Η Ν. Ηράκλεια και η Σωζόπολη μπαίνουν στον χάρτη των δημοτικών κοινοτήτων του δήμου Ν. Προποντίδας εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών, και μετά τη διαβούλευση που έγινε στις περιοχές παρουσία της τοπικής κοινωνίας.

Ο δήμος Ν. Προποντίδας εκμεταλλευόμενος τη διάταξη νέου νόμου θέλησε να δώσει την ευκαιρία στη Ν. Ηράκλεια και τη Σωζόπολη, και από τη στιγμή που έχουν πάνω από 300 κατοίκους, να πάψουν να είναι απλά οικισμοί και να μετατραπούν σε δημοτικές κοινότητες.

Για τον λόγο αυτό προηγήθηκαν λαϊκές συνελεύσεις και στις τρεις περιοχές, (Ν. Ηράκλεια, Άγιο Παύλο, Σωζόπολη) όπου παράλληλα συγκεντρώθηκαν και υπογραφές ώστε να υπάρχει και τυπικά η σύμφωνη γνώμη της βάσης και να προχωρήσει ο δήμος στις απαραίτητες ενέργειες.

Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς, υπάρχουν Ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορούν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους οι δημοτικές κοινότητες, τη στιγμή μάλιστα που τα Ν. Μουδανιά από μόνα τους έσπασαν το «φράγμα» των δέκα χιλιάδων κατοίκων βάσει της τελευταίας απογραφής.