα, της Προϊσταμένης του ΕΛΓΑ κα. Λαχουρά, της επόπτριας της Χαλκιδικής κα. Βανίδη και στελέχη του ΕΛΓΑ που εργάζονται στις ενισχύσεις ΚΟΕ.

Στόχος της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία συγκέντρωσης παραγωγικών στοιχείων για τη διαφαινόμενη ακαρπία της ελιάς το προσεχές φθινόπωρο και η επιστημονική τεκμηρίωση αυτής, ώστε να εμπλουτισθεί η εργαλειοθήκη με την οποία θα διεκδικήσουμε τις τυχόν απαιτούμενες αποζημιώσεις.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Κουνδουρά, σε συνέχεια τηλεφωνικών επαφών, με σκοπό τη σύναψη άμεσα Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Στο πλαίσιο αυτής της συνεγασίας προχωρούμε στην εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας από τον καθηγητή Δενδροκομίας κ. Μολασιώτη και το εργαστήριο του, με θέμα την επιρροή κλιματολογικών και καλλιεργητικών παραγόντων στην ανθοφορία της ελιάς ποικιλίας «Χαλκιδικής» και «Χονδρολιάς». Στόχος της μελέτης είναι ο μελλοντικός προγραμματισμός της καλλιέργειας της ελιάς στη Χαλκιδική και η επιστημονική τεκμηρίωση του φαινομένου της ακαρπίας της, που εμφανίζεται για δεύτερο έτος σε έντονο βαθμό. Κυρίως μας απασχολεί η επανάληψη του φαινομένου στο διηνεκές, λαμβάνοντας υπόψιν τις αλλαγές στο κλίμα που επικρατούν.

Ταυτόχρονα αιτηθήκαμε την άμεση έρευνα και συγγραφή τεχνικής έκθεσης για τα δεδομένα της ακαρπίας της ελιάς του τρέχοντος έτους στη Χαλκιδική, ώστε να συνοδέψει τα αιτήματά μας προς αποζημίωση από οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο, στην περίπτωση που επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη φετινή εσοδεία.